Samo bacamo ideje za fora “potrošnju” vremena!

Našim maaalo starijim čitateljima ovi će naslovi sigurno izmamiti veliki osmjeh na lice, a svima vama koji iz nekog razloga još uvijek niste pogledali ove kultne naslove možemo samo toplo savjetovati da si odete napraviti zdjelicu kokica i krenete što prije 🙂

Mali leteći medvjedići

Mali leteći medvjedići serija su crtanih filmova proizvedena u hrvatsko-kanadskoj produkciji Zagreb filma i CinéGroupea, te su ujedno i jedni od najuspješnijih hrvatskih crtića emitirani u više od 100 država diljem svijeta, poput Kine, Francuske, Njemačke, Mađarske, Rusije, Islanda i mnogih drugih.

Autor Letećih medvjedića je redatelj, scenarist, animator, crtač i karikaturist Dušan Vukotić.

Leteći medvjedići žive u šumi gdje ljudska noga nikada nije kročila, te je njihov zadatak očuvati to divno mjesto od svih opasnosti i nevolja koje im stvaraju lasice Smradac i Smucalo.

Bacite oko na avanturu s ukradenim kamionom, a sve su ih digli i na YouTube – legalno. 🙂

Profesor Balthazar

Sigurna sam da svi znate za najpoznatijeg i najsimpatičnijeg hrvatskog znanstvenika  – profesora Balthazara!

Radi se o animiranoj seriji iz ‘60ih godina prošlog stoljeća u produkciji Zagrebačke škole crtanog filma. Otac Balthazara je Zlatko Grgić.

Epizode su kratke i traju od 5 do 10 minuta, a u njima se radi o znanstveniku Balthazaru koji uz pomoć vlastite mašte rješava probleme svojih sugrađana iz Balthazar-grada.

Pogledajte epizodu o čudotvornom kolaču:

Štrumpfovi

Ove neobične male stvorove plave boje izmislio je krajem ‘5oih godina belgijski crtač stripova Pierre Culliford, poznatiji kao Peyo.

Oni također žive u šumi, a nevolje im stvara Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom.

Zanimljivost: najdublja jama u Nacionalnom parku Risnjak zove se Štrumpfova jama (-196 m) te se ubraja u deset najdubljih jama u Primorsko-goranskoj županiji.

Eustahije Brzić

Eustahija su davne 1971. godine osmislili Friz Freleng i David H. DePatie.

Punog imena i prezimena Eustahije Brzić zmija je plave boje koja je, kako joj prezime kaže, jako brza. Eustahije se bori sa svojim vječnim protivnikom, Japanskom Bubom koja pjeva svoju poznatu pjesmicu “Japanska Buba, to sam ja, učim karate, a-ca-ca-ca“.

Bolek i Lolek

Ili kako sam ih ja nazivala čitavog života, Lolek i Bolek, dva su brata koja su glavni likovi u istoimenom poljskom crtanom filmu. Autori su Władysław Nehrebecki i Leszek Lorek.

Radnja prati njihove pustolovine koje su često nestašne, zabavne i smješne!

Graškograd

‘U jednom vrtu među cvijećem
Sićušan grad se sakrio!
U njemu žive mala bića,
Kažu da Graškograd je tooo!

Sigurno ste zapjevali!

Graškograd je britanska animirana televizijska serija čiji su tvorci Paul Needs i Colin Wyatt, a svaka epizoda traje po svega 4 minute.

Stanovnici Graškograda zovu se Graškovci, i stanuju na dnu vrta. Crtani prati njohove svakodnevne avanture, a ponekad se u priči nađu nevaljalci Creep Pea i Black Eyed Pea koji izvode nepodobštine.

P.s. Graškograd je dobar trik da djeca pojedu grašak 🙂

A je to!

Pat i Mat, odnosno na češkom i slovačkom a je to (hrvatski = i to je to) animirana je serija iz čehoslovačke produkcije stvorena od strane redatelja Lubomíra Beneša i karikaturista Vladimír Jiráneka. Poznatu glazbu serije komponirao je Petr Skoumal.

Radi se o dva podosta nespretna majstora koji probleme pokušavaju riješiti na vjerojatno najkompliciranije načine, koji taj postojeći problem još samo dodatno zakompliciraju. Ipak, na kraju uvijek uz pomoć mašte i domišljatosti uzpiju rješiti stvar!

Pogledajte zgodu sa veš mašinom:

Pat i Mat uče nas da iako je teško, ne treba odustati već uključiti maštu i rješenje će doći 🙂