Potraga za savršenstvom

Svježe na policama knjižara: U potrazi za Atlantidom – Putovanje arhitekturom za male sanjare

Priče

Razmišljate li ponekad o Atlantidi?

Reći ću vam tko puno o njoj razmišlja: arhitekti!

Atlantida je, prema grčkom mitu, bio predivan i bogat otok koji je nekoć davno potonuo, i mnogi su tijekom povijesti pokušavali pronaći dokaze za njegovo postojanje. No osim toga, Atlantida je simbol nečeg puno većeg: ona je simbol savršenog grada, koji je san svakog arhitekta!

Za putovanje s djedom Renzom i unukom Elsom ne trebaju vam kovčezi (niti COVID putovnice), već novi naslov Školske knjige U potrazi za Atlantidom – Putovanje arhitekturom za male sanjare autora Carla i Renza Piana!

Kroz putovanje vodi nas djed Renzo Piano, koji je ujedno jedan od najvažnijih arhitekata na svijetu. Početna točka putovanja je Genova, a nakon što s djedom prođemo Mostom svetog Jurja, stižemo do Đenovske luke,  a dalje nas djed vodi u obilazak različitih mjesta na Zemlji na kojima je sagradio svoja čudesna djela (poput londonskog nebodera Shard, Beauborga u Parizu i mnogih drugih).

Zašto je ovo potraga za Atlantidom, pitate se?

Kao što smo rekli, Atlantida je san o savršenstvu, a potraga za savršenstvom urođena je svakoj osobi jer je to dio naše prirode. Čak i ako ne postoji, i dalje je trebamo tražiti, poručuje nam Renzo Piano.

Jedan od autora knjige, Renzo Piano, poznati je arhitekt kojeg prate nadimci Geometar (radi one njegove opsjednutosti mjerenjem svega) i Istraživač (zbog njegove nevjerojatne želje da stalno otkriva nešto novo). Renzo Piano je u svojoj potrazi za savršenstvom gotovo svaki dio svijeta obogatio svojim arhitektonskim ostvarenjima te se smatra jednom od ključnih figura svjetske arhitekture. Renzova ljubav prema arhitekturi doista je neizmjerna i kroz brojne projekte želja mu je prenesti tu istu strast i na mlade. Tu je pogotovo važna Zaklada Renzo Piano koja je posvećena arhitekturi i obrazovanju mladih.

Suautor knjige je Renzov sin Carlo Piano, novinar i radoznali istraživač grada i mora, a Elsa, koja u knjizi putuje s djedom Renzom, Carlova je kći. Osim što je ova knjiga fantastična prilika za učenje i upoznavanje arhitektonskih ljepota diljem svijeta, predstavlja simpatičan obiteljski moment!  

Knjigu je ilustrirao Tommaso Vidusin Rosin, ilustrator je i grafički dizajner, kojem su čudesni svijet ilustracije otkrila upravo njegova djeca! Možemo reći da je i Tommaso na svoj način stalno u potrazi za Atlantidom – savršenom ilustracijom!

Ova knjiga govori o potrazi za ljepotom i zašto je važno da se svatko od nas trudi pronaći ju. Renzo Piano kaže: „Istinska je ljepota kad nevidljivo postane vidljivo. Kad se bit stvari promoli na površini“. Tu misao možemo primijeniti na doista sve, a ne samo na umjetnost, a ljepota ne služi samo tomu da nam nešto bude lijepo, već pomaže tomu da ljudi postanu bolji i da se svijet promijeni na bolje! Stoga, vrijedi prošetati digitalnim ulicama u webshop Školske knjige i uloviti priliku za ovo putovanje kojih ste se sigurno zaželjeli!