Iskočio parkić na Delti: kad ružan komadić terena postane šarmantna oazica

Vijesti

Nikad, ali baš nikada nije dovoljno parkova – pravih, ozbiljnih, spontanih ili iskakajućih. Jedan se pojavio na riječkoj Delti.

Pop-up park predstavlja tip intervencije u prostoru prilikom koji se neaktivne zapuštene površine u gradu pretvaraju u atraktivne, životne lokacije primjenom kreativnih rješenja u kratkom vremenu. Od tuda izraz “pop-up” što bi značilo “iskočiti”.

Jedan takav iskočio je na zanimljivoj lokaciji između Mrtvog kanala, Jelačićevog trga, Kazališta Ivana pl. Zajca i zgrade Exportdrva prema zamisli “pop-up” grupe koju čine Sara Stojaković, Tena Vičević Dunaj, Daria Vozila.

Park je realiziran kroz više vikend volonterskih akcija, a za aktivaciju prostora osmišljeni su različiti elementi jednostavni za izvedbu. U parku su tako postavljeni elementi od prirodnog drva za balansiranje i igru djece koji ujedno služe i kao klupe na nekoliko razina, zaigrani elementi za ležanje i relaksaciju u obliku drvenih okvira s mrežom, dvije klupe standardnog tipa, kao i nasad otpornog mediteranskog bilja.

Sve je upotpunjeno i posebnim za ovu namjenu oslikanim ormarićem s knjigama.

Posebno je simpatičan vizualni začin, uzorak riba osmišljen za ovaj projekt koji je osim na površini unutar parka primijenjen i na stazi uz park.

Urbana bojanka

Veliki betonski element sa šahtama, smješten centralno unutar parka iskorišten je kao površina za oslikavanje koja se poput velike bojanke s morskim motivima može upotpuni bojanjem kredama unutar slobodnih površina. Urbanu bojanku oslikala je riječka umjetnica Jadranka Lacković.

Ovime je otvoreno više mogućih namjena prostora na ovoj maloj površini: od neformalnog dječjeg igrališta, relaksirajućeg boravišta do mediteranskog aromatičnog vrta.

Projekt se trenutno natječe na Future Architecture natječaju pa kliknite i podržite svojim glasom ovako lijepe priče. 🙂