Ilustracija: Dragan Kordić
Ilustracija: Dragan Kordić

Ne znam jesi li primjetio, ali stalno se nekakve građanske incijative događaju u gradu. Jedni boje, drugi sade, treći prikupljaju otpad… A gdje si ti u svemu tome? Događa li se što zanimljivo u tvojoj ulici? Možda si ti taj koji bi mogao pokrenuti nešto.

Ne mora to biti neki bijesan projekt s kojim ćeš osigurati novu rasvjetu u ulici, može biti neka jednostavnija stvar koja će uljepšati javnu površinu i prostor koji svi u ulici koriste tj. zaboravili su ga koristiti jer trenutačno nema nikakvog sadržaja.

I zato je izrada jedne male drvene klupe super ideja koja će se uklopiti u već postojeće i buduće incijative. Bit će zadovoljni i ovi što boje i ovi što sade, a bome će se i ovi što prikupljaju otpad rado odmoriti na tvojoj klupici.

Za jednu klupu bit će potrebno:

drvena letva 2400 x 46 x 27 mm 2 kom

drvena letva 2400 x 50 x 10 mm

drvena letva 1500 x 45 x 45 mm (2 kom)

zaštitna boja za drvo (750 ml)

brodski lak (750 ml) 

  • pila    
  • bušilica     
  • čekić         
  • vijci        
  • olovka       
  • ravnalo    
  • kist   
  • drvofix 

Pri nabavi drvnog materijala treba pripaziti na završnu obradu, ukoliko su letve dodatno brušene i bridovi zaobljeni, cijena materijala će biti znatno viša. Ovo možeš izbjeći tako da sam pobrusiš letve.

Ako je sav materijal za rad pripremljen krećemo s 1. KORAKOM. Letve je potrebno skratiti na zadanu dužinu. VIDI SLIKU!

U 2. KORAKU krećemo sa spajanjem. Za početak izradimo okvir za sjedište od letava debljine 10 mm. Dvije stranice su dugačke 1185 mm, a druge dvije 406 mm. Milimetar gore – dole, putem ćemo se opterećivati ako nam bude negdje viška, a negdje manjka!

Nakon što si izradio okvir za sjedište, možeš spojiti i okvire nogu. Okviri za noge se sastoje od letava profila 45 x 45 mm, a dugačke su 400 i 300 mm. Ove mjere su uzete kako bi u konačnici bili u okvirima standardnih dimenzija za sjedenje, a one sugeriraju da visina sjedišta bude oko 450 mm.

Spojeve svih okvira poželjno je premazati drvofixom prije spajanja vijcima.

4. KORAK se sastoji od spajanja pripremljenih elemenata, okvira sjedišta i okvira za noge. Nakon što su ova tri dijela spojena, na vrh okvira polažemo letve dužine 1200 mm i debljine 27 mm. Predviđeno je da na ovu dubinu sjedišta stanu 4 letve. Pripazi da razmak između letvica bude ravnomjeran.

5. KORAK je tu da se možeš izraziti kao prava umjetnička duša! Oboji klupicu u željenu boju koristeći boju za drvo. Ukoliko će klupica biti izložena vremenskim prilikama i neprilikama, preboji je dodatno brodskim lakom.

6. KORAK nalaže uživanje u svojih ruku djelu i laganu promociju po ulici. Možda nemaš razrađenu vidljivost svog projekta, ali ne brini, ideja je toliko super da joj nije ni potrebna vidljivost!