Igre pomažu

Kako izgraditi, popraviti i spasiti zajednicu kroz osam videoigara

Priče
Autorica ilustracije: Ana Glažar

Uvijek je važno biti spreman pomoći i napraviti dobar plan, kao što je važno znati i pitati druge za pomoć. Igre o kojima ćemo danas pričati govore nam upravo o zajednicama i različitim ljudima koji žive u njima.

Autorica ilustracije: Ana Glažar

My Time At Portia

(Nintendo Switch, PlayStation 4, Android, Xbox One, iOS, Microsoft Windows)

Tata nam je ostavio u nasljedstvo napuštenu radionicu u gradu zvanom Portia. Prihvaćanjem njegove oporuke, prihvaćamo zadatak da radionici vratimo stari sjaj. Kako bismo u tome uspjeli, trebamo obnoviti našu farmu, uspostaviti odnose sa stanovnicima grada Portie te razotkriti gradske tajne.

Svaki od tih zadataka usmjeren je prema jednom cilju: postati najbolji graditelj. U trenucima kada ne budete brinuli o usjevima i životinjama ili stvarali prijateljstva, gradit ćete grad od njegovih temelja, pokušavajući ostvariti ono što je davnih dana zacrtao vaš tata.

Ooblets

(Xbox One, Microsoft Windows)

Dolaskom na nepoznati otok prihvaćamo dužnost da brinemo o staroj farmi i hrpi malih čudovišta koja se zovu Ooblets. Oni rade dvije stvari – pomažu nam u vrtu te plešu protiv oobletsa drugih vlasnika. Većinu dana provodit ćemo na našoj farmi gdje ćemo brinuti o našim oranicama koje sežu unedogled. Kopat ćemo, sijati, saditi – u Oobletsima uvijek ima posla.

U trenucima kada nismo na farmi, nalazimo se u gradu gdje upoznajemo druge vlasnike i druge oobletse s kojima redovito ulazimo u plesne borbe. Ako nam nije do plesa, igra nudi niz problema naših sugrađana koje treba riješiti. Od potrage za njihovim oobletsima do čišćenja mora, u Oobletsima nikad nije dosadno.

Cozy Grove

(Microsoft Windows, Nintendo Switch, PS4, Xbox One, iOS)

Cozy Grove stavlja nas u ulogu izviđačice na otoku nastanjenim duhovima. U početku ćete lutati otokom, upoznavajući njegove stanovnike i slušajući njihove probleme. Većinom je riječ o medvjedima koji svakoga dana daju zadatke koje treba obaviti diljem otoka.

Svaki je igračev uspjeh na otoku vidljiv jer ispuni bojom naše prijatelje. Naslov igraču daje samo šačicu zadataka svakoga dana, govoreći mu da je za danas riješio probleme otoka te da se opet vrati sutra. Tako ćete Cozy Grove upoznavati postupno, jednog po jednog duha, od jednog kamena do drugog. 

A Short Hike

(Nintendo Switch, Microsoft Windows, Linux, macOS, Macintosh)

Pingvin Claire nalazi se na ljetovanju u nacionalnom parku Hawk Peak. Park krase brojne plaže, ali njegovim gostima u oči upada samo jedan detalj – središnja planina. Njen vrh je daleko od laganog uspona, a Claire je ostala bez signala pa ne može nazvati mamu.

Zbog toga se odlučuje na pothvat za koji će trebati obići cijeli otok. Planina nudi više avantura do vrha te je jedino na Claire i njenim prijateljima da odaberu onaj koji joj najviše odgovara.

Bugsnax

(PlayStation 4, Microsoft Windows, macOS, PlayStation 5, Macintosh)

Urednik nas šalje u novinarsku potragu za nestalom istraživačicom Lizbert Megafig koja je tik pred nestanak najavila svjetsko otkriće. Dolaskom na tajanstveni otok, brzo uviđamo kako njenu veliku tajnu čine kukco-zalogaji: hamburger-rakovi, zmije-mrkve, ptice pizze…

Od njenog pomoćnika, Filba Fiddlepiea, saznajemo kako se po njenom nestanku raspala i zajednica koju je osnovala. Kako bismo našli našu istraživačicu, prvo moramo pomiriti sve stanovnike te korak po korak razriješiti misterij iza nestanka. Na nama je da ugovorimo prave kompromise, uredimo stari grad te probamo okus ptica pizza.

Summer in Mara

(Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows)

Veselo mi plovimo, plovimo, plovimo… Summer in Mara mnoge će podsjetiti na Moanu svojim okruženjem, otocima, ali i brodovima. Pazeći na svoj vrt, junakinja videoigre pazi na svijet oko sebe.

U potrazi za sadnicama plovi od otoka do otoka, a u potrazi za rješenjima hoda od grada do grada. Nagrada? Dobar pogled s vrha zajednica, ali i otoka.

Alba: A Wildlife Adventure  

(Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One,  Xbox Series X/S)

Alba odlazi u posjet svojim nonićima na mediteranski otok Pinar Del Mar, poznat po svojem prirodnom bogatstvu. Po dolasku, Alba saznaje kako je grad zapao u dugove te kako je gradonačelnik spreman prodati zaštićene dijelove radi izgradnje luksuznog hotela.

Alba, zajedno sa svojom prijateljicom Inés, ima samo jedan zadatak: spasiti otok. To postiže stvaranjem mreže prijatelja, širenjem vijesti i fotografija o otočnoj fauni diljem svijeta te čišćenjem otoka. Sa svakim ispunjenim zadatkom, Alba odguruje bagere s otoka te vraća životinjama ono što su izgubile. 

Garden Paws

(Microsoft Windows)

Odlučivši se za put oko svijeta, nonići nam ostavljaju svoj vrt na brigu. Dolaskom na selo, uviđamo kako su oni bili podosta važni ljudi za svoju sredinu. Gradonačelnik Wilson u nama vidi ljude koji će mu pomoći vratiti grad na pravi put. U tome će nam najviše pomoći Frank.

On će nas uputiti u svoj zanat te ćemo s njim provesti najviše vremena stvarajući grad. U trenucima kad nismo u gradu, istražujemo okolnu prirodu ili brinemo o našoj farmi. Garden Paws nudi mnoštvo dobrih priča za čitanje, ali i pisanje.

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.