Osim što pokazuje kako doći od točke A do točke B, mapa nam može ispričati priču…

…priču o putu psa po kvartu, o zamišljenom budućem svijetu ili ljudima, o otkrivanju nepoznatog pa čak i o neistraženim čudovištima u kvartu.
Mobiteli s GPS-om nas također mogu dovesti do odredišta, ali mape mogu puno više. Mape nas inspiriraju da proširimo svoje znanje, stvorimo uspomene i upustimo se u nove avanture.

Glavna pravila prilikom oblikovanja mape su vidljivost, kontrast, organizacija, hijerarhija i ravnoteža.

Vidljivost znači da na mapi možemo vidjeti i razumjeti njezin sadržaj. Zato je bitno upotrijebiti simbole ili oznake koje su nam poznate.
Kontrast nam pomaže da neke stvari prije primijetimo, da su istaknute u odnosu na druge. Primjer je pozadina svijetle boje, a oznaka tamne boje ili obrnuto.

Neke oznake na mapi su bitnije od drugih, imaju višu hijerarhiju i zato je bitno da znamo koje od njih treba više naglasiti i staviti u prvi plan. Na taj način organiziramo mapu.

I za kraj ravnoteža. Nikako nije dobro da nam je jedna strana mape prenatrpana, a druga prazna.

Sada kada smo se upoznali s osnovama možemo krenuti sa stvaranjem mape!

Ono što nam je potrebno za ovaj zadatak je:
veliki bijeli papir
bojice
markeri
fotografije
naljepnice…

Kombinirajte različite stvari i zabavite se!

Najprije morate odabrati što želite mapirati. Napravite mali brainstorming ideja, kako bi si pomogli prikazati i organizirati stvari. Bilo bi najbolje odabrati tri do pet stvari koje ćete prikazati na mapi kvarta, da se ne bi izgubili u detaljima i prikazali previše detalja. Zato je bitno odlučiti što želite s mapom dočarati.

Možda nije loša ideja da najprije skicirate mapu na stari papir ili post-it, ali isto tako nije ni pogreška potražiti inspiraciju na Google-u ili u knjižnici. Dizajneri isto tako često kreću od postojećih rješenja koje potom preoblikuju kako bi ispričali svoju novu viziju.

Prikupite potrebne informacije kako doći od jednog do drugog mjesta pomoću oznaka i upotrijebite ih za izradu mape kvarta. Probajte si pomoći pomoću pitanja tko, što, gdje, kako i zašto će mapu koristiti i izradite odgovore.

Izradi mapu kvarta!

Sada nam je potrebna pomoć Google mape. Potražite svoj kvart i isprintajte ga. On će nam poslužiti kao baza za nacrt/plašt kvarta i za označavanje mjesta ili stvari koje želite istaknuti. Važno je da ravnopravno rasporedite elemente koje želite istaknuti na mapi.

Probajte razmisliti koje boje predstavljaju vaš kvart i odredite paletu boja koju ćete koristiti. Obratite veliku pažnju na boju koju ćete koristiti kao pozadinu. Ta nam je boja važna zbog kontrasta kako bi oznake koje mapiramo bile dovoljno vidljive što smo već naučili u osnovnim pravilima.

Nacrtajte tlocrt glavne ceste na bijeli papir koristeći Google mapu kao temelj. Zatim nadodajte rijeke, park, more, jezera… Sada smo napravili pravu mrežu linija koja će nam poslužiti kao kostur za mapu.

Nakon toga možete krenuti sa označavanjem zgrada/kuća i dijelova kvarta koje želite istaknuti. Kao što sam spomenula prije, pripazite na ravnotežu. Koristite boje koje će privući pažnju i istaknuti se s obzirom na podlogu. Možete upotrijebiti i sitnu dekoraciju poput drva, malih kućica/zgrada i natpisa da popunite prazna mjesta i dodate finalni touch vašoj mapi kvarta.

Voilà! Mapa je spremna za uporabu i istraživanje. Ne znam jeste li znali da je i Gradska knjižnica grada Rijeke u suradnji s EPK-om napravila mapu Vodič Dječje kuće kroz Rijeku, pa ako već nemate svoj primjerak pitajte u našoj Gradskoj! Istražite svoj grad i otkrijte neka nova mjesta!