1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + x + 1 + 1 + 1 + 1+ 1 + 1 + x = 27. Da li je ovo rješivo? Možda saznaš nakon zavirivanja u ovu knjižicu.

Matematika je, posebno među umjetničkim dušama, prilično omražena znanost iako joj se često tepa kao “kraljici svih znanosti”.

Matematika je našim “brikzinovskim” dušama prekrasna na sve načine, pa nas je jako razveselila vijest da je objavljena “Abrakadabra” Jadranke Delač-Klepac, “nove čarobmatičke priče”.

Ove su priče nastavak prve knjige, zbirke čarobmatičkih priča Kako dokazati da postoje vilenjaci. Pisane su i za osnovnoškolski, ali i srednjoškolski uzrast.

Težište u ovoj knjižici je na načinu razmišljanja u matematici: što je analogija, apstrakcija, genera-lizacija, dokaz u matematici, elementi teorije kaosa i još neke čarobmatičke stvari koje se ne vide na prvi pogled, ali su tu oko nas.

Autorica ističe da bi joj bilo drago kada bi neke priče potaknule učenike za samostalna istraživanja, bilo iz povijesti matematike, bilo da sami potraže neke lijepe dokaze poznatih teorema.

Nema boljeg načina. 🙂