Nekima je važna oznaka marke koju nose njihove naočale, a nekim kako su nastale. Mi pripadamo drugima, a ovo nam je strašno super metoda.

W.R.Yuma naziv je kompanije koja proizvodi sunčane naočale od materijala poput starih frižidera, nadzornih ploča automobila i plastičnih boca. Zvuči neobično, ali to i jest njihov cilj, traženje kreativnih načina za iskorištavanje raznih vrsta otpada i to sve pomoću 3D print tehnologije. Za najnoviji su se projekt udružili sa Stormkopom, eksperimentalnim igralištem za avanturiste svih dobi.

U pitanju je program za djecu smješten u prostore nekadašnjeg brodogradilišta u Antwerpenu, u sklopu kojeg se kroz razne igre, edukacije i druge aktivnosti nastoji potaknuti djecu da svijet oko sebe promatraju sa znatiželjom i kreativnošću. Nekoliko puta tjedno djeca čiste okolni prostor od plastičnog smeća donešenog rijekom, pa se suradnja s W.R.Yumom pokazala idealnom.

Plastične boce koje su djeca prikupila pretvorene su u materijal za naočale, koje su potom ta ista djeca i složila, te ponijela kući. 

Naravno da ovakvi projekti nisu finalno rješenje za problem sve veće količine otpada kojeg stvaramo, ali je dobar primjer poticanja najmlađih na drugačije promišljanje njegove upotrebe.

O svemu pročitaj više na njihovoj stranici.