Je li i vama diorama jako zabavna riječ?

Mene jako uveseljava! Zaista, baš jako lijepa riječ…

No dobro, hajdemo pričati o tome što ona označava! Diorama bi, najjednostavnije rečeno, bilo uprizorenje neke scene uz pomoć modela, figura, slika i slično – trenutak zarobljen u vremenu! Prema tome, njeno značenje je dosta široko i to može biti bilo koja scena koju tako možemo prikazati.

Diorame mogu biti umanjeni prikazi, a mogu biti i u prirodnoj veličini, i kao takve se često mogu pronaći u muzejima (primjerice, diorama neke divlje životinje u njezinom prirodnom staništu).

Diorama iz prirodoslovnog muzeja u Meksiku

Diorame se dijele u dvije kategorije: one zabavne i one edukativne.
Diorame za zabavu ljudi izrađuju iz hobija. Ovdje i nije toliko važno koliko je ona točno ili profesionalno napravljena, jer se autori više fokusiraju na temu onog čega izrađuju, kao recimo diorama neke fantasy bitke.
Diorame za učenje imaju vrlo specifičan cilj, a taj je da gledatelja uče o temi koju prikazuju. Kao što smo već spomenuli, one se koriste u muzejima, ili školama.

Projekt: izradi svoju dioramu!

Teoriju znate, a sada vam predlažemo da ove hladne dane ispunite kreativnošću i izradite svoju dioramu!

Nećemo vam zadati temu, jer želimo da se poigrate i izradite nešto totalno svoje, ali dati ćemo vam inspiraciju od djevojčice Mie koja živi u Kaliforniji, te je za svoju dioramu napravila prikaz kalifornijskih brda!

Mia je napravila odličan posao i u videu je prikazala baš svaki korak, pa neka vam to posluži za neku totalno kul ideju!