Zabava na najjače

Uzbudljiv novi svijet: Brzi vodič kroz moderne društvene igre

Priče

Sigurno ste svi barem jednom u životu igrali Čovječe, ne ljuti se!

Možda ste pokušali igrati šah i nije vam se svidio, a možda ste budući velemajstori. Većina vas se vjerojatno okušala i u igri Monopoly. Igre s kartama, kružić-križić i domino pločice ne moramo ni spominjati. Možda su vas čak bake ili djedovi podučili „trlji“, odnosno mlinu.

Neki od vas možda su već imali sreće upoznati se s nekima od igara o kojima ćemo danas pričati. Svi ostali, dobro naćulite uši, jer radi se o cijeloj novoj dimenziji zabave i provođenja slobodnoga vremena.

Ilustracija: Nina Delanović

Kada se spomenu gejmeri i gejmanje, opća populacija automatski pomisli na igranje videoigara. Međutim, i igrači modernih, odnosno stolnih društvenih igara jedni druge pozivaju na gejm. Engleski je jezik toliko ušao u svaku poru društva da ga je nemoguće izbjeći, a u ovom hobiju pogotovo.

Za stolom prosječne gejmerske ekipe vrlo ćete vjerojatno naići na izraze poput buildanje, tradeanje i biddanje te slične simbioze hrvatskog i engleskog jezika, unatoč tome što postoje sasvim normalne hrvatske inačice tih riječi. Krivimo rulebook, ispričavam se, pravila za igranje, kojih često, nažalost, nema na hrvatskom jeziku.

No nemojte da vas to pokoleba! Osim što većina vas ionako već dobro barata engleskim jezikom, u Hrvatskoj postoji nekoliko udruga koje se bave promocijom i igranjem društvenih igara. Ne samo što organiziraju igranje i osiguravaju prisutnost hrpe igara, nego su i tu za vas da vam objasne sva pravila i nejasnoće. Neki od njih otišli su toliko daleko da su i preveli knjižice s pravilima nekih igara.

Svaki veći hrvatski grad ima barem jednu takvu udrugu, a najbližu sebi pronaći ćete tako da se uključite u Facebook grupu Stolne društvene igre Hrvatska (Boardgames) i iskažete interes. Preko te i sličnih grupa organiziraju se i zajednička kupovina igara kojih se (još) ne može kupiti u Hrvatskoj. Međutim, ovaj hobi sve je popularniji i time se i na našim policama može naći sve više zanimljivih igraćih naslova.

Ovu pomamu uočile su i škole, knjižnice i druge ustanove, pa se i one sve više uključuju u organizaciju igranja i nabavljanje igara. Sukladno svemu ovome, sve je više nagradnih turnira, pa kad ovladate jednom ili više igara, možete krenuti u pohod na neprijatelje! Šalu na stranu, ne na neprijatelje nego na – suigrače.

Osim preko Facebook grupa, informacije o igrama možete pronaći i na specijaliziranoj internetskoj stranici Board Game Geek. Tamo se nalazi baza podataka gotovo svih igara koje postoje – počevši od pravila, slika, broja i dobi igrača, preko vremena predviđenoga za igranje, mišljenje i savjete drugih igrača, pa sve do srednjih ocjena svake igre na ljestvici od 1 do 10.

Međutim, teško je uspoređivati određene tipove igara. Bilo kako bilo, iako su neke igre intelektualno zahtjevnije od drugih, kod nekih su u prednosti ekstrovertirani ljudi, za neke je potrebno malo sreće, a za neke pola dnevnoga boravka, sve one služe jednome – dobroj zabavi.

„Nudim ovcu za drvo“

Igra Catan

Jedna od glavnih igara koje ljude uvlači u ovaj hobi svakako je Catan. Donedavno se zvala Naseljenici otoka Catan i upravo je to ono što se u njoj radi. Skupljaju se resursi (drvo, glina, žito, kamen i ovce) i njima se trguje kako bi se sagradile ceste, naselja i gradovi. Pobjednik je onaj tko skupi najviše bodova.

Igra Catan

Ova je igra na sceni već neko vrijeme i skupila je brojne obožavatelje, pa su u skladu s tim izašla i brojna proširenja za nju. Pomorci te Gradovi i vitezovi samo su neke od njih, a posebno je zanimljiva ona sa zmajem koji uništava vaše teško stečene posjede! Za nešto mlađe igrače tu je verzija Catan Junior pomoću koje vrlo lako mogu savladati osnovna pravila i krenuti u osvajanje „odrasle“ verzije.

Meeplovi u srednjem vijeku

Jako popularna igra koja također otvara vrata hobiju društvenih igara svakako je Carcassonne. Dobila je ime po utvrđenom srednjovjekovnom gradu na jugu Francuske, a sastoji se od pločica kojima igrači sastavljaju golemo zemljište puno malih i velikih gradova, katedrala, samostana i cesta.

