Zašto je Potjeh tražio istinu? Boji li se Koko duhova? Koliko ih je ono u Trnju?!

Vrzmaju ti se pitanja po glavi, pisac čija se knjiga pojavila na popisu lektire ne sjedi s tobom u klupi, a ispit se bliži?! Bez brige, jer čitanje briga nije! Zaviri u naš mali savjetnik od 9 koraka kako lektiru učiniti zabavnim i kreativnim putovanjem!

1. Smjesti se jer polijećeš!

Smeta ti buka, smeta ti tišina, smeta ti kada puše klima? Nema veze, svatko od nas je svoj tip i razni uvjeti su nam potrebni za koncentraciju. Važno je pronaći sebi udobno mjesto gdje te nitko neće ometati ne bi li što bolje čitao/la s razumijevanjem. Prilagodi svijetlo, napuni bočicu vode, pripremi voćku ili čokoladicu (neću nikome reći), zavali se u najmekši jastuk jer polijećeš!

2. Prvo slijedi zagrijavanje…

Naš mozak mišić je kao svaki drugi. I sam/a znaš da je prije fizičke aktivnosti potrebno zagrijavanje. Tako je i našem mozgu potrebna priprema za koncentrirano čitanje. Ali, kako zagrijati mozak?! Jednostavno!

Riješi par redova križaljke, bez kalkulatora napadni matematički zadatak ili zaigraj igricu na mobitelu kao što je bojanka ili memory. No pazi, nemoj se zanijeti! Važno je pripremiti mozak na ono što slijedi, a to je savjesno i razumljivo čitanje.

3. Čitanje nije utrka na sto metara!

Iako uvijek volimo posegnuti na police za što tanjom knjigom, za svako čitanje je potrebna organizacija. Zabilježi si u kalendar, rokovnik ili bilježnicu kada je datum čitanja lektire u školi kako bi knjigu znao/la posuditi na vrijeme. Ako posudiš knjigu prerano možda ćeš i zaboraviti o čemu se radi, a ako pak posudiš prekasno…Nećemo o tome ni pričati.

Pogledaj koliko knjiga ima stranica. Podijeli broj stranica s onoliko dana koliko imaš za pročitati lektiru i dobiti ćeš broj stranica po danu! Važno je podijeliti duže knjige u male zalogaje i čitati u intervalima kako se ne bismo umorili. Kako bi to učinio/la što lakše postavi si alarm na 20 ili 30 minuta, a kada se alarm oglasi, vrijeme je za pauzu! Rastegni se, odgovori na poruku, ispričaj mami ili tati vic, zalij fikus i ponovno se baci na čitanjac!

4. Pametan zapisuje…

Dok čitaš važno je voditi dnevnik čitanja. Dobre bilješke će ti pomoći u pripremi za ispit i za prisjećanje svih bitnih dijelova pročitane knjige! Mnoge knjige bogate su detaljima i opisima i kako se ne bi izgubio/la u moru informacija, zapisuj! Tko je autor dijela koje čitaš i zašto nam je ta osoba važna? Odredi o kojoj se književnoj vrsti radi. Čitaš li pjesmu ili roman? Usredotoči se na mjesto i vrijeme radnje. Piši o likovima o kojima čitaš. Opazi kakvi su likovi na temelju onoga što rade u knjizi. Na kraju samog čitanja odredi temu lektire. Tema je misao ili predmet oko koje se vodi čitava radnja.

Bilješke je potrebno voditi kroz cijelo čitanje i stalno. Sve što ti se čini važnim, zapiši, nacrtaj, odglumi…Vjeruj nam, isplatit će ti se kasnije!

5. Mama ipak sve zna!

U školskim obavezama, pa tako i u čitanju lektire nisi sam/a! Neke knjige su nam jednostavnije, neke knjige su nam teže i stoga je uvijek dobro pitati roditelje za pomoć. Znaš kako se kaže: „Tko pita taj ne skita.“. Zamoli mamu ili tatu da čita istu knjigu kada i ti. Zajedno ćete proći kroz sve zbunjujuće dijelove i prebroditi sve izazove koje ti knjiga daje! Isto tako, zajedno ćete razviti kritičko mišljenje o dijelu. Više različitih gledišta pomoći će ti proširiti vidike o temi rasprave, ali i dati na znanje koliko je tvoj osobni stav o temi vrijedan.  

Još jedan mali prijedlog, izazivamo te: osnuj obiteljski čitateljski klub i nadjeni mu opako ime.

6. Što bih ja napravio/la u toj situaciji?

Imaš li najdražeg lika ili likicu iz filma ili stripa? Pitaš li se što bi taj isti lik napravio/la kada upadneš u nevolju? Bravo! To znači da si se poistovjetio s likovima i pronašao sebi slične. Isti taj postupak možeš primijeniti u lektiri. Dok vodiš bilješke o likovima probaj razmisliti bi li ti isto postupio/la kao i oni da se nalaziš u knjizi? Misliš li da dobro postupaju, a ako ne zašto?

Knjige nam omogućuju da proživimo situacije koje možda u našem svijetu nikada ne bismo proživjeli. Knjige nam daju bezgraničan oblik mašte jer u njima ipak žive ježevi u kućicama, vještice u kolibama i divovi u Motovunu! Iskoristi taj svijet i uči iz njega. Knjige nas čine pametnijima i pismenijima, iskoristi to do maksimuma i pretvori čitanje u pravu uživanciju! Zapamti, čitanjem radiš na sebi!

7. Knjige govore?!

Unatoč svim ovim savjetima, totalno te kužimo da ti je raspored prenatrpan i da ponekad zbog ostalih obaveza ne stigneš čitati. No, i tome smo pronašli rješenje! Veliki broj lektira dostupan je na portalu eLektire u obliku zvučnih knjiga. Knjige na portalu možeš pronaći u raznim formatima, pa čak i skinuti na vlastiti mobitel ili računalo. Pristup svim knjigama je besplatan. Vožnju busom do škole možeš tako učiniti puno zabavnijom. Nemoj samo zaboraviti slušalice!

Isto tako, zvučne knjige su super rješenje kada si umoran/a za čitanje. Zavali se u krevetac, pusti knjigu da priča i uživaj!

8. Pripremi kokice!

Veliki broj knjiga ima i filmsku adaptaciju. Pomogni si tako, da nakon čitanja, jednostavno pogledaš film snimljen po uzoru na svoju lektiru. Lakše nam je razumjeti ponekada radnju kada je zaista vidimo pred sobom na ekranima. Tako da…

Ispeci kokice i napravi filmsku večer! Evo nekoliko primjera filmova i knjiga: Alisa u zemlji čudesa, Vlak u snijegu, Duh u močvari, Mali princ, Gulliverova putovanja, Kronike iz Narnije…

9. Čitanje kao hobi

Kako bi ti čitanje obavezne lektire bilo lakše, nauči čitati iz totalnog gušta. Neka ti čitanje pređe u naviku i na plaži i na skijanju. Čim se približe školski praznici sastavi si popis časopisa, stripova i knjiga koji te zanimaju i počni svoj čitanjac! Možda ti mogu pomoći naše preporuke poput ove.

Podjeli ga s prijateljima i roditeljima i vidi što oni misle o tvom izboru čitanja. Možda baš oni imaju dobar prijedlog knjige iz djetinjstva, jer ipak, mame znaju sve…