Nedjelja

19. 5. 2019

11 – 14 H
Parkić/Ulica Save Jugo Bujkove 44
Totalno super radionica usred naselja, posebno zanimljiva djeci i mladima.

Pod krilaticom recikliranje i minimalizam!, zagrebačka organizacija Radiona.org u suradnji s Drugim morem, u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, poziva na zanimljive radionice izrade predmeta od odbačenih materijala i oživljavanja pokvarenih kućanskih uređaja. 

Besplatne radionice namijenjene građanima svih uzrasta i kompetencija, održat će se u subotu 18. svibnja na zametskom Trgu riječkih olimpijaca od 17 do 20 sati, te u nedjelju 19. svibnja na platou iznad Ulice Save Jugo Bujkove na Škurinjama, od 11 do 14 sati.

Dvodnevni program održava se uz podršku inicijative Škurinjski susjedi (Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž), tvrtke Rijeka sport te Mjesnih odbora Zamet i Škurinje.

Nastavljajući se na prošlogodišnji modul pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz “prebrikati”, ovogodišnji program pod nazivom Elektro furda – second hand minimalizam, bavi se izrazom “furda”.

Riječ furda romansko-germanskog je podrijetla (na gotskom fodr, rumunjskom furdale, talijanskom fodera, njemačkom Futter) prevodi se kao ostaci, otpaci, utroba, škart i sl. U Dalmaciji poznajemo izraz fùrda kao utjecaj turcizama u kolokvijalnom rječniku lokalnog stanovništva koji se povezuje s izrazom hurda (perzijskog podrijetla)i označava različitu vrstu otpada, osobito željezni otpad.

Na području regije Zapadnog Balkana, kroz svakodnevnu upotrebu ova imenica ženskog roda dobiva raznolika značenja, obično pogrdnu atribuciju, poput dijela tržnice gdje se prodaju stare stvari, polovna odjeća i obuća ili primjerice osobu koja ne može računati na ulazak u visoko društvo obične raje – dakle outsideri.

U današnje doba, u urbanim sredinama tako se opisuju trgovine second-hand odjećom, dok u geek supkulturama makera i hakera furda označava magični elektronički otpad koji je moguće reciklirati u svakoj prilici.

Recikliranje i minimalizam, ponovna upotreba sirovina, potrošnih materijala i različitih uređaja, teme su kojima se Radiona ove godine bavi u Rijeci u suradnji s Drugim morem. Nadovezujući se na programske odrednice pravca Dopolavoro, koji se bavi dokolicom, radom i neradom, Radiona i Drugo more pozivaju građane Rijeke da se prepuste magičnoj furdi iz svojeg okruženja ili jednostavno daju doprinos ponovnoj upotrebi predmeta i materijala za koje su mislili da su zastarjeli i odbačeni.

Pridružite se jednoj od ovih radionica:

Damir Prizmić: Svestrane boce

Okruženi smo proizvodima kratkog vijeka trajanja koji se nakon upotrebe odbacuju. Jedan od takvih proizvoda je plastična boca. No, ona u sebi krije čitav svijet novih mogućnosti. Cilj radionice je istraživanje osobina materijala i formi, te re-dizajniranje korištenjem improvizacije kao metode brzog rješavanja problema s minimalnim i lako dostupnim sredstvima. Sudionici će dobiti ideje kako od plastičnih boca izraditi različite praktične ili zabavne predmete. Lijevak, žlica, libela, šešir, zvrk, vrpca, prskalica, mjerica, brod, lampa, kinetička igračka, povećalo, kutijica, leteći objekt, samo su neke od beskonačnih potencijala skrivenih u običnoj plastičnoj boci. Mole se polaznici da na radionicu ponesu prazne plastične (PET) boce.

Deborah Hustić: Theremin Postcard – zvučni mini gadget

Izumljen 1928. godine, otkad zaukuplja pažnju svim eksperimentatorima zvuka, teremin je glazbeni instrument koji se svira pokretom. Uz osnove elektronike, na ovoj ćemo radionici naučiti izrađivati DIY teremin čije se glasanje i zujanje modulira preko foto-senzora. Sve što trebate donijeti na radionicu ste vi sami, a svoje teremine u formatu Radionine razglednice možete ponijeti kući.

Paula Bučar: 3D printani objekti

Polaznici radionice će savladavati osnove 3D printanja uz pomoć olovke koja printa 2D i 3D objekte, korištenjem biorazgradivog PLA filamenta. Na vrlo zabavnoj i nimalo kompliciranoj radionici namijenjenoj svim uzrastima, polaznici će izrađivati razne šablone za otiskivanje na papiru, prostorne crteže, objekte koji se mogu objesiti u prostoru (npr. hvatač snova), itd.

Goran Mahovlić: Popravi svoju elektro škatulju!

Polaznici su pozvani da sa sobom donesu svoje neprežaljene uređaje – gramofone, radio-kasetofone, miksere, video kamere, računala, sintesajzere, haube, playstatione, električne četkice za zube, miksete, mlince za kavu i daljinske upravljače – koji im već neko vrijeme skupljaju prašinu u kutku sobe, te da ih konačno ih dovedu u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice imaju savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici sami popravljati svoje elektro škatulje uz stručno vodstvo.

Organizatori: Drugo more i Radiona

Progam podržali: Ministarstvo kulture, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Zaklada Kultura nova, Rijeka Sport d.o.o. 

Progam se odvija u sklopu programskog pravca DOPOLAVORO projekta RIJEKA 2020 – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE