Inspirativno

Marija Gradečak: Inspiracija za dizajn i Maloj Mici stiže najviše iz prirode

Priče

Dizajnerica, spisateljica, ilustratorica, kreatorica, a k tome i paraglajderica! Još jedna gošća Tjedna dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka ostavila nam je brdo inspiracije.

Da, da, Marija Gradečak veoma je svestrana i osebujna kreativka još od malih nogu, a naše zoomovanje obogatila je predstavljanjem svoje slikovnice Mala Mica dizajnerica!

Kroz ovaj susret imali smo prilike čuti čitavu priču o Mici dizajnerici, ali i puno toga naučiti o dizajnu interijera, kao i o tome čime se jedan prosječan dizajner interijera bavi i kako izgleda čitav taj proces.

Upoznajmo dizajnericu Mariju!

Marija i Mica veoma su slične: obje su dizajnerice interijera i obje obožavaju uzorke, dezene, boje i čudnovate prostore koji su zapravo odraz njihovih karaktera.

Kao što ste već mogli pretpostaviti, Marija je velika ljubiteljica mačaka, stoga nas ne čudi da su svi likovi u priči upravo mačke! No mačke nisu motiv samo u spisateljskom djelu Marijinog stvaralaštva.

Kao što smo rekli, Marija je dizajnerica interijera, što znači da se bavi dizajnom unutarnjih prostora, velikih poslovnih javnih objekata ili pak privatnih u koje spadaju i naši domovi.

U opisu njenog posla je i dizajniranje namještaja po mjeri ili svojih samostalnih kolekcija, a primjer jednog takvog projekta je i mini kolekcija Micinog namještaja koja je nastala u suradnji sa firmom Modulos. Ova posebna mini kolekcija sastavljena je  od  ormara i stolčića, a namještaj ima funkciju odlaganja i spremanja igračaka i društvenih igara te ostalih sadržaja na jednom mjestu, dok se istovremeno pojedini dijelovi pretvaraju u platformu za igru!

Iz Marijinog rada vidi se kako ona naprosto uživa u svom poslu, a sama kaže kako ju drži zaigranom te kako je vrlo dinamičan, izazovan i kreativan! Inspiraciju i nadahnuće povlači iz svojeg okruženja (ponajviše iz prirode) gdje provodi većinu slobodnog vremena planinareći, šetajući ili pak baveći se raznim sportovima (uključujući, pazite sad, paraglajding!).

Tko je bio inspiracija za Micu?

Mala Mica dizajnerica glavna je protagonistica istoimene slikovnice, a ona se bavi – dizajnom interijera!

Marija nam je kroz pjesmu Mačka, koju je napisala kada je bila mala, ispričala priču o njenoj maci koja ju je kasnije inspirirala da napiše slikovnicu o Maloj Mici!

Ilustraciju složila polaznica radionice Lucija Sučić

Po jednoj anegdoti koju je Marija podijelila s nama bilo nam je jasno o kakvoj osebujnoj maci se radi: naime, jednog dana Marija se spremala za školu, a kao dobra gazdarica trebala je nahraniti macu prije odlaska! No, dogodio se mali problemčić – mace nigdje na vidiku!

Marija ju je krenula tražiti po stanu, no mace nije bilo. I tako ju je tražila, i tražila, i čak u jednom trenutku, ne znajući što će, nazvala je mamu na telefon (tada su još bili oni dobri stari telefoni na žicu), i slučajno pogledala ispod police telefona, kad ono – maca je spavala u sestrinoj papuči u obliku klokana!

Mace su doista jako specifične životinje, a Mariju je upravo njena potaknula da napiše Micu dizajnericu.

A sad, upoznajmo Malu Micu dizajnericu!

Malu Micu dizajnericu svatko od vas može upoznati, i to vrlo lako – dovoljan je jedan posjet Striboru i sve ćete saznati iz Marijine divne slikovnice!

No da ne budemo škrti na riječima, ukratko ćemo vam ispričati čime se bavi Mica dizajnerica!

Ilustraciju složila polaznica radionice Lucija Sučić

Ona je jedna tipična mačka, voli se kupati, dotjerivati, uređivati i češljati. No Mica ima svoj posao – ona je dizajnerica!

Mica pristupa svom poslu vrlo profesionalno: pristojna je, ljubazna i uvijek pozdravlja. Kada je stigla u prostor, sve je pažljivo izmjerila, skicirala, upamtila i fotografirala, kako bi posao dizajniranja u studiju tekao što glađe! Mica potom neko vrijeme marljivo radi na dizajnu:

Ilustraciju složila polaznica radionice Lucija Sučić

Po završetku, Mica sve svoje skice pomno sprema u mapu kako bi sutradan svoje ideje mogla prezentirati mačjem paru!

Na sastanku, mačor i mačka su oduševljeni, te si svi zajedno pružaju šape i vesele se dizajniranju stana!

No, težak rad Micu i umori!

