Izlet u Gorski kotar

Tvoj rad

Izleti u Gorski kotar jednostavno su uvijek pun pogodak, bilo hladno ili vruće, ljeto, jesen, proljeće ili zima. Ljeti je uvijek dobra ideja pobjeći od vrućina, a zimi ići prema zimskim radostima. Delnice su prvo mjesto koje mi padne napamet kada neko spomene zimske radosti. Najbolja sanjkanja i klizanja, nakon kojih su slijedile najbolje tople čokolade. Najoriginalniji i rekla bih jedini doček Nove godine u podne u Fužinama.

Predivan, ogroman park Golubinjak u Lokvama za koji vežem mnogo uspomena, a većinom one koje uključuju najfiniji roštilj u predivnoj prirodi.😊Puno je uspomena i predivnih krajolika koje bih ovdje još mogla nabrajati, ali danas sam s vama odlučila podijeliti nešto o asocijaciji koja je tek nedavno došla na mojoj popis stvari koje vežem uz Gorski kotar. Riječ je o Goranskoj kiparskoj radionici.

U želji da približe suvremenu kiparsku misao, riječki i primorsko-goranski umjetnici pred više od 40 godina pokrenuli su Goransku kiparsku radionicu u Lokvama. Okupljeni oko zajedničke ideje, različiti umjetnici iz različitih dijelova Hrvatske doprinijeli su svojim radovima u sklopu radionice koje su za rezultat dale skulpture u drvu razmještene prostorom Gorskog kotra kao jedinstvena djela koja povezuju ljudski duh i prirodu.

Osim što je drvo kao materijal bio vrlo logičan odabir za ovo područje, ono ima još jednu posebnost. Drvo je jedini tradicionalni kiparski materijal koji je jednom rastao kao živi organizam pa u sebi nosi pogled na prošlost i osvrt na sadašnjost. Drvene skulpture,baš kao i ljudi, odlaze i nisu trajne pa o njihovom postojanju najčešće ostaju svjedočiti samo fotografije.

Skulptura poslije skulpture naslov je izložbe koja je također proslavila 25 godina postojanja Galerije Kortil i upisala se na 6. i 7. mjesto na popisu od 10 radionica naše ekipe VMB laba. Izložbu su činili radovi 19 autora Goranske kiparske radionice. Svaki je autor bio predstavljen fotografijom skulpture ostvarene pod okriljem Goranske kiparske radionice i jednim novijim dijelom. Svima su bila zadana samo dva elementa: prostorna forma kao medij izražavanja i drvo kao materijal, a problemske su zadaće umjetnici odabirali sami.

Mali stručnjaci VMB laba i ovu su izložbu prvo imali prilike dobro analizirati, a zatim inspirirani predivnim goranskim krajolikom i skulpturama koje su činile izložbu, krenuli su u vlastitu akciju. Pod vodstvom umjetnice Tihane Karlović potiskivali su drvorez na temu stabla. Ova radionica održala se u dva navrata te je u sklopu nje nastalo puno radova naših malih stručnjaka VMB laba, a možda i budućih članova Goranske kiparske radionice, tko zna!

Ovog smo puta za vas pripremili malo drugačiji izazov. Na početku članka spomenula sam da je izlet u Gorski kotar uvijek dobra ideja, a na kraju članka i dalje sam tog mišljenja! Zato u ovaj izazov uključujemo cijelu obitelj i zanima nas tko će se od vas odvažiti i otići u obilazak Goranske kiparske radionice u Lokvama i pogledati skulpture (barem jedan dio) u javnom prostoru Gorskog kotra!

Slike skulptura koje ste pronašli možete nam poslati na e-adresu vm.bencic@gmail.com , a najbolje slike objavljujemo na portalu: https://brickzine.hr/

SRETAN PUT!😉