Svako dijete treba znati da ima prava, i koja su to prava!

Simpatičnog naziva Čovječe, ispravi se!, ovu igru osmislio je UNICEF s ciljem da sva djeca kroz igru nauče o vlastitim pravima – o pravima koja pripadaju svakom djetetu.

Kroz igru, djeca mogu naučiti zašto su važna njihova prava i zašto je potrebno da ih znaju, te će naravno svo znanje koje kroz igru nauče, moći primjeniti u svakodnevnim životu. 🙂

Što su to dječja prava?

Dječja prava su posebna prava kojima se štite sva ljudska bića mlađa od 18 godina (djeca). Ona postoje s razlogom da ukažu što je najbolje za život, razvoj i zaštitu svakog djeteta, ali i da usmjeravaju u ono što djeca smiju i trebaju činiti. 

Svako dijete stječe ih pri rođenju, a važno je od svih, i odraslih i druge djece, da poštuju tuđa prava!

Dječja prava svakom djetetu na svijetu trebaju osiguravati pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, dom, igru, zaštitu…  Ako te zanima više, možeš pročitati Konvenciju o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci koju su Ujedinjeni narodi usvojili 1989.!

Kako se igra “Čovječe, ispravi se!”

A sad, ajmo na igru!

Ova igra dostupna je za igranje na 2 načina: može se igrati putem interneta, na ovom linku, ili ju možeš isprintati ovdje i imati ju u fizičkom obliku!

Ali pravila su ista:

igra se sastoji od krivudavog putića koji ima 24 polja, a na svakom polju čeka te jedno pitanje o dječjim pravima.

Za svako pitanje punuđeni su odgovori A, B ili C (ako igraš na mobitelu/tabletu/kompjuteru, biraš odgovor putem tipkovnice gdje stisneš određeno slovo ili broj 1, 2 ili 3). Što prije odgovoriš, više bodova dobiješ, a sveukupno imaš 30 sekundi po pitanju!

Ako slučajno ne znaš odgovor, nema veze, nećeš izgubiti bodove nego ideš dalje, a ako si nezadovoljan/na rezultatom, možeš uvijek ponoviti igru sa novim pitanjima!

Nakon svakog odgovora, igra ukazuje na razne savjete i znanja o dječjim pravima!

Za dodatnu zabavu, igra ima JUHU! polje, gdje se bodovi udvostručuju!

Na kraju igre, možeš provjeriti svoje mjesto na top listi svih igrača i igračica, a možeš i preuzeti diplomu s kojom stječeš titulu Pravobranka ili Pravobrankice!

Ja sam svoju diplomu osvojila, a sad – odite po svoju i vi!!! 🙂