Boravak uz ekran ima smisla samo ako radite nešto kvalitetno – igrate baš lijepu igru s prekrasnom pričom, čitate super tekst, dizajnirate i kemijate… Naš suradnik za “gaming” Vedran Vivoda zna što je dobro.

The Last Guardian (PS4)

The Last Guardian je uistinu predivna igra izašla iz radionice Fumita Uede koja prikazuje srdačan odnos dva nespojiva lika – bezimenog dječaka i divovskog stvorenja po imenu Trico. Kroz igru oni razvijaju uzajamno povjerenje, komunikaciju i suosjećanje unatoč nevjerojatnim preprekama koje im stoje na putu.

Način na koji je ispričana ova predivna priča je stvarno odličan te je pravi primjer  pripovijedanja kroz mnoštvo suptilnih znakova i raznih zajedničkih iskustava. Iako će vas ponekad naživcirati prepreke u komunikaciji ova dva lika, kraj putovanja topi i najtvrđa srca te donosi ispunjenje odigranom igrom.

Igru započinjete buđenjem iz sna u tajanstvenoj špilji. U blizini dječaka nalazi se Trico, okovan metalnim ovratnikom i oklopom te teško ranjen s nekoliko koplja. Oslobađanjem izmučenog stvorenja vas dvoje krećete na put prema slobodi i nerezadvojnom prijateljstvu.

Bear with me (PC – Steam)

Kako je to bilo jače od nas, morali samo dodati i jednu igru iz hrvatskih radionica. Bear with me je igra nastala u malom zagrebačkom studiju pod imenom Exordium Games. Sama igra je pravi oldschool primjerak 2D point and click avanture i ako ste igrali barem jedan naslov žanra, prikovat će vas ispred računala, a moguće i vaše roditelje.

Glavni protagonisti ove predivne priče su dinamični i zabavni duo, Amber i Ted. E. Bear. Njihov odnos je jednako zanimljiv i zabavan, protkan humorističnim dijalozima. Amber je školarka bujne mašte koja istražuje kamo je nestao njezin mlađi brat, a Bear je bivši privatni detektiv koji joj pritom pomaže.

Naravno, Ted je plišanac. Veoma zanimljiv dio priče je vješto skriven i nigdje nije jasno naglašen, ali vjerojatno se dobar dio radnje odvija u glavi same Amber. Osim Amber i njenog najdražeg mede na njihovom putu susret ćete razne druge plišance i igračke koji pomažu ili odmažu ovom detektivskom duu.

Shadow of the Colossus (PS4)

Kada je igra 2005. ugledala svjetlo dana bila je otkrivenje za svakog gejmera. Raskošnog izgleda i originalne priče donijela je nešto novo, do tada neviđeno i ubrzo je postala bezvremenski klasik.

Iako je to bila jedna od najboljih igara PS2 ere, imala je zbog svoje raskošne grafike i puno problema sa slabašnim PS2 procesorom. Jedanaest godina kasnije imate tu čast i mogućnost isprobati potpuno obnovljenu igru na vašem PS4. Shadow of the Colossus jedno je od najboljih iskustava igranja na konzolama.

Sama igra se odvija u drevnom svijetu, gdje mladi ratnik Wander i njegov konj Agro nose preminulu voljenu u zabranjenu, zapečaćenu zemlju. S mitskim mačem i običnim lukom, Wander se nada iskoristiti bajkovitost zemlje koja sugerira da nešto u ovoj izoliranoj pokrajini ima mogućnost vraćanja mrtvih.

Ondje susreće sveprisutni entitet koji ga natjera da uništi šesnaest kolosa raspršenih diljem teritorija kako bi mu ostvario želju, vraćanja preminule ljubavi. Predivna ljubavna priča koju morate odigrati.  

Grim Fandango Remastered (PC)

Vjerojatno ste do sada shvatili da ovo piše jedan oldtimer koji ipak zna da kod video igara neki žanrovi izađu iz mode, no zna i da su neki elementi igara sama umjetnost i postaju bezvremenski. I stoga bi ih svatko trebao barem pokušati odigrati.

