Brdo dobrog štiva

Friško s Interlibera: predstavljen bogat nakladnički program Školske knjige za djecu i mlade u 2021.

Priče

Počeo je Interliber, a to znači puuuno novih (i starih, i promijenjenih, i svakojakih) naslova! Pogledajte što vam je pripremila Školska knjiga!

Zna se da stručnjake treba slušati, a stručnjaci kažu da čitanje pozitivno utječe na emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj. Drugim riječima, čitanje nam puno može pomoći u prepoznavanju svojih, ali i tuđih osjećaja, suosjećanju te izražavanju kritičkog mišljenja. Sve to recept je da jednog dana postanemo mudri, obrazovani i odgovorni ljudi!

Sve to je osim stručnjacima jako važno i Školskoj knjizi, što je posebice vidljivo u nakladničkom programu za djecu i mlade koji je ovog utorka predstavljen na Interliberu od strane glavne urednice Jelene Lončarić i izvršne urednice za jezike, dječju knjigu i časopise Emice Calogjere Rogić.

Na policama Školske knjige uvijek se mogu naći probrani naslovi poznatih (i manje poznatih) svjetskih i domaćih autora, među kojima su djela nagrađena za najbolje ilustracije i tekstove. Vrhunskih prijevoda također ne fali! Ono što nam se najviše sviđa je da se za svakoga da naći ponešto: kako iz područja umjetnosti, znanosti, ekologije, tako i iz područja psihologije i ostalih važnih za razvoj djece i mladih.

Koji su to naslovi, pitate se?

Prvi naslov iz područja knjiženosti koji želimo izdvojiti je slikovnica Dijete knjiga autora Olivera Jeffersa i Sama Winstona. U ovoj slikovnici ljubav prema klasičnoj književnosti dobila je malo suvremenije ruho, a slikovnica je inspirirana s četrdeset omiljenih uspavanki i knjiga za djecu.

Ljubav prema čitanju pobudit će i zbirka poezije Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević, slikovnica Čarolija knjižnice koja pokazuje kako se postaje čitatelj te knjiga Tom Gates – Da! Ne. Možda… autorice Liz Pichon.

Ova kniga donosi nam nove zgode već nam poznatog junaka Toma Gatesa!

Uz Čarobno kraljevstvo bajki tu su i prepričana djela svjetskih književnih klasika – Williama Shakespearea, Charlesa Dickensa i Dantea Alighierija.

Kad smo kod bajki, objavljena je i prva knjiga bajki Veljka Barbierija Bajke za Zoe i sve velike i male mališane, s prekrasnim ilustracijama Ane Salopek i Marsele Hajdinjak. Poznati književnik i gurman Veljko Barbieri priprema uskoro i Kuharicu za male čarobnjake s receptima i pričama o hrani iz cijelog svijeta.  

Za mlade čitatelje željne avantura pripremljene su knjige Petar – Detektiv za labirinte i Atlas pustolovina – Sva čuda svijeta.

Za sve zainteresirane za STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) tu su knjige Fizika i ja, Izgradi svoju koloniju na Marsu i Ova knjiga misli da si izumitelj.

Fizika više neće biti bauk čak ni malcima u vrtiću, kojima je Nikola Poljak na vrlo jednostavan način rastumačio komplicirane pojmove u novim slikovnicama iz serijala Fizika za djecu.

Za one najmlađe tu su interaktivne slikovnice u kojima će kroz igru i zabavu imati priliku naučiti osnovne pojmove o bojama, brojevima i životinjama. Za njih je pripremljen i serijal Superjunaci sa slikovnicama o različitim profesijama koje, među ostalim, potiču i motoričke vještine.

Svim prvašićima i onima koji će to tek postati dragocjenu i toplu potporu pruža Žinko u školi spisateljice Željke Horvat-Vukelja i ilustratorice Branke Hollingsworth Nare, s kojim čitatelji dobivaju na dar čak dvanaest likova za igrokaz!

Šest novih naslova iz poznatog serijala Mali ljudi, veliki snovi putokaz su malenima i velikima da ustraju u ostvarivanju svojih snova, a popularna glazbena slikovnica Orkestar priča priču– Karneval životinja uvodi ih u čudesan svijet skladatelja Camillea Saint-Saënsa i uči kako slušati glazbu.

Čitatelji s mnogim knjigama putuju, ali intenzivno to čine s naslovima U potrazi za Atlantidom i Osjećajte se kao kod kuće.

U prvoj tragaju za kvalitetnom arhitekturom u društvu velikog Renza Piana, a u drugoj upoznaju različite vrste kuća i drugih nastambi u kojima žive ljudi diljem svijeta. (Psst, o obje smo već pisali, evo linkića za prvu i drugu!).

Alarmantni izvještaji o stanju našeg planeta potiču ekologe diljem svijeta na mnogobrojne akcije. Za razvoj ekološke svijesti i dobar odnos s kukcima zadužena je Ela spasiteljica pčela. Stručnjak za biljke Michael Holland otkriva djeci i odraslima mnoge začuđujuće činjenice o svijetu biljaka u predivno ilustriranom priručniku Sunce za doručak.

Mlađa djeca uživat će u slikovnici s prozorčićima Čiji su ovo tragovi, a nešto stariji dječaci i djevojčice s uzbuđenjem će istražiti knjigu i igru Planina izazova, koja sadržava mnoga znanja i vještine presudne za preživljavanje u opasnim uvjetima.

Živimo u vremenima u kojima i djeca i odrasli itekako trebaju voditi brigu o mentalnom zdravlju. Posebno je važno tinejdžerima poslati poruku O. K. je ne biti O. K., što je naziv priručnika za postizanje dobrobiti dr. Tine Rae, s puno vrijednih informacija o načinima nošenja sa stresom i tjeskobom, problemima vezanim za vlastitu percepciju tijela i poremećajima u prehrani.

Jedino što nije O. K., poručuje autorica ove korisne knjige, jest skrivati brige i prestati paziti na mentalno zdravlje. Pri tome nije naodmet znati kako funkcionira ljudski mozak, o čemu govori uspješnica Clivea Gifforda i Anne Wilson Ti i tvoj čudesni mozak.

Eto – sigurna sam da je svakom od vas barem jedan od naslova zapeo za oko, a gdje ih drugdje pronaći nego na (web) policama Školske knjige!