Par sastojaka, malo igranja rukama, prljava kuhinja (ljuta mama?) i uživancija u moru okusa.-č

Jučer je Gladuš pet puta optrčao cijelu ulicu. Igrao se lovice sa svojom kujicom Štrudlicom i Anom s petog kata. Jutros se probudio slijepljen za krevet, skoro pa skuhan. Čini mu se da je vani 1000 stupnjeva iako je 35. Odlijepio se Gladuš s kreveta i uletio u tuš. Žedan je kao slon, ali i gladan kao vuk.

Mama i tata su na poslu, a hladnjak je prazan toliko da se čini da kruli od gladi.

Pronjuškao je Gladuš sve džepove u kući i sasuo na stol siću koju je našao. Čini se da ima dovoljno za sendvič. Ali ne jede mu se sendvič, prevruće je za žvakanje. Jede mu se nešto slatko i voćkasto. Osvježavajuće i ljetno. Ali mu se ne žvače. Baš nikako mu se ne žvače. Sinula je Gladušu ideja pa je otrčao u ormar i izvukao omiljenu vreću iz svoje kolekcije platnenih vreća. Onu s namrgođenim kruškama. Izletio je iz stana i dobiciklirao do tržnice. Odlučio se za Ljubičasti Smućko.

Recept za Gladušev Ljubičasti Smućko

·        Prvo i prvo, odi na najbližu tržnicu (tržnice su uglavnom otvorene do popodneva)

·        Prošetaj tržnicom i baci oko na voćke i povrćke. Stabljikice i gomolje. Udahni i pomiriši. (Osim kad prolaziš kraj kiselog kupusa, tad začepi nos.)

·        Uvijek kupuj kod nekoga čije voće i povrće ne izgleda baš najsavršenije na svijetu (pokoja crna točkica i neuredan izgled često su znak da je namirnica uzgojena bez puno umjetnih dodataka)

·        Kupi mjericu borovnica, mjericu malina i jednu bananu.

·        Popričaj s ljudima na tržnici. Čak i ako te pitaju tisuću pitanja kao gdje ti je mama ili kako ti je tetka. Podruži se, ljeto je. Praznici su. Lijepo je biti drag.

·        Ako na tržnici nema, u obližnjem dućanu kupi tekući jogurt i cimet u prahu (a možda ga imaš i u nekom maminom tajnom pretincu za kolače, provjeri!)

·        Dođi doma (i probaj ne pasti s bicikla). U mikser ubaci 20 opranih borovnica, 10 opranih malina, jednu oguljenu bananu i jednu šalicu tekućeg jogurta. Ako želiš da tvoj Smućko bude slađi u njega ubaci i žlicu meda i žličicu cimeta u prahu. Ako ne želiš da tvoj Smućko bude jogurtast, umjesto jogurta ulij šalicu narančina soka.

·        Miksaj, miksaj, miksaj (i ne guraj prste u mikser!) i smiksaj dok ne dobiješ ukusan Smućko ljubičaste boje.

·        Popij na slamku ili bez.

Smućko može postati sladoled

Ako ti ostane dovoljno Smućka ili se u zadnji tren predomisliš i shvatiš da ti se zapravo ni ne jede ni ne pije već liže sladoled, Gladuš ti savjetuje da svoj Smućko izliješ u plastičnu šalicu i na sredinu šalice staviš žlicu. Zaledi Smućka na barem 5 sati, izvuci ga iz šalice i imaš ukusan sladoled.

Kad ga jede s prijateljima, Gladuš o sladoledu baš jako voli raspravljati. Zanima ga tako čačkaju li prodavači sladoleda uši dnom korneta ili što je bolje pojesti prije, čokoladno dno ili kremasti vrh sladoleda? Zanima Gladuša može li se od prebrzog jedenja sladoleda zalediti mozak.