U potrazi za igrom kojom ćemo se oprostiti od ljeta, naišli smo na atipičan simulator – Islanders!

Kraj ljeta. Počela je škola. Počinje ubrzo i faks. Posao nije stao. Sunca je sve manje. Vrijeme se mijenja. Osjećamo lagani umor/zamor/dosadu/lijenost. I da, zaboravio sam spomenuti – ponestalo je kave. Vrijeme je za odmor. Ipak je vikend.

Uzimamo knjigu. U mojem slučaju piše „Doba Mjedi“. Odlažem. Nisam spreman za tu razinu akcije. Odlazim prema balkonu. Sunce. Odlazim od balkona jer boje imam dovoljno. Palim TV. Misa. Kako misa još uvijek može trajati? Gasim (amen). Palim kompjuter. Tražim. Nalazim. Što? Ne, nije Gears 5 ili Ancestors: Legacy saberite se. Riječ je o odmoru, relaksaciji, meditaciji.

Riječ je o Islandersima.

Kartanje = stvaranje

Ekipa iz GrizzlyGamesa stoji iza imena Islanders. O čemu je riječ? Islanders je turn-based strategy u kojem je naš zadatak izgraditi naselje. I to je to. Kraj priče, gasi računala, motaj kablove, doviđenja! U redu, nije tako jednostavno jer ne bismo danas pisali o Islandersima. Oni se razlikuju po tome što ne idu utabanim putevima prijašnjih gradskih simulatora. Ne cilja na izgradnju hiperrealističnog svijeta kao SimCity ili Cities: Skyline. Nije uronjen u povijest kao Anno koji sve mehanizme već navedenih igara nadograđuje povijesnom zbiljom čime stvara tip povijesne metafikcije.

Islanders je u svojoj esenciji arkadni naslov koji se temelji na rundama. Kao što sam naslov sugerira, vi na samome početku dobivate otok. Sljedeće što ćete imati priliku birati su dva paketa od kojih svaki sadrži određeni set građevina (stambeni set, industrijski set…). Vaš zadatak je jednostavno poslagati dano te preživjeti potez. Sada – korištenje glagola preživjeti zvuči pomalo promašeno. Međutim, u čemu je caka?

Vaš zadatak je ostvariti određeni broj bodova kako biste se mogli premjestiti na drugi otok. Iako zvuči lako u praksi, problemi su sljedeći – ono što stavite na svoj, više ne možete micati. A bodove sakupljate tako što dane građevine stavljate u najbolje suodnose s njenom okolinom. U prevedenom smislu – neće vaš koštati zadnji potez nego prvi potez.

Iako na prvu ne zvuči relaksacijski nastrojeno, vjerujte mi – Islanders je igra koja će vas opustiti. Minimalistička estetika nalik mobilnim strateškim igrama ugodna je oku, svojevrsni minimalizam koji kroz vaše poteze daje dušu vašem gradiću/otočiću. Jednostavno promatranje te razmišljanje je savršeno uravnoteženo. Bit će trenutaka kada ćete se proklinjati što ste na samome početku stavili zgradu u samo središte otoka što je dovelo do vašeg poraza pola sata kasnije. No, ugodni trenuci prevladavaju te vam se Islanders već nakon prve runde uvlači pod kožu.

Umijeće trošenja vikenda

Islanders ima svojih boljki. Kao arkadni naslov oslanja se na vašu želju za boljim rezultatom. Postoji samo jedan modus operandi unutar cijele igre koji vrtite dok vam ne dosadi. Dosada virka iza ugla poslije svakog neuspješnog otočića. Međutim, Islanders se zahvaljujući svojim inovativnim odabirima te svojevrsnom indy štihu odupire dosadi. Atipičan simulator koji pred nas za razliku od drugih stavlja posve drugačiji set problema. Navikavamo se raditi s onime što imamo te s onime što može doći.

Islanders nije tu da bi se borio s gigantima industrije već da bi vas zaintrigirao za jedan vikend. Savršen odabir za dane kada svih hvata iracionalni umor od počimanja svega ispočetka.