Nema onoga tko, barem jednom, nije kuhao pa zeznuo. Zagorio. Zapalio. Zakorio. Ispario. Prolio. Prosuo. Pogreška je u kuhinji kao peršin u juhi. Ide ti na živce, ali juha bez njega ne bi bila tako slasna.

Gladuš u kuhinji griješi često i sa stilom. On će svaku svoju pogrešku mudro zapakirati i obrazložiti kako to nije bila greška već eksperiment. U njegovim kulinarskim pogreškama najmanje uživa tata jer tata je obiteljski čistunac i nakon svakog Gladuševog ulaska u kuhinju, tatu čeka nekoliko sati čišćenja. Malo više uživa mama jer ona voli neobične kombinacije hrane pa će uvijek rado isprobati Gladuševe eksperimente kao što su zagoreni posoljeni puding, bljutava juha od šipkovog čaja i polusirove mahune u umaku od kiselog mlijeka.

Najviše ipak uživa njegova kujica Štrudlica koja bi smazala i vlastite krmelje, a kamo li neće Gladuševe neobične kombinacije.

No ne kaže se slučajno da se na pogreškama, pardon, eksperimentima uči pa je i Gladuš iz ove priče izašao mudriji.

Kad je prošlog utorka poželio peći palačinke, odlučio je biti kreativan pa je recept izmislio sam. Napravio je smjesu gustu gotovo kao paštetu. Kao puding koji se već počeo hladiti, kao griz skuhan na gusto. Kad je smjesu izlio na tavu ona je izgledala kao debela biskvitna tvrđava iz srednjeg vijeka, a ne kao palačinka.

Srećom pa je Gladuš s vremenom naučio da se neuspjelo jelo nikada ne baca. Neuspjelo se jelo transformira. Čarobira. Uredi, ulicka, popravi, ispravi i, uz malo mašte, od neuspjelog se jela novo napravi.

Kako napraviti Malinastu srećicu

·         Gladuš nije koristio mjerice, ali ti ih svakako koristi, osim ako ne želiš eksperimentirati što je isto skroz okej. Okej je i pogriješiti jer tko nije griješio kao da nije ni postojao.

·         Trebat će ti 500 ml mlijeka, 300 g brašna, jedna velika žlica šećera, 3 velike žlice vode, jedna žličica soli, 3 jaja, domaći džem od malina i malo ulja ili maslaca

·         Otkad je naučio razdvajati bjelanjke od žumanjaka, Gladuš ih uvijek i svugdje razdvaja i onda kad treba i kad ne treba. Za malinastu srećicu pažljivo odvoji bjelanjke u jednu posudu i izmiksaj ih u čvrsti snijeg ( znat ćeš da je snijeg gotov kad posudu preokreneš naopako, a snijeg ne ispadne van)

·         U drugoj posudi izmiksaj žumanjke, mlijeko, šećer, sol i brašno.

·         Žlicom umiješaj snijeg od bjelanjaka u izmiskanu smjesu.

·         Na tavi zagrij malo maslaca ili ulja pa ulij smjesu tako prekrije dno tave Nakon nekoliko minuta preokreni debelu palačinku i prepolovi je na pola, pa opet na pola, pa opet na pola i opet na pola. Odjednom više nećeš u tavi imati debelu palačinku već komadiće palačinki.

·         Još nekoliko minuta okreći komadiće da se ispeku sa svake strane i to je to. Postupak ponavljaj dok ne potrošiš smjesu.

·         Ovaj mljac drobljenac postat će Malinasta srećica kad na njega staviš jednu veliku žlicu domaćeg džema od malina.

Dobar tek!

Jesi li isprobao? Ako jesi, ocijeni Gladušev recept.

😊 :/ ☹

Želiš li nešto dodati ili oduzeti Malinastoj srećici?