Super

Budi promjena koju želiš vidjeti u razredu!

Priče
Ilustrirao: Sanjin Smajlović

Kako ćemo se osjećati većinu dana ovisi i o tome u kakvim smo odnosima s kolegama iz razreda, stoga je pozitivna atmosfera u razredu jako važna. Uz grupne aktivnosti i radionice koje su odlične za spajanje zabave i učenja, dobra je vijest da ne ovisi sve o učiteljima i grupi, već da veliku ulogu u razrednoj atmosferi igra pojedinac!

Upravo od pojedinca može krenuti nervoza, ali i smijeh. Ovisno o tome kako se postavimo prema svojoj okolini, određujemo i kako će se okolina postaviti prema nama.

Kada bi svaki pojedinac u razredu razmišljao o tome kako da atmosfera bude pozitivna, svaki bi razred bio oaza pozitive i prijateljstva. Pa krenimo stvarati takve oaze!

Ilustrirao: Sanjin Smajlović

Jeste li nekad pokušali vi biti ti koji razvesele okolinu? Jeste li ikad pomogli nekom iz razreda i zbog toga se osjećali odlično ostatak dana? Zbog malih znakova pažnje i pružanja podrške, svi se osjećaju bolje, a radna je atmosfera puno produktivnija. 

Kaže se „što zračiš to privlačiš“, stoga budi promjena koju želiš vidjeti u razredu. Zrači timskim duhom i pozitivom i to ćeš privući natrag! Poveži se sa svojim kolegama, dozvoli im da ti postanu prijatelji i pokaži da se mogu osloniti na tebe.

Kroz nekoliko koraka koji ovise samo o tebi, možeš stvoriti pozitivnu radnu atmosferu među svojim prijateljima ili u učionici i uživati u svakom danu. 

1. korak: Pretvori se u uho

Slušanje je važan dio svakog odnosa, a pogotovo prijateljskog. Kada slušamo kolege, prijatelje, učitelje, pokazujemo interes za ono što govore i nadovezujemo se na temu. Dobar je slušatelj netko na koga se svi mogu osloniti. Kada postanete kvalitetan slušatelj, svi će se htjeti družiti s vama i povjeravati vam se.

2. korak: Pitaj i pokaži interes

Kada pozorno slušamo, doznajemo novosti i zanimljivosti o pojedincima oko sebe. Što više znamo o nekome, to više razumijemo. Uz slušanje, korisna vještina za povezivanje svakako je postavljanje pitanja. Kroz pitanja možemo doznati mnoge zanimljivosti, a naši će se prijatelji rado raspričati o sebi. Pitajte kolege što rade u slobodno vrijeme, imaju li ljubimce, kako im se sviđa knjiga koju ste dobili za zadaću ili što misle o posljednjoj lekciji koju ste prošli. Iznenadit ćete se koliko sličnosti imate međusobno, odnosno tko je sličan vama po interesima i hobijima.

3. korak: Pokloni osmjeh

Osmjeh je zarazan, a pozitivna energija i optimizam utječu na to kako vidimo svijet oko sebe. Sigurno ste nekad primijetili kako se prostorija promijeni kad u nju uđe osoba s velikim osmjehom. Uvijek trebamo ostati vjerni sebi i onome kako je nama ugodno ponašati se i pokazivati sreću. Prilagodite osmjeh i pozitivan stav svom karakteru, ali nemojte zaboraviti pokloniti osmjeh. Osmjeh na licu uljepšava ulicu, ne košta ništa, a znači sve! 

4. korak: Lijepa riječ sva vrata otvara

Pohvale su kao kapi kiše na cvijetu, pomažu nam da rastemo i cvatemo! Svatko voli dobiti pohvalu i kompliment, a opće je poznato da postoje čarobne riječi i riječi koje otvaraju sva vrata. Osim čarobnih riječi molim, hvala, izvoli i oprosti i osmjeha, razmislite čime možete oraspoložiti prijatelje iz razreda. Osim kroz lijepe riječi, ljubaznost možemo pokazati i sitnim gestama. Otvori vrata prijateljici, pomozi kolegi sa zadaćom ili obriši ploču kao uslugu učiteljici.

5. korak: Pronađi one sa sličnim interesima

Ok je ne biti ok sa svima. Uvijek nekako intuitivno biramo prijatelje koji su slični nama, koji imaju zajedničke interese i spontano se stvaraju grupe. Grupu može činiti i dvoje, a može biti i velika grupa od više članova. Upisivanje izvannastavnih aktivnosti može pomoći u pronalasku onih sličnijih nama.

6. korak: Zabavi se dok učiš 

Prijatelji u školi mogu biti vrijedni i za druženje, ali i za učenje! Puno je zabavnije učiti u paru ili u grupi. Učenje u grupi ima mnogobrojne prednosti – smanjuje šansu za učenjem u zadnji tren, povećava širinu usvojenog znanja, razvija vještine socijalizacije i kreativnosti. Aktivnost koja je do sada bila dosadna sada postaje zabavna, a usput se i povezujemo sa svojim kolegama koji postaju prijatelji. 

Ovi su koraci poprilično jednostavni, a dovoljno je jedno jutro se probuditi i krenuti u školu s osmjehom na licu te nastaviti kroz dan po koracima, pozitivno i optimistično. S obzirom na to da veliki dio dana provodimo u školi, sa svojim školskim prijateljima, promjenom stava i ponašanja učinit ćemo veliku pozitivnu razliku u svom danu. I uljepšati dan sebi i ostalima!

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ri Rock.