Serijal slikovnica

Mali ljudi, VELIKI SNOVI: jer svi smo samo djeca sa velikim snovima

Priče

Uhvatite li se ikada u razmišljanju kako je netko postao uspješan – ili kako je nekome pošlo od ruke ostvariti svoj san?

Spoiler alert: nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje jer je svačija životna priča drugačija. Ono što je svima pak zajedničko je da su imali velike snove i da su marljivo radili na tome da iste ostvare!

Baš o takvim pričama govori serija slikovnica Mali ljudi, VELIKI SNOVI, koja će i velike i malene inspirirati pričama ljudi koji su imali velike snove!

Slikovnice je napisala Maria Isabel Sánchez Vegara, spisateljica iz Barcelone, kojoj su od malena heroine bile Pipi Duga čarapa i Zvočnica! Oduvijek je znala da jednog dana želi biti spisateljica, a 2014. njen san je postao realnost – tada je izdala prvu u nizu slikovnica ovog danas svjetski poznatog serijala.

Slikovnice je ilustracijama obogatila Zafouko Yamamoto, a na hrvatski ih je preveo Ozren Doležal.

Na policama naše Gradske možete pronaći 6 naslova. Prva knjiga iz serije donosi priču o jednoj od najpoznatijih modnih kreatorica – Coco Chanel!

Coco nije imala lagan život i velik dio djetinjstva provela je u sirotištu. Međutim, upravo tamo Coco je naučila vješto baratati iglom i koncem, te je ubrzo nakon što je odrasla otvorila prvi dućan sa ženskim šeširima! Nakon toga Coco je postala veoma uspješna, a danas ju, osim po odjeći, ponajviše pamtimo po izumu parfema Chanel No. 5.

Njen moto bio je da je jednostavnost ključ elegancije – slažete li se? 🙂

Protagonistica sljedeće slikovnice je Ada Lovelace, britanskoj matematičarki i prvoj programerki na svijetu!

Ada je bila kći poznatog pjesnika Georga Gordona Byrona, te je u svojoj karijeri surađivala sa Charlesom Babbageom, znanstvenikom koji je izumio analitički stroj, koji se smatra pretečom modernih računala kakve koristimo danas!

Iduća slikovnica priča nam priču o kultnom glazbeniku, skladatelju i rock zvijezdi Davidu Bowieju!

David je od malena pičio svoj film, a glazba je bila njegov đir. U slikovnici možete pratiti Davidovu karijeru od školskih plesova pa do osnivanja  prve rock grupe, a ono što je uvijek bilo isto je da je David uvijek izlazio iz okvira i bio baš baš poseban!

Bowie je postao legenda u svijetu glazbe, a danas skoro pa nema osobe koja ne zna barem jednu njegovu pjesmu!

Frida Kahlo poznata je meksička umjetnica te protagonistica istoimene slikovnice.

Kroz slikovnicu imati ćete priliku vidjeti kako je tekao osebujan, ali nimalo lagan život ove svjetski poznate umjetnice. Naime, Frida je sa svega 18 godina doživjela tešku prometnu nesreću zbog koje je ostala nepokretna, no unatoč tome, Frida nije odustajala te ju je upravo ta strast pretvorila u jednu od najpoznatijih umjetnica prošlog stoljeća! Za života održala je mnogo izložbi i naslikala brojna remek djela, a najveća pouka koju nam Frida šalje je da unatoč svemu nikada ne prestanemo sanjati naše velike snove!

Nego, jeste li znali da Stephen Hawking kao dječak nije bio najbolji učenik u razredu?

A opet, govorimo o čovjeku koji je postao jednim od najcjenjenijih i najpoznatijih znanstvenika  na svijetu! Uz to, Hawking je patio od teške bolesti zbog koje je većinu života proveo u kolicima, a komunicirao je putem računalnog sintetizatora glasa. Stephen nikada nije dopustio da išta od toga utječe na njegov rad, te je do kraja svog života predavao matematiku i fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu, te je njegov znanstveni doprinos nemjerljiv!

Velike snove imala je i Zaha Hadid, a u istoimenoj slikovnici možete se inspirirati njenom životnom pričom…

…kako je Zaha od djevojčice koja je oblikovala namještaj svoje sobe postala jedna od najuspješnijih arhitektica svih vremena projektirajući građevine koje prkose gravitaciji!

Kroz svaku od slikovnica imate priliku kroz divne ilustracije naučiti o životu i radu svake pojedine osobe o kojoj slikovnica govori, a na kraju svake nalazi se životopis sa gomilom fotografija i zanimljivosti. Čitajući ove slikovnice inspiracije vam sigurno neće zafaliti, i ne zaboravite: nikada ne odustajte od svojih snova, malih ili velikih, jer je uz rad i trud sve izvedivo!