Bijela njiva, crno sjeme. Mudra glava njivu sije!

Zagonetke i mozgalice odličan su alat za razvijanje govora i obogaćivanje rječnika. Osim toga, zagonetkama razvijamo pamćenje i koncentraciju te potičemo naše moždane vijuge na rad!

Uz to, zagonetke su odličan početak razgovora 🙂

Imam za vas jednu:

 Korice ima – nož nije, listove ima – drvo nije. Što sam?

Pa naravno, knjiga! A znate već da naša Gradska u svojim odajama ima knjigu za sve, pa tako i o zagonetkama! Ako voliš zagonetke i želiš pokoju naučiti kako bi mogao/la tjerati svoje prijatelje na razmišljanje, svakako posudi neku sa naših polica!

Prva asocijacija na zagonetke su mi detektivi i istražitelji. Njihov posao je rješavati zagonetke. Ako volite misterije, preporučamo Detektivske zagonetke Fabiana Lenka, u kojoj se nalazi 6 detektivskih priča!

No ne očekujte da će vam odmah biti jasno o čemu se tu radi, jer ipak ste u čitanju i vi detektivi! Svaka od priča ponuditi će vam par sumnjivaca, a na vama je kao pravom detektivu pronaći krivca! Ako na kraju želite potvrdu, rješenja se nalaze, uz objašnjenje, na kraju knjige.

Ako volite zagonetke i poeziju, Višnja Junaković za vas ima pravu poslasticu!

U knjizi Zdenac pun mašte autorica je najjednostavnijim događajima čarolijom dala divno poetsko ruho!

Poezijom je pisala i Smiljana Zrilić, i to o šumskim životinjama u simpatičnoj knjizi U šumi žive… Pogodi im ime!!

 Knjiga je pogodna početnicima u čitanju, pronađite odgovore na pitanja tko ima nježnu šapicu, tko skuplja češere, a zbog koga se tresu stabla!

Zagonetke s planeta Lumen Aljoše Vukovića odlična su zbirka duhovitih zagonetki namjenjenih osnovnoškolcima, ali i svima onima koji vole zagonetke. Uz to, uživat ćete u šaljivim ilustracijama Davora Schunka!

Aljoša Vuković napisao je i Povratak u ulicu zagonetki, zbirku zagonetki raznih stupnjeva težine, tako da i mlađi i stariji mogu mozgati! Evo jedne:

Pod tjeme ga jadnog, ugurali, stisli. Usprkos tome, o svemu misli.

Nećemo vam odati rješenje, samo ćemo reći da se nalazi na 42. stranici. 🙂