Fikcionalni jezici možda u praksi i nisu pretjerano korisni, ali su zato izuzetno zabavni!

Odrasli ljudi često govore kako je jako važno i dobro znati puno jezika (kako u govoru, tako i u pismu).

No nikada nitko nije spominjao da ti jezici i pisma ne smiju biti fikcionalni, zar ne? 🙂

Nauči klingonski!

Klingonski je jedan od najpoznatijih fikcionalnih jezika kojeg govore Klingonci iz svima nam dobro znanog Star Treka. Klingonski jezik kreirao je lingvist Marc Okrand, te je izdao i nekoliko knjiga koje govore baš o tom jeziku.

Fanovi Star Treka često koriste klingonski – neki ga čak koriste u vjenčanim obredima!

Ako vam je želja naučiti klingonski, bacite oko na YouTube playlistu kanala vialingo od čak 19 videa na temu kako naučiti klingonski. vjIjatlh!

Savladaj Na’vi!

Na’vi je jezik istoimene rase koja se pojavljuje u poznatom filmu Avatar redatelja Jamesa Camerona. On je htio da Na’vi budu kompletno razvijen koncept pa je stoga u kreiraju njihovog jezika surađvao s lingvistom Paulom Frommerom, koji je pak stvorio i razradio širok vokabular i gramatiku ovog fikcionalnog jezika.

Kanal Na’vi as a Second Language (u prijevodu, Na’Vi kao drugi jezik) može vam pružiti odlične početne upute naučiti jezik, i prema onome što fanovi govore, nije jako težak!

Nauči dothraki!

George R.R. Martin je u slavnoj seriji romana Pjesma leda i vatre između ostalih pisao i o Dohtrakijima, jahačima-domadima. Iako je u knjigama Martin spominjao relativno malo riječi njihovog jezika, u seriji Igra prijestolja njihov jezik koristi se puno češće i kompleksnije. Za to je zaslužan David Peterson čiji je zadatak bio od tih nekoliko riječi napraviti čitav jezik!

Video ispod samo je početna lekcija u cilkusu od 30 videa na temu učenja ovog zanimljivog jezika!

Nauči elvski!

Zar ste stvarno mislili da smo zaboravili u listu uključiti jedan od najpoznatijih – jezik vilenjaka? Naravno da nismo!
J.R.R. Tolkien bio je filolog i leksikograf koji je svoj elvski jezik počeo kreirati puno prije Hobbita i Gospodara prstenova. Postoje dvije forme elvskog: Quenya i Sindarin, koji čak imaju svoje dijalekte!

Andrew Eder vas na svom kanalu uči elvski:

Izumi svoj?

Ne kažemo da je izumiti jedan jezik lagano, ali ne mora niti biti najteža stvar na svijetu! Pokušaj dati mašti na volju i izumiti svoj jezik, kojeg možeš naučiti prijatelje – tako imate svoj tajni govor 🙂