Ma nema bolje fore od izrade vlastitih fanzina, pravog časopisa tebe i tvoje ekipe, s tvojim pravilima, tvojim štosevima, tvojom vibrom…

Što je fanzin? Fanzin je ručno izrađena knjižica koja može biti o bilo kojoj temi koja nas zanima. Iako zvuči kao jednostavno objašnjenje, nemojte pomisliti da je izrada fanzina jednostavan proces.

Diljem svijeta postoji bogata kultura fanzina. Crtači, dizajneri, strip crtači, novinari, pjesnici i razni drugi ljudi stvaraju, trguju i prodaju njihove kreacije fanzina. Stvarno, ali baš stvarno možete pronaći fanzin o gotovo bilo kojoj temi. Fanzin je medij underground scene jer potiče slobodno izražavanje i širenje ideja. Ono što ga razlikuje od ostalih časopisa je uradi sam rješenje koje nam omogućava vlastitu slobodu izražavanja.

U čemu je fora?

Fanzin je obično kolaž raznih slika, teksta i poruka. Fanzin može imati skice, crteže, stripove, recepte, riječi koje su pomiješane s slikama i teksturama, poeziju, manifest…

Samo tvoja mašta je granica.

Za izradu fanzina nam je potreban A3 papir, nešto s čime ćeš pisati (olovka, bojice, flomasteri…) i škare. Druge stvari koje možeš koristiti su ljepilo, pastele, vodene bojice, naljepnice, stari časopisi, pečati, konci, poštanske markice… ma što god poželiš.

Prvi korak je odrediti temu fanzina. Što misliš koja bi tema tvog fanzina mogla biti? Razmisli koje su teme o kojima možeš pričati satima. Pusti mašti da te vodi te zapiši sve ideje koje su ti pale na pamet. Ako si zapeo/la pomogni si pitanjima: u čemu si dobar, do čega ti je stalo, što možeš objasniti, koje su tvoje najdraže stvari?

Drugi korak je da savijemo papir na pola po dužini i po visini. Nakon toga, papir treba saviti još jednom po dužini. Kada izravnamo papir možemo vidjeti da smo papir podijelili na osam dijelova. Sada samo moramo saviti papir po visini i razrezati središnji dio za jedan dio (vidi sliku).

Papir je spreman za slaganje u knjižicu tako da papir presavijemo na pola po visini. Pridrži krajeve papira i gurni ih jedan prema drugome tako da će dijelovi stvoriti knjižicu od osam stranica.

Temu smo odabrali i napravili praznu knjižicu što znači da prava zabava tek počinje. Na tebi je da ispuniš prazne stranice knjižice i pretvoriš je u fanzin.

Što i kako ćeš prikazati u fanzinu u potpunosti je tvoj odabir. Možeš si pomoći sa skicom prije nego se baciš na posao, ali možeš i improvizirati. Što god je tebi draže. Upotrijebi materijale s kojima voliš raditi.

Kao što sam napisala prije, fanzini se obično sastoje od kolaža i crteža, ali ako želiš samo pisati bez da crtaš, možeš i to. I to bi bilo to! 

Fanzin možeš zadržati za sebe ili ga možeš podijeliti s prijateljima. Ako se odlučiš da ga želiš podijeliti jedino što ti treba je fotokopirni stroj. Tada sve izgleda još luđe i uličnije. Baš tvoje. Jednom smo pisali i o cijeloj izradi uličnih novina pa zanima li te ta tema provjeri ovdje naše korake.

Bilo kako bilo, napravio/la si svoj prvi fanzin! Čestitam!