Zabava za svih

(Ne) običan svijet puzzli

Priče

Volite li slagati puzzle?

Puzzle su jedna od onih igara koje su tu stalno tako da ni ne razmišljamo previše o njima. No jeste li se zapitali otkud su došle puzzle? Koliko su stare?

Ako vas muče ova goruća pitanja, došli ste na dobro i sigurno mjesto (gdje se ovakva pitanja ne osuđuju, već se o njima napiše čitav tekst).

Rana povijest puzzli

Puzzle sežu još u daleke ’60.-e godine, ali 1760.-e, u doba kada su europski kartografi lijepili karte na komade drva, a potom ih rezali na manje komade.

Tvorcem prve puzzle smatra se John Spilsbury, a vjeruje se da je prve puzzle napravio 1767.

Pitate se koja je bila svrha tih prvih puzzli? Vjerovali ili ne – edukativna. Na taj način djeca su učila geografiju! Iako ne u cijelosti, danas se puzzle većinom koriste u zabavne svrhe, te nisu rezervirane samo za djecu već puno odraslih uživa u ovoj zabavnoj aktivnosti!

Puzzle za odrasle pojavile su se početkom 20. stoljeća, i rađene su na puno teži i kompleksniji način. Nije trebalo puno da se i odrasli „navuku“ na slaganje slike.

Jedna od razlika ondašnjih puzzli i današnjih bila je ta da nisu bile rezane kao danas, već su često bile izrezane na mjestima gdje se boje razdvajaju (primjerice, crveni krov i plavo nebo). Također, puzzle tada nisu „kliknule“ jedna s drugom, što je značilo da ako je netko malo jače kihnuo mogao je sve puzzle otpuhati na pod! Još jedna razlika – tadašnje puzzle nisu imale sliku na kutiji kao vodilju, već ih je opisivao naslov, koji je često bio jako općenit tako da ljudi nisu znali što slažu dok zadnja puzzla nije bila postavljena!

Isto tako, puzzle su u svojim počecima bile dosta skupe, pogotovo one za odrasle početkom 1900.-tih, no nekoliko godina kasnije, poznati proizvođači puzzli Parker Brothers u priču su uveli figure, tako da su dijelovi puzzli bili u obliku životinja ili drugih objekata. Također, dosjetili su načina izrade puzzli tako da se dijelovi međusobno uklapaju (ono kad dva komadića „sjednu“) kako bi minimizirali rizik od toga da se puzzle zagube ili da se nekim nespretnim potezom razlete.

Nevjerojatne puzzle danas!

Naučili smo ponešto zanimljivo o počecima puzzli, a danas postoje nevjerojatno veliki, bogati, teški i zanimljivi primjerci!

Andreu je za slaganje ovih puzzli bilo potrebno preko godinu dana, a radi se o puzzlama koje broje 42 000 komada! Konačna slika bila je široka 7,49 i visoka 1,57 metara!

Karen, s kanala Karen Puzzles, okušala se u slaganju jedne od najtežih puzzli na svijetu. Ove puzzle konkretno izradio je Yuu Asaka, a sadrže samo 29 komada, od kojih su 5 uglovi! U to, prozirne su, što dodatno otežava slaganje!

Karen se isto tako okušala u slaganju puzzli u obliku sfere! Wow!

Ako ste mislili da ste do sad vidjeli teške puzzle, pripremite se vidjeti puzzle u obliku geode – ali sa jako neobičnim dijelovima!

Danas se mogu pronaći i zapanjive 3D puzzle, poput ovih na Hogwarts!

Ovo su samo neki od fascinantnih i zanimljivih primjeraka, i mali prozorčić u čudesan svijet puzzli! Priznajte da smo vas maaalo inspirirali na slaganje, a di ćeš bolje aktivnosti za ove kišne, prohladne dane!