Nakon odlične priče o roditeljstvu u doba koronavirusa Ana B. nam donosi novo iskustvo – iskustvo učenja o pozitivnom roditeljstvu.    

„Iskustva mogu promijeniti zreli mozak, ali iskustva tijekom kritičnog perioda ranog djetinjstva određuju organizaciju i razvoj sistema mozga za cijeli život.“. Dr. Bruce Perry (Izvor: http://tomislavkuljis.com/)

Saznavši da sam trudna, odlučila sam (kao pravi knjiški moljac) proučiti što više literature o temi roditeljstva, prehrane i psihologije. Nakon pomne analize, shvatila sam da mi se najviše sviđa pristup povezujućeg i prirodnog roditeljstva. Što je to? Ukratko, kada “zapadna” misao otkrije „toplu vodu“ koja je na istoku već odavno praksa (toliko o civilizacijama!).

Bračni par Sears i osmero djece?!

Na hrvatski jezik je prevedeno malo literature o prirodnom i povezujućem roditeljstvu. Mozaik knjiga je prevela i objavila naslove slavnog bračnog para Dr. Williama i Marthe Sears i možete ih posuditi (čim se stanje normalizira) u lokalnoj gradskoj knjižnici :  „Povezujuće roditeljstvo“, „Disciplina : kako postići da se dijete bolje ponaša od rođenja do desete godine“ i djelo enciklopedijske vrijednosti „Njega djeteta : od rođenja do druge godine života“.

Tko su autori ovih knjiga? Bračni par, revolucionari pedijatrije i pioniri svjesnog roditeljstva “zapadne” misli. Prema mom subjektivnom mišljenju, bračni par Sears su i ekstremni u svom djelovanju (roditelji osmero djece!?)

Cijeli svoj život posvetili su odgoju i liječenju djece : više od 30 godina prakticiranja pedijatrije (vlasnici su privatne pedijatrijske prakse), objavljeno više od 40 stručnih djela, i što je najvažnije, roditelji osmero djece. Oduševilo me njihovo praktično, stručno i roditeljsko znanje koje su prenijeli jednostavnim razumljivim terminima i mnoštvom praktičnih primjera iz vlastite prakse. Oni kažu da način na koji se brinete za svoje dijete u prvim godinama njegova života utječe na to kakvo će ono biti kao odrasla osoba. “Još uvijek spava s vama?… Dijete treba pustiti da se isplače… Nemoj ga stalno nositi, razmazit ćeš ga…”, česti su i vrlo loši savjeti koje mnogi roditelji dobivaju.

Presudni webinari

Upravo negdje u to vrijeme kada sam prvi put bila trudna, u Hrvatskoj se dogodilo nešto predivno, mladi profesionalac Tomislav Kuljiš, obrazovan na vrhunskim svjetskim učilištima odlučio je svoja znanja prenijeti u Hrvatsku, točnije grad Zagreb putem djelovanja udruge „Centar Prirodno roditeljstvo“. Srećom, ponudio je svoje znanje i putem online webinara.

Kao prava štreberica, odmah sam uplatila nekoliko webinara i optimistično odlučila upiti nova znanja i prenijeti ih u svoju praksu čim dođe prinova. Tada sam shvatila da sve ono što stare plemenske tradicijske kulture većinom prakticiraju, zapadna znanost tek počinje otkrivati i prezentirati javnosti, dokazivati putem znanstvenog dokaza i uvođenjem nove znanstvene paradigme… Webinari su me oduševili iako su za moj ukus bili previše znanstveni, previše stručni. Pod utjecajem trudničkih hormona teško mi je bilo pratiti webinare, jednostavno sam se zasitila stručnog i znanstvenog, htjela sam jednostavnost i praksu.

Da bih dobila praksu trebalo je upisati i pohađati radionice u Zagrebu koje nudi „Centar za prirodno roditeljstvo“. To mi je bilo previše, zbog putovanja, stresa, organizacije jer sam  u isto vrijeme upisala tečaj ruskog jezika koji mi je oduzimao dosta energije i vremena. Naučila sam čitati i pisati rusku ćirilicu, osnove gramatike, ali sa sve većim trbuhom, teško sam se kretala i bivala sve umornijom (velika porođajna težina bebe i borba sa anemijom).

