Zašto smo ovo tek sada otkrili? Tojest – zašto sam ja ovo tek sada sebi, a možda i vama otkrio?

Naime, muzeji diljem svijeta odlučili su se ponovno ujediniti u akciji pod nazivom #ColorOurCollections. Iz samog naziva jasno vam je što slijedi, ali ne i u kojim razmjerima.

Naime, stotine muzeja odlučilo je u svrhu upoznavanja javnosti (nećemo pisati samo djece jer tko će meni braniti da bojam!) s njihovim muzejskim postavama skrivenima u skladištima pretvoriti iste u bojanke. Trenutno u projektu koji je započeo sada već davne 2016. sudjeluje 101 kulturna institucija koje su u online katalog stavile na tisuće i tisuće crno-bijelih stranica.

U projektu sudjeluju kulturne institucije diljem svijeta. Tako ćete nakon kratke potrage internetskim bespućima pronaći da sudjeluju biblioteka Countway sa Harvarda, knjižnica Huntington, sveučilište Waterloo ili pak muzeji poput Le Champs Libres. Ako vas ne zanimaju pretjerano pretisci iz knjižnica i muzeja, možete primjerice ući u bazu NYAM-a, New York Academy of Medicine Library. Ako tražite nešto egzotičnije, na raspolaganju vam stoji Nacionalna knjižnica u Čileu ili pak Havajska državna fondacija za kulturu i umjetnost. #BojiceBezGranica

Opseg je nevjerojatan – od vojnih crteža do portreta ili pak medicinskih tradicionalno sitničavih nacrta, online baza je prepuna sadržaja za sve zainteresirane koji od olovke jedino više vole bojice.

Unatoč tome što je akcija završila jučer, predani crteži i dalje će se moći skidati preko službene stranice do koje možete proći preko ovoga linka.

Šteta što je vikend tako, ali tako prekratak.