Novi početak

Budućnost iza ugla: „Stari“ Dječji odjel Stribor je zatvoren i počinje preseljenje u Dječju kuću u art-kvartu „Benčić“

Dječja kuća

Početak preseljenja Stribora znači da je otvorenje Dječje kuće stvarno jako blizu.

ječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka u subotu 27. 2. imao je posljednji radni dan za građane u starom prostoru na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske gdje je djelovao od formiranja 1994. godine. Time započinje proces njegovog preseljenja u Dječju kuću u art-kvartu „Benčić“ koje će se odvijati kroz sljedećih nekoliko tjedana uz plan otvaranja prvih dana proljeća.  

U kutijama koje će biti prenesene u novi dom svoje mjesto mora pronaći 32.000 knjiga, slikovnica, stripova, 1250 primjeraka DVD-ova, zvučnih knjiga, multimedijalnih CD-učilica, microbitova, a pored svega i niz dječjih časopisa te mnoštvo društvenih i razvojnih igara, što će cijelu akciju učiniti zahtjevnom i višednevnom.

Tijekom razdoblja zatvorenosti moguće je sve primjerke koje građani žele vratiti ubaciti u kutiju koja je dostupna u hodniku ispred ulaza u “stari” Stribor, a trajanje posudbe svih zaduženih knjiga programski se produžilo za 30 dodatnih dana, što znači da vrijeme zatvorenosti Stribora neće uzrokovati zakasnine posuđenih knjiga.

Novi Dječji odjel Stribor, nastao u sklopu potpune renovacije tzv. ciglene zgrade i revitalizacije kompleksa “Benčić”, imat će 450 m2 kvadrata, a svoja će posebna mjesta naći razigrane zbirke dječjih priča i romana (fantastične, humoristične, detektivske, pustolovne, problemske, o životinjama, povijesne, mitovi i legende…), mnoge zanimljive knjige iz različitih područja znanosti i raznih zanimljivih sfera prilagođene djeci (kako one ozbiljne, tako i zabavne koje tek trebaju djecu sprijateljiti sa znanošću, ali i opustiti i inspirirati), bogata zbirka slikovnica, kutak za stripoljupce, građa lagana za čitanje djece s disleksijom, zbirka knjiga Učim čitati za početnike u savladavanju vještine čitanja, dječja Zavičajna zbirka, dječje knjige na stranim jezicima i još niz zanimljivih sadržaja.

Poseban će prostor biti posvećen roditeljima, s bogatom roditeljskom zbirkom koja se već godinama pomno gradi u Striboru, a konačno će i riječke bebe dobiti svoj kutak za igru, slikovnice i previjanje. Uz to, novina će biti i usluga samostalnog zaduživanja/razduživanja knjiga, a novi će prostor sigurno donijeti i znatno veću programsku dinamiku te dodatnu inovativnost, posebno uz činjenicu da Dječja kuća raspolaže s multifunkcionalnom dvoranom, e-učionicom, studijom, galerijom, prostorima za boravak i radionice…

Do punine realizacije uloge Dječje kuće doći će s dovršetkom uređenja novog trga i nastankom središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka koja raste u susjedstvu. Do tada će, vjerujemo, i novi Stribor (p)ostati omiljeno mjesto susreta, igranja, čitanja, stvaranja i oblikovanja lijepih uspomena tisuća novih malih Riječana. 

Uz sve zahvale i pozdrav starom, za nekoliko tjedana vidimo se i u novom Striboru – u Dječjoj kući