Kada ti je do ljepote, čitaj Zimonićeve stripove.

Prije tridesetak godina – dok nije u svakoj prostoriji bio barem po jedan televizor, laptop, tablet i drugi ekrani koji nam zaokupljaju pažnju – časopisi za djecu i mlade kupovali su se i čitali u znatno većoj mjeri negoli danas. Broj čitatelja časopisa stalno opada kod tinejdžera, časopise revno kupuju i čitaju samo veći ljubitelji papirnatih izvora informacija, koji ne zaboravljuju kakvi se užici kriju među koricama i kojima nije mrsko provoditi vrijeme u društvu papira.

Velika je ponuda internetskih portala koji zamjenjuju časopise, stripove i ostale tiskovine – stalno nastaju novi portali, ali rijetki opstanu i zadrže kvalitetu (što se za Brickzine ne može reći – tu nema fušanja i ljenčarenja!). Kada ste zadnji put vidjeli dijete koje moljaka roditelje novog Zagora ili Garfielda, časopis ili knjigu? Ne tako skoro, zar ne?

Modra lasta

Meni je početak mjeseca tijekom školske godine prolazio u iščekivanju Modre laste. Doduše, brat je bio stariji pa je zato bio pretplaćen na taj časopis, a ja sam jedva čekao da dođe kući s novim brojem kako bih najprije pročitao strip stričeka Ivice (Bednjanca) na zadnjoj stranici. To mi je tada bila primarna literatura – strip. A uvijek mi je bila fascinantna i naslovnica Modre laste koju je redovno stvarao Krešimir Zimonić – poetična i nježna, katkad je odisala mističnom atmosferom. Prave umjetničke kreacije. Danas su rijetki časopisi koji se mogu pohvaliti tako originalnim naslovnicama.

Bilo je u tadašnjoj Modroj lasti i misaonih stripova u kojima se nalazilo lice s naslovnice – riječ je o serijalu Zlatka. Izdavačka kuća Fibra objavila je 2012. godine popriličan broj priča u kojima se govori o djevojci Zlatki, a ljubitelji tih priča o sazrijevanju, življenju i snatrenju nipošto ne bi smjeli propustiti strip album Godišnja doba (Mala zvona, 2020.) u kojima je Zlatka također glavna protagonistica, uz još neke stare likove koji se i ovdje pojavljuju.

U naslovu Godišnja doba redovno se spominje Zlatkin prisan odnos s prirodom i svijetom uopće. Zlatka dublje doživljava okolinu oko sebe, površnost joj nije osobina. Misaono je i iznadprosječno biće Zlatka, uvijek voljna provoditi unutarnja istraživanja, sklona aktivnom sanjarenju. Godine prolaze, ali ona se nije promijenila, ostala je svoja – autentična i atipična, borbena i bistra, čudesna i čudnovata, znatiželjna i zamišljena. Potrajalo bi kada bih krenuo nabrajati epitete što su joj svojstveni. Nisam u stanju njezine avanture predočiti u nekoliko riječi, njih naprosto morate osobno doživjeti. Neovisno o godišnjem dobu – bila ciča zima ili bablje ljeto – priče o Zlatki jednako dobro sjedaju na svoje mjesto.

Zimonićeva Zlatka primijećuje naoko beznačajne sitnice koje svi uzimaju zdravo za gotovo, pokazuje snažnu težnju prema skladu, slobodi i umovanju – meni ona predstavlja simbol života, štoviše, budi želju za životom i stvaranjem. Zlatkine minijaturne avanture su, ako mene pitate, duhovno štivo – odmor za umornu dušu. Dok pišem ove retke, nemam uz sebe Zimonićevu knjigu – dijeli nas stotinjak kilometara, a tako bi mi dobro došla. Ako vam je do pozitivnih i ispunjavajućih misli, neće biti zakinuti tijekom čitanja strip albuma Godišnja doba – izostala je svaka vrsta zlobe i negativnosti, nema šanse da ćete se natmuriti ili razočarati ako kanite pročitati vrhunsko ilustrirano i jednako vrhunsko napisano štivo.

Dvostruki pjesnik

Krešimir Zimonić je dvostruki pjesnik – stvara stihove i riječju i crtežom, posjeduje prepoznatljiv stil izražavanja, lepršav i sanjiv, kao stvoren za Zlatkinu snažnu osobnost koju nitko i ništa ne može pokoriti. Njegovi su radovi vizualna poezija, pružaju čarobnu ugodu. Kada Zimonićeva heroina jednom osvoji vašu pažnju i uđe u vaš svijet, ostane tamo zanavijek.

Nešto stariji čitatelji pomoću strip albuma Godišnja doba podsjetit će se nekadašnjih godina kada se intenzivno čitala Modra lasta (te ostali časopisi), a vratit će im se sjećanja na Zimonićeve radove, kada je lik Zlatke bio rašireniji i poznatiji među čitateljima – bila su to analogna vremena kada se čitalo više i pažljivije. Usporedite kolike su naklade knjiga bile prije trideset godine i danas pa će vam sve biti jasnije. Situacija se jako promijenila po pitanju naklade i kod časopisa.

Godišnja doba sigurno će stvoriti nove Zlatkine poklonike među mlađima, teško da će ih njezin svijet ostaviti ravnodušnima. Nastojte ne propustiti ovaj biser. Nakon što se uvjerite u kvalitetu Zimonićevih djela, pokušajte proširiti dobru riječ o njemu. Ne košta vas ništa, iziskuje samo malo dobre volje i vremena.