Ilustrirala: Magdalena Prvonožec
Ilustrirala: Magdalena Prvonožec

Svi znamo za glagoljicu, ali nikad dovoljno podsjećanja na to koliko je zakon i važno to pismo. A tu je i par trikova kako ga lakše upamtiti.

Što je to glagoljica i kakvo je ona pismo? Čemu služi i može li se njome poslati SMS? Kako bismo odgovorili na ova pitanja moramo otputovati čak 12 stoljeća u povijest. Glagoljicu su za Slavene, najbrojniju jezičnu skupinu naroda u Europi, u 9. stoljeću osmislila dva Grka iz Soluna. Bila su to dva brata, a zvali su se Ćiril i Metod. Ćiril je bio mlađi brat i jako je ljubio mudrost i znanost, a stariji brat Metod poznatiji je ipak po svojoj vojničkoj karijeri.

Glagoljicu su osmislili po uzoru na ćirilicu i latinicu, pisma kojima se i danas koristimo. Znamo da je znakova za slova glagoljice šest više nego što imaš zuba, a osmišljena je kako bi Slaveni mogli vršiti vjerske obrede u crkvama na svom jeziku i zapisivati ih svojim pismom. Tako ova 38-slovna abeceda postaje službeno slavensko pismo. Kada su naša dva brata preminula, niz njihovih učenika nastavilo je tradiciju učenja pisma glagoljice sve do naših krajeva! Znamo da smo je u Hrvatskoj koristili u Istri, na Kvarneru i otocima i jedno je od tri pisma kojima se Hrvati služe u srednjem vijeku.

Hrvati su, međutim, bilo nam tim zanimljivije, mijenjali oblik glagoljaških slova. Na mjestu oblih dijelova slova kao što su kružići ili trokuti, mi stavljamo kvadratiće. Tako nastaje uglata glagoljica kao isključivo hrvatsko pismo kojim se koriste čak 1000 godina, od 9. do 19. stoljeća. Pitaš se zašto? Glagoljica se vrlo često klesala u kamen, a alati za klesanje nisu nimalo jednostavni za rad! Razmisli zato, bez testiranja na vlastitim zidovima i kod kuće, što je lakše klesati u kamen? Oble ili uglate oblike?

Glagoljica je posložena po sustavu koji nazivamo azbuka. Za razliku od abecede koja počinje slovima A, B, C, D… glagoljica počinje slovima A, B, V, G. Svako slovo glagoljice ima i svoj naziv, tako slovo A nazivamo „az“, a slovo B „buki“ – i eto nam imena: azbuka! Samo ime pisma glagoljice dolazi od staroslavenske riječi glagolati, što znači govoriti ili misliti. Ako netko želi zaglagoljati s tobom, nepristojno bi ga bilo odbiti!

Gdje možeš vidjeti glagoljicu?

Ako želiš vidjeti glagoljicu oči u oči (možeš i virtualno, takva su vremena), morat ćeš krenuti putevima glagoljaša! Naime u Hrvatskoj postoje razni spomenici na kojima možeš pronaći i čitati glagoljicu. Evo nekoliko primjera i gdje ih posjetiti:

Bašćanska ploča najpoznatiji je glagoljaški spomenik i dugo je vremena bila dio namještaja u maloj crkvici Sv. Lucije u Jurandvoru na otoku Krku, no danas se nalazi u Zagrebu. Možeš je pronaći u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) tik na ulazu, nećeš je promašiti, velika je poput školske ploče!

Ako ikad ideš na kupanjac na Krk, moraš posjetiti Bašku! Tamo se nalazi Bašćanska staza glagoljice koju čine 34 skulpture. Skulpture su rasipane kroz čitavu Bašku! Skulpture se razlikuju po veličini i značenju, a svaka skulptura i slovo ima posvetu i objašnjenje uz njega. Najveće slovo je slovo A kao najveći kameni monolit u Hrvatskoj!

Slovo A smješteno je na jednom od najljepših vidikovaca na otoku Krku. Vidikovac se zove Treskavac i nalazi se blizu Baške. Slovo je napravljeno od kamena i visoko je kao ti ako dođeš na štulama!

Aleja glagoljaša cijela je staza posvećena glagoljaškom pismu. Uputiš li se u Roč, slijediš li stazu, završit ćeš u Humu i na putu vidjeti čak 11 spomenika izrađenih od kamena. Zato – mapu u ruke i trk u Istru!

Pošalji SMS!

Zanima te kako upamtiti glagoljicu? Postoje različiti načini učenja i pamćenja, a ovim primjerom ćemo se okušati u vizualnom pamćenju. Vizualno pamćenje je vrsta pamćenja pomoću osjetila vida.

Vizualno pamćenje nam daje mogućnost povezivanja i učenja svih vizualnih karakteristika nekog predmeta. Takvo pamćenje koristiš kada prepisuješ s ploče, igraš memory igre, prolaziš napamet ulicama kojima si već prolazio/a ili pak kada izrađuješ umne mape za zadaću! Mnoga slova tako privlače svojom zanimljivošću dječje maštovitih oblika, pa nas tako mogu podsjećati i na predmete, životinje, biljke i pojave koje nas okružuju.

Probajmo zajedno otkriti gdje se u svijetu oko nas kriju slova glagoljice!

Dok u slovu S mi vidimo gljivu,

u slovu A se grablje kriju.

U slovu P visibaba cvate,

a u slovu I nižemo pješčane sate.

U slovu K do četiri brojimo,

sa slovom Ž dar s mašnicom poklonimo.

U društvu G trešnjama se sladimo,

u čašici od C ledenim čajem hladimo.

Ilustrirala: Magdalena Prvonožec

Sada kada smo zajedno prošli samo mali djelić glagoljaške abecede, trk po bojice i flomiće i ostatak slova pokušaj vizualno s predmetima povezati sam/a! Nema granica, sve što ti pada na pamet crtaj, piši, briši i u pamćenje upiši!

A sada za kraj… Kako upamtiti glagoljicu vlastitim tijelom! Dragi Brickovci, slijedi „Glagoljično slovo za dobro jutro“ vodič za originalnu yogu. Svaku vježbu ponovite onoliko puta koliko slovo treba naglasiti!

Zabavite se!

Ilustrirala: Magdalena Prvonožec