Likovi puni suosjećanja i velike priče nikada zapravo ne izađu iz mode. Grim Fandango, osobito u obnovljenoj verziji, odličan je primjer takve igre. Besprijekorno pripovijedanje, likovi bez premca i topli humor uvrstili su ga u bezvremenske klasike.

Za toplinu koja se proteže igrom možemo zahvaliti Mannyu Calaveri, putničkom agentu u zemlji mrtvih. Manny pati zbog arogantnosti suradnika i bezobzirnog pogleda korumpiranoga šefa. Većina likova su kosturi, uglavnom preminulih ljudi, no to ih ne sprječava da budu ljudskiji od većine likova videoigara.

U igri pratimo Mannyev bijeg od posla koji mrzi i potragu za prekrasnom i besprijekornom klijenticom koja je zarobila njegovo srce. Na putovanju okružuje se nizom različitih zabavnih likova, uključujući pretilog i naivnog Glottisa, demonskog mehaničara koji je sklon klađenju na utrke mačaka. Odigrajte ovu igru i nasmijte se do suza s likovima koje ćete zavoljeti za cijeli život.

Gone Home

„Kad bi kuća mogla pričati?“ – sigurno ste čuli za ovu uzrečicu. E pa ova kuća ima svoju priču za ispričati. Gone Home vam daje cijelu kuću za istraživanje, a kako to činite, ta kuća polako otkriva priču o ljudima koji tu žive. Ta je priča intimna, iskrena i lijepa. Način na koji se priča upotpunjuje pomoću predmeta koje pronalazite dok istražujete gdje su svi, ujedno upoznajući obitelj Greenbriar, čini Gone Home jednom od najatraktivnijih igara.

U ulozi ste Kaitlin Greenbriar, starije kćeri obitelji Greenbriar. Nakon što je Kaitlin provela godinu dana putujući Europom, jedne kišne noći u lipnju 1995.  stiže u novu kuću svoje obitelji. Iako je očekivala da će netko biti kod kuće, kuća je prazna.

Izostanak obitelji pridonosi zlokobnijoj atmosferi kao i zagonetna bilješka sedamnaestogodišnje sestre Sam te nekoliko emocionalnih poruka nepoznate mlade žene na telefonskoj sekretarici. Uz sve to, te neprestanu kišu i nevrijeme, svaki zvuk u kući odavat će horor atmosferu iako to igra zapravo i nije. Ozračje i priča snažni su aduti ove igre i bila bi šteta da je ne odigrate.  

Life is Strange

Igra započinje pomalo klišeizirano, svjetionik u tamnoj i olujnoj noći naznaka je melodrame. Iako sad očekujete neku tešku igru, možda i kakav horor, drame koje se događaju u igri iste su one koje prolazi svaki tinejdžer.

Nalazimo tu svakakve likove i životne borbe koje treba voditi s njima, poput zlobnih djevojaka, povlaštenih snobova naviknutih da je sve po njihovom i mnogih drugih pozitivnih i negativnih likova. Učenici se često pasivno agresivno bave društvenim medijima, a odrasle osobe u igri su mentori ili zlostavljači. To je svijet kroz oči tinejdžera, svijet u kojemu svaki podražaj ili šapat, svaka sitnica ima značenje života ili smrti.

Očima tinejdžera gledaš kroz lik Max Caulfield. Ona pohađa privatnu školu i glavna joj je preokupacija fotografiranje. Nakon nekoliko godina života u Seattleu, koji i nije ispunio njena očekivanja, vraća se natrag u svoj rodni grad u Oregonu, gdje kreće na Blackwell Academy. Početak nas vodi u Maxin lik koji za vrijeme predavanja doživljava budno sanjarenje ili možda viziju.

Nećemo vam otkrivati što se zapravo događa s Max. Svijet tinejdžera, barem onih američkih, vjerno je prikazan i lako se uživjeti u njega. Teme i likovi poznati su svakome tko je pogledao barem jeda teen film ili seriju gdje možemo vidjeti strogog ravnatelja škole, tihu vjersku djevojku ili vjerno prikazanu anksioznost pred ispitivanje. Igra je pravo blago za svakog tinejdžera, a i za ponekog odraslog koji još nije odrastao.  

Pripremio: Vedran Vivoda