Ako već niste znali, pletenje se vraća na velika vrata (i nama je jako drago radi toga!) 🙂

Bilo da ste veliki ili maleni, početnik ili napredni znalac, pletenje nosi pozitivne strane za svakoga!

Osim što je zabavno i kreativno, pletenje je baš kao i meditacija, odličan način za opuštanje od stresa upravo radi ponavljajućih i pomalo ritmičnih pokreta. Nakon pletenja, opuštenost je više manje zagarantirana.

Neki vrtići (poput Waldorfskog) i male škole uče djecu plesti čak i prije nego čitati. Kažu da je pletenje i čitanje vrlo slično – za oboje je potreban fokus i koncentracija, a pletenje je po njima poput stvaranja priče – djeca pritom uče fine motoričke vještine, dok se kreću s lijeve na desnu stranu (poput čitanja) i pomalo uče i uviđaju šablone.

Ok, sad kad smo vam prodali priču o pletenju i jedva čekate početi, evo što vam za početak treba.

Spremni? Popis je poduži!

Predivo (npr. vuna)
Igle za pletenje.

Ha, šala mala! Za pletenje ne treba puno, osim 2 igle, prediva i dobre volje 🙂

E sad, 3 su glavne stvari koje trebate svladati: početak pletenja (tzv. izrada početnih očica), način pletenja (vrsta boda) te završetak pletenja (kako bi sve bilo na mjestu i kako se ništa ne bi raspalo).

Da vam ja sam tu ne tipkam kako započeti plesti, najbolje je da pogledate video s kanala Wool Story (petica za naziv) o tome kako započeti pletenje…

…a zatim je najbolje da pronađete vrstu boda koja je najbolja za vaš projekt – nama se jako sviđa ovaj tzv. “dupli bod”:

A za kraj, pogledajte kako završiti pletenje da se ne bi dogodilo da od škole do doma umjesto šala oko vrata ostane samo konac!

Sada kad već otprilike znate što i kako, inspirirajmo se i vidimo što sve možete isplesti!

Može to biti jedna topla kapa da ugrije glavu kada okrene bura…

…može to biti i topao džemper u kojem ćete ispijati topao čaj u hladne zimske dane…

…a može to biti i simpatični pleteni medvjedić! 🙂