Tri, četiri, kuhaj!

Zašto je kuhanje super za klince?

Priče

Danas je za ručak opet kelj? Jede ti se slatko, a sve što je na raspolaganju su jabuke? Nema druge nego naučiti kuhati!

Šala mala, nema ništa loše u kelju i jabukama (dapače), no ono na što ciljam su one situacije kada ti se jede nešto baš po tvom guštu, fino i slasno!

Najbolja stvar ikada je naučiti kuhati! Osim što nije toliko teško, zaista je zabavna i korisna stvar za znati. Uz to, nema boljeg nego kad si sam napraviš jelo po svom guštu, a ako usput i nekog drugog možeš razveseliti finom slasticom ili ukusnim ručkom, pa di ćeš bolje!

Prije svega, oprez!

Kuhinja je puna oštrih, vrućih i opasnih stvari, pogotovo za djecu. Ako si još uvijek maleno dijete, za pomoć pri kuhanju obavezno potraži pomoć starije osobe, a ako si malo veće dijete, budi ekstra oprezan/na jer dovoljan je jedan trenutak nepažnje da se dogodi nezgoda!

Zašto je važno naučiti kuhati?

Kuhanje je stvarno važno – tko zna kuhati, nikada nije gladan!

Kad smo kod toga, kuhanjem prije svega vježbamo i izoštravamo naša osjetila! Osim onih vrlo očitih poput topline i hladnoće, naši okusni pupoljci svaki put kada kuhamo imaju feštu, jer im s isprobavanjem različitih namirnica i kušanjem hrane zadajemo velikog posla! Tako vrlo lako možemo naučiti i koji si okusi pašu, a koji baš i ne, a eksperimentiranjem možemo smisliti neki ludi i novi recept!

Kad smo kod novih recepata, prošeći do Stribora i baci oko na Dječju kuharicu: recepti sa svih strana svijeta!

Tu možeš pronaći ideje za različita jela diljem svijeta! Osim toga, svaki recept sadrži kratku priču o porijeklu jela, te detaljno opisanim koracima njegove pripreme.

Kuhanjem učimo o namirnicama i kako se koja hrana priprema, koliko je potrebno vremena za koje jelo, ali i truda, čime ujedno razvijamo i poštovanje prema hrani ali i osobi koja ju priprema!

Kuhanje je izvrsno za usvajanje i obogaćivanje vokabulara, pogotovo kada razgovaramo, opisujemo i propitkujemo svaki korak pripreme nekog jela! Čitanje recepata i kuharica također je odlično za učenje novih riječi!

Kad smo kod pripreme, svo to sjeckanje, trganje, rezanje, slaganje, dekoriranje i ostale stvari izvrsna su motorička vježba! Ako ti crtanje po papiru baš i ne ide, pokušaj na keksićima, možda su baš oni tvoj kreativni medij!

Kad smo kod kreative, nemoj da ti Astro kuharica promakne!

Ovu genijalnu i super kreativnu kuharicu za djecu napisale su Miljenka Kuhar i Vernesa Smolčić, a za fora ilustracije zaslužna je Vanda Čižmek. S receptima van ovog svijeta, poput ražnjića od duginih boja ili čokolaksija, o tvojim jelima svi će pričati s oduševljenjem!

Osim toga, kuhanje je super za učiti brojeve, omjere i druge mjerne jedinice (mililitri, decilitri, grami, dekagrami…). Kroz radnje u kuhinji (mjerenje tekućine i vaganje) s lakoćom možemo naučiti što to znači 300 grama brašna ili 150 mL mlijeka!

Vidimo da je kuhanje odlično za učenje matematike, jezika i umjetničkih vještina, ali je isto tako dobro i za naučiti ponešto iz svijeta znanosti, poput agregatnih stanja vode ili zašto se ulje i voda nikada neće pomiješati!

Uz sve to, kuhanje je izvrsna vještina kojom razvijamo fokus i pažnju. U kuhinji moramo biti ekstra oprezni i usredotočeni na to što radimo, jer inače naše jelo može ispasti dosta loše (primjera radi, jednom sam radi nepažnje posolila kavu… Mogu vam reći da uopće nije bila fina 🙁 ).

Konačno, kuhanje je super za naše samopouzanje, ali i za poticaj da se hranimo zdravije, kao i da probavamo nove namirnice i recepte!

Kako krenuti?

Kao i sa svim novim što učimo, nekako je najbolje krenuti od početka, s jednostavnim zadacima i receptima te upoznavanjem namirnica. Savjetujemo da na našim policama potražite Kuharicu za djecu autorice Catherine Libeau, koja sadrži super savjete i detaljno opisane korake pripreme nekih klasičnih a odličnih jela!

Ako niste nikada kemijali u kuhinji, pokušajte s pranjem i trganjem salate, razbijanjem i mućkanjem jajeta i slično.

Kada to svladate, uzimajte si sve veći zalogaj (he he), poput primjerice ribanja sira, sjeckanja paprike i slično!

Nakon što ste svladali sve te korake pripreme namirnica, počnite s jednostavnijim jelima (poput omleta ili nekih jednostavnih keksića) dok se ne osjećate spremni za neko kompleksnije jelo. Najvažnije je da uživate u procesu i da budete oprezni! Dobar tek! 😛