Iako na prvu zvuči vrlo nesigurno, vjerujemo kako će drveni stadioni obilježiti naredno desetljeće.

Odmah na bitno – arhitektonska firma Zaha Hadid Arhitects dobila je dozvolu za izgradnju prvog drvenog stadiona na svijetu. Stadion bi trebao biti smješten u Gloucestershire gdje ga nestrpljivo iščekuje engleski niželigaš Forest Green Rovers.

Riječ je o vjerojatno ekološki najosvještenijem nogometnom klubu na svijetu. Pod paskom jednog od najbogatijih ekoloških industrijalaca (oksimoron) Dale Vincea, Forest Green Roversi su prije par godine uveli isključivo vegansku prehranu u restoranima u sklopu njihova sadašnjeg stadiona. Ne moramo napominjati kako je recikliranje dnevna rutina za svakog zaposlenika. Jedini su klub koji igra na organskoj travi te jedan od rijetkih koji koriste solarne panele kako bi namaknuli dio potrebne energije. Zanimljivo je još spomenuti kako koriste robota kosilicu koji navigira pomoći GPS-a. Kada sve to zbrojite, dobijete priznanje FIFA-e.

Zbog poraslih ambicija klupskog vodstva koje želi napraviti iskorak u Championship, došlo je vrijeme za izgradnju novog stadiona koji bi trebao imati kapacitet od 5000 mjesta. S obzirom na sve napisano, nije začudo što je jedina opcija napraviti ekološki osviješten stadion.

Nacrti za izgradnju stadiona postoje već neko vrijeme (od 2016.), ali su redom bili odbijani, bilo od vodstva kluba ili lokalne vlasti, zbog nedovoljne ekološke osviještenosti te mogućnosti da zasjeni grad (imate jedan pokušaj da pogodite čiji je čiji razlog).

Prema riječima vlasnika kluba, stadion bi se trebao graditi točno tri godine. Osim što bi u potpunosti trebao biti izgrađen od drva, stadion bi trebao biti šireg eko projekta koji se sastoji još od izgradnje parka te ekološki nastrojene poslovne zone. Od ostalih detalja vrijedi još izdvojiti takozvanu membranu koja bi trebala omogućiti smanjenje sjena na stadionu te olakšati rast organske trave.

Kako će o izgledati – ne znamo. Ipak, morate priznati da zvuči genijalno.