Poslušavši  Kuljiševe savjete i zdrav razum uključila sam i supruga u online edukaciju i rasprave o svim temama koje su bile zastupljene. Suprug je bio skeptičan ali se potrudio, analitički i racionalno pristupio je temi a kada je došlo do prakse sudjelovao je koliko je bio u mogućnosti. Čak je i ovo ljeto uspio ostvariti dvomjesečni očev dopust na koji ima pravo prema zakonu kako bi se bolje povezao sa svojom obitelji. Nije bilo lako, radi u privatnom sektoru (hardcore verzija kapitalizma – dostupnost 24 sata, 7 dana u tjednu u Hrvatskoj i inozemstvu) ali mi smo stavili djecu na prioritetno prvo mjesto čak i pod cijenu otkaza i traženja novog posla, evidentno smanjenih primanja.

Djeca brzo rastu, ono što prođe, više se ne može nadoknaditi. Upravo isto to ponavlja i Kuljiš iz „Centra Prirodno Roditeljstvo“, osim što on prikazuje i tablice, znanstvena istraživanja, postotke, slike dječjeg mozga u razvoju. Najviše sam se šokirala sa slikama mozga djeteta koje je primalo puno taktilnog podražaja i onih koji to nisu – slika vrijedi za tisuću pisanih znakova. Kuljiš je i sam istaknuo neke od grešaka koje je i sam učinio u svom odgoju djeteta i zbog kojih i danas žali, ali kako kaže, nije imao znanje, nije imao prave informacije, i zato sada to svoje znanje želi podijeliti sa drugima. Kada sam, vidjela znanstvene dokaze koje je Kuljiš detaljno izložio u svom webinaru o tome kako je bitno nositi dijete odmah sam nabavila dvije ručno rađenje nosiljke, sling i kinesku mei tai i od samog rođenja sam nosila djecu na sebi, spavali su kraj mene, mogli su osluškivati moj ritam disanja i uskladiti sa mnom otkucaje srca.

Moram priznati, nakon te inicijalne edukacije i analize, kada su došle bebe, prvo jedna pa druga, ritam života me uhvatio u žrvanj, trebala bih opet preispitati znanja i svoje postupke jer me trogodišnjakinja i šestogodišnjak sve češće izbace iz tračnica, i to rade redovno, ili u tandemu ili pojedinačno (zavisno o trenutnom raspoloženju). O kvaliteti bračnog života (vrijeme za sebe, vrijeme za odnos sa suprugom) i reflektiranju istog na roditeljstvo neću ni pisati, to je tema za neku drugu priliku.

Trebaju vas, ne tablet

Djeci (posebno predškolskoj) ne treba tablet, nova skupa igračka (iako dobro dođu), trebaju im roditelji i kvalitetno provedeno vrijeme. Kvalitetno provedeno vrijeme potrebno za povezivanje roditelja i djeteta koje je ključno, naglašava bračni par Sears, za lakše prolaženje kroz krizno razdoblje puberteta. To može biti i ležanje na travi i promatranje oblaka koji se polagano pomiču i mijenjaju oblik. Djeca osjećaju da li smo psihički prisutni i onda dolazi do povezivanja. Opet se vraćamo na stare narodne poslovice „Zrno prakse vrijedi više od tone teorije…što smo posijali to ćemo i ubirati“.

A kada postanete roditelj, vrijeme prolazi nevjerojatnom brzinom i sav trud koji uložite u svoje roditeljstvo vrlo se brzo reflektira u ponašanju vaše djece, oni su naše „ogledalo“. Dakle, prirodno i povezujuće roditeljstvo se temelji na nježnim odgojnim metodama, punim razumijevanja za dječje potrebe. Istraživanja su dokazala da je nemoguće razmaziti dijete povezujući se s njim.

Povezujuće roditeljstvo ne savjetuje stalno popuštanje i ne razvija ovisnost. Ono potiče djetetov razvoj jer ćete uz pomoć povezujućeg roditeljstva postići upravo suprotno, stvoriti čvrstu vezu sa svojim djetetom, postat ćete mudriji, suosjećajniji i bolji roditelj, pomoći ćete djetetu da izraste u sigurnu, suosjećajnu i smirenu osobu te da takve odnose stvara i s drugim ljudima (Sears). Kako to samo lijepo zvuči!