Intimna povijest relija koju ćemo još dugo pamtiti.

Inertial Drift, Hotshot Racing, art of rally.

Drugu polovicu 2020. godine obilježio je trkaći arkadni trozubac koji se — više ili manje — uspješno nosio s obećanim, ali i nametnutim medijskim očekivanjima. Hotshot Racing predstavio se kao izgubljeni frenetični sin zlatnih devedesetih koji nije ništa naučio iz iskustva svojih roditelja.

Inertial Drift uspješno je obrlatio igrača stilističkim izborom, ali i naslovnom mehanikom koja je je zahvaljujući dobro odmjerenim izborom vozila neočekivano duboka. Ipak — s dužnim poštovanjem — titulu trkaćeg događaja 2020. uzeo je naslov Funselektor Labsa art of rally.

Kanadski studio nije nepoznat trkaćoj zajednici. Prije pet godina objavili su igru Absolute Drift koja je oduševila minimalističkom izvedbom iz ptičje perspektive. Maskulino nabijeni čin driftanja doživio je obrat te se kroz igru radije predstavlja kao meditativni čin koji iziskuje maksimalnu koncetraciju igrača čija izvedba za rezultat nema Dieselovski adrenalin već samo zen.

art of rally predstavlja kvantni skok u vidu sadržaja, ali i mehanika s obzirom na to kako se reli ne osvaja driftanjem. Okvirno naslov tematizira povijest relija, ali tako što ostvaruje paralelnu, osobnu povijest koja se proteže od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća s ciljem tematiziranja zlatnog doba relija. Time se odmiče fokus s faktografije na ponešto slobodniju interpetaciju kroz koju art of rally razvija vlastito viđenje razvojnih godina sporta.

Igra ostavlja intiman utisak s obzirom na to kako je uz svaku godina pružen kratak opis. U svako vozilo ostaje utisnut snažan autorski pečat. Kroz career modul igra stvara strukturu nalik kup natjecanjima, samo što s(p)retno povezuje razvojnu i kompetitivnu komponentu kroz stjecanje novih vozila kako godine prolaze. Pored toga igrač ima još mogućnost okušati se u time attacku, custom rallyu, online utrkama te free roamu kojeg ćemo se još malo kasnije dotaknuti.

Funselektor Labs u izgradnji svijeta igre art of rally ponašao se kao da je Absolute Drift jedan manji dio njihovog trkaćeg univerzuma. Minimalizam je ključna riječ za svakoga od nas koji želi drugome preporučiti naslov. Ptičja perspektiva, pastelno-heksagonalni umjetnički izražaj, glazbena zen podloga (Tatreal) te igraće mehanike četiri su podloge koje se međusobno nadopunjuju.

Nastavljajući se na prethodni naslov i njegove drift mehanike, art of rally radi korak naprijed u vidu uspostavljanja funkcionalne ravnoteže između više od pedeset vozila zahvaljujući pomno niveliranim karakteristikama svakog vozila. Ujedno, igra daje igraču dovoljno prostora u vidu sukreiranja mehanika u jednom od izbornika gdje igrač definira ključne postavke (npr. pomoć u skretanju). Međutim, čar naslova je u tome što je osnovne postavke nužni redefinirati za svako odabrano vozilo jer neće nužno svi automobili podlijegati prethodnim postavkama za koje igrač vjeruje da mu pružaju ugodan izlet.

Time se u isti tren ističe i širina izbora, ali i činjenica kako je art of rally nužno zvati prije simulacijom doli arkadnim naslovom. Zanimljivo, studio izostavlja klasičnu trkaću interpunkciju u vidu suvozačevih uputa ili mape te igrača prepušta vlastitom instinktu tijekom vožnje. Ovdje do izražaja dolazi odabir isključivo vanjske kamere s obzirom na potrebu iščitavanja krajolika. Osam mogućih kuteva vožnje otvara dovoljno prostora igraču da pronađe svoju komfor zonu s obzirom na potrebu za iščitavanjem prostora.

Vizualna i zvukovna podloga međusobno se nadopunjuju ostvarujući pritom mizanscenu koju bi rijetki povezali s relijem. Međutim, intimna povijest sporta u ovome slučaju teži idealizaciji s ciljem isticanja vrlina potrebnih za uspjeti u reliju. Odmaknemo li se od natjecateljskih dijelova igre, art of rally u vidu free roama nudi igraču mogućnost tumaranja mitskim prostorima relija (npr. Finska!). Potez je to koji pokazuje sigurnost developera u vlastitu poetiku s obzirom na to kako jednu reli igru u free roamu svode na lutanje prazninama. Riječ je o osjećaju koji su kod mene probudili i Microsoft Flight Simulator, ali i Lonely Mountains.

U trenucima kada se virtualni reli u stilu vraća na male ekrane zahvaljujući visokobudžetnim serijalima (WRC i Dirt Rally), na težini dobiva naslov kako je trkaći događaj godine upravo art of rally. Međutim, Funselektor Labs napisao je ljubavno pismo reliju koje će mnoge igrače vratiti u vrijeme kada su na raznim tepisima ostvarivali svoje intimne automobilističke povijesti.