Svaki igrač kontrolira meeplove (male drvene figurice ljudi) određene boje i dodjeljuje im titule vitezova, svećenika, lopova i seljaka. Igrač koji napravi najbolju kombinaciju i skupi najviše bodova odnosi pobjedu. Ova igra ima još više proširenja od Catana, a ona donose nove pločice i zanimljive dodatke poput rijeke, brodova, rudnika zlata, kuge, princeza i, naravno, zmajeva. Svaka je igra zanimljivija ako ima barem jednog zmaja. Kao što je slučaj i s Catanom, verzija Carcassonne Junior željno čeka najmlađe igrače.

Za ovo putovanje nije vam potrebna Covid putovnica!

Možda čak i jednostavnija igra od Catana i Carcassonnea, no ne i manje zabavna, je Ticket to Ride. Svaki igrač posjeduje vlakiće određene boje i postavlja ih na kartu spajajući gradove i određene rute. Originalna verzija sadrži kartu SAD-a, no ubrzo nakon nje uslijedile su i druge – Europa, svijet, Indija, Azija, Njemačka, nordijske zemlje, Afrika, Francuska, Japan, New York…

Verzija je svakim danom sve više i to je ono što ovu igru čini posebnom – imate osjećaj kao da ste doista otišli na putovanje vlakom! Karte su i odličan način za učenje zemljopisa kroz zabavu. Za početnike u ovoj igri tu je malo jednostavnija verzija Ticket to Ride: First Journey.

Mašta radi svašta

Za kreativce i one koji svoju kreativnost žele razviti, a to bismo zapravo trebali svi, savršena je igra Dixit. Sastoji se od prekrasnih umjetničkih karata, pravih malih remek-djela koje bismo najradije uokvirili i objesili na zid. Slike su na kartama apstraktne, poput nacrtanih snova.

Ključ je igre upravo u različitim vizijama tih slika. Ovo je igra asocijacija i poznavanja osoba s kojima igrate, odnosno davanja hintova na sliku koju ste odabrali i pogađanja slika koje su odabrali vaši suigrači. Sliku možete opisati riječju, rečenicom, pjesmom, citatom… Mašti na volju! Ali nemojte biti preočiti!

Ispeci pa reci!

Još jedna igra u kojoj su važne riječi i izražavanje svakako je Alias, čije ime doslovno znači „drugo ime“. Igrač koji je na redu suigračima mora objašnjavati pojmove s kartica, no bez korištenja korijena tih riječi! Primjerice, ako morate objasniti riječ „sunčano“, ne smijete upotrijebiti riječ „sunce“. Ovo je igra koja izaziva salve smijeha, a pogotovo njena novija verzija Alias Party. Kartice u toj igri nalažu vam da objašnjavate skačući, sjedeći ispod stola, dubokim glasom ili pak govoreći suigraču da ga volite.

Također postoje i Alias Junior i Alias Junior Party. Slična je igra Taboo, koja znači „zabrana“. Kao i u Aliasu, morate objašnjavati pojmove bez korištenja njihovih korijena, no ovaj put na popisu se nalaze i riječi koje ne smijete upotrijebiti. Pokušajte u kratkom vremenu objasniti pojam „Rio de Janeiro“ ako su vam zabranjeni pojmovi „Brazil“, „Južna Amerika“, „grad“, „karneval“ i „kip Isusa“. Nimalo lagano, zar ne?

Pažnja, leteći totem!

Ako pak imate dobro razvijene motoričke vještine i koncentraciju ili ih želite razviti, savršena igra za vas i vašu ekipu je Jungle Speed. Pravila su jednostavna. Na sredini stola nalazi se totem. Svaki igrač ispred sebe ima jednak broj karata okrenutih naopačke. Karte se okreću naizmjenično i kada igrači ispred sebe imaju potpuno identične karte, hvataju totem!

U prvoj verziji igre totem je bio drven, no zbog brojnih razbijenih stvari i brada, izdavači su napravili plastičnu verziju. Sada nema straha, osim kad netko ne podreže nokte! Savjetujemo da to prije igre ipak učinite. Važna je stvar dobro gledati karte jer su neke jako slične, no ne i identične, a pogrešno grabljenje totema rezultira penalima!

Kraljevstva od pločica

Igre Kingdomino i Queendomino

Kingdomino je jako zanimljiva igra prekrasnog dizajna i dovitljivog imena. Sastoji se od riječi „king“, što znači „kralj“ i „domino“, za koju svi znamo što znači. Međutim, „kingdom“ na engleskom jeziku znači „kraljevstvo“, a to upravo ono što u ovoj igri gradite! Slažući zanimljivo ocrtane domine stvarate svoje kraljevstvo i skupljate bodove. Posebno su važne pločice s krunama!