Ilustraciju složila polaznica radionice Lucija Sučić

Nakon odmora i zaslužene poslastice, vrijedna Mica dizajnerica vraća se u studio, te tad kreće drugi dio posla – naručivanje materijala, okupljanje majstora, zidara, dekoratera i keramičara.

Svi zajedno odlaze u stan mačjeg para i svi marljivo rade kako bi posao uspješno bio izvršen. Tu se ruše zidovi, stiže namještaj, dižu se lusteri… Posla kao u priči!

Kada je zadnja stolica postavljena, i voda za čaj već ključa, Mica dočekuje mačji par u novouređenom domu! Kako su reagirali? Morat ćete se zaputiti do Dječje i saznati…

…šala mala! Mačji par bio je presretan rezultatom, a Mica također!

Nakon obavljenog posla, valja i odmoriti, jer kako Mica kaže, „U zdravom tijelu, zdrav duh“! Tako se Mica zaputila u planine, u jednu dugu šetnju i na paraglajding – neustrašiva je ta Mica dizanjerica!

Kroz ovu posve zanimljivu priču detaljno se upoznajemo s Micinim poslom, a to je dizajn interijera. Stoga, njen je posao svojim klijentima urediti životni prostor. U slikovnici se nalazi i mali pojmovnik za određene pojmove koji su spomenuti u priči, a koji mlađim čitateljima možda nisu jasni, poput npr. fuge.

Također, knjiga sadrži i kreativni zadatak: na temelju tlocrta koji se nalazi u njoj mogu se dizajnirati različiti dijelovi interijera u vidu namještaja, tepiha, fotelja, kreveta – na taj način Marija svih želi potaknuti na stvaranje i ulazak u taj čudesan svijet dizajna!

Micin dizajnerski kamp!

Marija je za svih pripremila jedan totalno kul i kreativan zadatak, koji možete preuzeti na njezinoj web stranici i beskonačno dizajnirati!

Marija vjeruje, kao i Mica, da je sport, rekreacija i boravak u prirodi jako važan, i to ne samo za očuvanje zdravlja već i za pronalazak inspiracije upravo u prirodi.  

Kreativni zadatak ticao se uzoraka (koji se joj nazivaju dezenima, šarama ili mustrama), a u dizajnu ih koristimo u dizajniranju tkanina za namještaj, odjeće, tepiha i dekoriranju različitih predmeta. Uzorke svrstavamo u dekorativni dizajn jer njima ukrašavamo tj. dekoriramo.

Oni su sastavni dio mnogih interijera, a služe povezivanju i isticanju određenih oblika i boja u prostoru.

Motivi ili detalji uzoraka često su preuzeti iz prirode (npr. kamenje, oblaci, cvijeće) te se primjenjuju na raznim materijalima. Kao što ste vidjeli, ili ćete vidjeti kada budete čitali Micu, ona u priči daje veliku važnosti dizajniranju uzoraka koji su vidljivi na zidovima, zavjesama, stolicama i drugim dijelovima njenih interijera.

No, hajmo mi na zadatak!

Potrebne će vam biti bojice, flomići, ljepilo, škare i malo dobre volje!

Podsjećamo, sve potrebne materijale za printanje možete preuzeti klikom na link.

Fotke svojih kreacija slobodno nam možete poslati, a mi ćemo ih rado proslijediti Mariji!

Za kraj, imali smo par zanimljivih pitanjca iz naše šarolike publike:

👉 Koje prostore dekoriraš?

Različite – ovisno o narudžbi! Ponekad su to samo kolekcije, dizajn predeta ili tekstila, ali to mogu biti i samostalne prostorije ili pak čitavi prostori“, ispričala nam je Marija. Također, rekla nam je kako joj je super stvar kod ovog posla upravo to što je uvijek različit!

👉 Tko ti izrađuje tepihe i namještaj?

Marija nam je rekla kako je dugo radila u tvornici Regeneracija u kojoj se izrađuju tepisi i tapiserije, te je tamo imala priliku ostvariti bogat portfolio radova!

Što se namještaja tiče, tu je njoj veoma draga suradnja s firmom Modulos s kojom je izradila Micin namještaj!

👉 Što je najvažnije kod uređenja dječje sobe?

Ovdje smo svi načulili uši, jer nas je svih zanimao Marijin mudar savjet!

Važno je da je soba pospremljena!“, rekla je Marija!

Ok, možda to i nije odgovor kojem smo se nadali, ali priznajemo da je u pravu, jer kad je prostor čist i pospremljen, tad se bolje osjećamo i prostor odmah izgleda ljepše!

A što se tiče samog uređenja, Marija je istaknula važnost boja jer one jako utječu na nas i naše raspoloženje. Stoga, Marijin je savjet da uvijek treba uvažiti dječje želje i sobu prilagoditi njima i njihovom karakteru, interesima i onim čime se bave!

Za kraj, prenosimo Marijinu poruku svima: „slijedite svoje snove, učite, budite marljivi, uporni i svoji!“ – ne možemo se više složiti!