Mnogi mališani čitanje odmah povezuju sa školom i učenjem…

Ali realno, to nipošto nije tako! Osim što čitanje ne mora biti te nije nužno povezano uz školu (hej, tu je i zabava!), čitanjem vježbamo mozak kako se ne bi ulijenio za vrijeme dugih ljetnih mjeseci. Haj’mo vidjeti zašto je čitanje po ljeti totalno kul i korisno!

Lakše je vratiti se natrag u školu!

Jeste li se ikada našli u situaciji da nakon dugog toplog ljeta, kupanjaca i igranja sjednete nazad u školske klupe (ok, ili na Zoom) i pitate se: kako se ono uči?

Eh, svi smo se barem jednom našli u toj situaciji. To je upravo jedan od razloga zašto je čitanje super i važno! Čitanjem učimo, ali i učimo pamtiti, te je čitanje odličan alat za vježbanje naših moždanih vijuga kako se tijekom ljeta ne bi previše ulijenile. Stoga, naš je savjet da ako već niste, učlanite se u našu Gradsku koja ima štiva za svih i za sva područja vaših interesa i svaki dan pročitajte barem nekoliko stranica neke zanimljive knjige! Osim što ćete sami sebi zahvaliti na jesen, uživati ćete u putovanjima u svijet mašte dok grickate svježu lubenicu na plaži!

Znanje samo raste…

Čitanjem učimo – to već vrabac na grani zna! Ali ne radi se samo o učenju nekih činjenica, povijesnih događaja ili godina. Čitanjem učimo nove riječi, pravopis i razumijevanje pročitanog, te nam otvara brojna pitanja za koja nas zanima odgovor. Iz svake pročitane knjige, slikovnice ili stripa uvijek možemo naučiti nešto novo!

…ali i inspiracija!

Jeste li primjetili da, kada se malo uljenimo i malo previše odmaramo, naša mašta također ode na godišnji?

Pa to je normalna stvar, a čitanjem prvo što aktiviramo je beskrajan svijet mašte. A kad mašta proradi, onda postaje zabavno! Ako se zatekneš u neko lijeno ljetno popodne totalno bez ideje, zgrabi omiljenu knjigu i kreni čitati! Osim što će ti biti zabavno i što ćeš sate provesti u totalnoj uživanciji, sigurno će se pojaviti neka super genijalna ideja za neki projekt, igru ili čak možda tvoju vlastitu priču!

Nemaš ideju što čitati? Napravi svoj izazov!

Kad stvari pretvorimo u igru, sve nekako ide lakše! Ako ti se nešto čita, a baš nemaš ideje, Brickzine i ekipa iz Stribora uvijek imaju prijedloge, a alternativa je da smisliš svoj ljetni izazov čitanja! Na primjer: ponovno pročitaj neku svoju omiljenu knjigu ili pak pročitaj knjigu od svog omiljenog autora ili autorice koju još nisi stigao/la! Opcija je bezbroj, a s niti jednom ne možeš pogriješiti!

Ne zaboravi na zabavu!

Ipak – ljeto je, vrijeme opuštanja i razbibrige, a knjige su odličan izvor zabave! Ako ti je najbolji prijatelj preporučio odličnu knjigu za koju do sad nisi imao/la vremena čitati, sad je idealan trenutak za to! Možete se i dogovoriti u ekipi da svi čitate istu knjigu, pa ju kasnije komentirate!