Kingdomino ima i „veliku sestru“ ili, možda ispravnije, „veliku suprugu“ – Queendomino. Radi se o malo kompleksnijoj verziji koja donosi nove zanimljive pločice i komponente. Pogađate li koja je jedna od njih? Zmaj, naravno! Postoji i proširenje za ove dvije igre koje sadrži figurice divova koji nisu tako agresivni kao zmaj, ali su jako veliki i nezgrapni pa vam čak i nehotice uništavaju zemljišta!

Naši i vaši

Ako volite igre u kojima se „dobri“ bore protiv „zločestih“ i u kojima morate zaključivati tko je na vašoj strani, a tko protivnik – tu je nekolicina igara „na isti kalup“. Mafia, Werewolf, The Resistance, Avalon i Spyfall samo su neke od njih. U svakoj od njih igrači dobivaju tajne identitete i ponašaju se u skladu s njima, pokušavajući shvatiti tko je u njihovom timu i uhvatiti negativce. Neke od njih igrače dijele u dva tabora, u nekima je samo jedan igrač izdajica/špijun, a kod nekih određene uloge imaju specifične moći.

Velika je prednost ovih igara što ih može igrati veliki broj igrača, a osim razvijanja dedukcije, razvija i socijalne vještine te vas bolje upoznaje s vašim suigračima.

Igra riječi i špijuna

Igra Codenames

Kad smo već kod špijuna, još jedna zanimljiva igra svakako je Codenames. Izvorna igra sadrži riječi na engleskom, no tijekom vremena neke države razvile su svoje verzije, pa tako danas postoji i hrvatski Codenames. Osim igre riječima, postoji i ona sa slikama, kao i brojna specifična izdanja – Marvel, Harry Potter, Disney… Za svakoga ponešto, a sve se mogu međusobno miješati! I u ovoj igri postoje dva tima. Svaki se tim sastoji od agenata koji se kriju pod određenom riječi ili slikom, a tu su još i nedužni promatrači, jedan dvostruki agent i jedan plaćeni ubojica!

Zadatak je igrača jednog tima objasniti svojim „kolegama“ sliku ili riječ pod kojom se krije njihov agent, ali koristeći samo jednu riječ i pazeći da ih pritom ne navede na krivi trag – neprijateljskog agenta ili ubojicu. Igra završava kada jedan tim otkrije sve svoje karte agenata ili kada netko naleti na ubojitu kartu.

I za kraj, no ne manje bitne

Igra Azul

Splendor, Azul i Sagrada igre su koje obožavaju kako početnici, tako i „profesionalci“ u ovom hobiju. U jednoj se trguje dragim kamenjem, u drugoj se slažu šarene pločice, a u trećoj šarene kockice. Ovo su igre koje nemaju puno pravila, ali za vrijeme kojih je potrebno puno razmišljati i razviti dobru strategiju, a onda je razvijati iznova kad vam netko ispred nosa otme željenu kartu/pločicu/kockicu. A možda ste baš vi ti koji volite raditi „spačke“ drugima?

Čemu nas društvene igre uče?

Iako ponekad može doći do frustracije zbog poraza u igri, sjetite se one stare izreke da nije važno pobijediti nego sudjelovati. U ovom slučaju, to je doista istina. Koliko igara znaš, toliko ljudi vrijediš. Dobro, sad već malo pretjerujemo, ali činjenica jest da ovladavanjem pravila i razvijanjem strategija što više igara definitivno razvijamo svoju kreativnost, kognitivne sposobnosti i socijalne vještine. Ne odnosi se to samo na „oblikovanje mladih dječjih umova“, nego i na sprječavanje onih starijih, umirovljenih, da zakržljaju. Zato toliko često možemo vidjeti starije ljude kako igraju šah ili barem neku od kartaških igara.

Isto tako, igrajući brojne tematske igre dolazimo do nekih zanimljivih činjenica na koje bismo inače teško nabasali. Čovjek uči dok je živ. Ne zaboravite ni na Sheldona i ostalu ekipu iz Teorije velikog praska! Možda ne bi bili toliko uspješni znanstvenici da nisu igrali društvene igre. Međutim, one su za svakoga. Za stare, mlade, intelektualce, kreativce, pustolove, znanstvenike, konobare, učitelje, policajce, pekare, odvjetnike, klaunove, sportaše, književnike… Shvatili ste bit. One su tu da spajaju, a ne da razdvajaju.

Najbolji je prikaz toga činjenica da postoje i kooperativne igre u kojima je cilj svih igrača zajedničkim snagama pobijediti. No, treba znati i gubiti. Čovječe, ne ljuti se – i nemoj okrenuti stol! Raduj se svakoj partiji i iz svake nešto nauči!

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.