(Sa)šij!

Odmak od ekrana: Ove godine budi svoj i nauči šivati!

Priče

Tražite novi, totalno kul hobi? Možda je to upravo šivanje!

Kada se priča o šivanju, mnogi odmah pomisle da je to područje rezervirano isključivo za bake. E pa dokazat ću vam kompletno suprotno: šivanje je za svakoga, i osim što je ultra zabavno, totalno je kreativno i opuštajuće!

Osim što je znati šivati jako korisno za svakodnevni život (recimo, kada ti otpadne gumb s najdraže košulje, dobroje znati kako ga zašiti), šivanje je odlično za razvijanje finih motoričkih vještina. Šivanjem se vježba finoća i preciznost pokreta. Uz to, šivanje je divan booster samopouzdanja jer možemo svojim očima vidjeti našu kreaciju i pratiti kako naša vještina napreduje. Također, šivanjem se vježba strpljenje, a imaginacija i kreativnost bujaju!

Ne znam za vas, ali ja si često znam zamisliti kako bih rado voljela imati određene stvari, primjerice zelenu jastučnicu, a baš ju nikako ne mogu pronaći u dućanu. Onda sam se dosjetila: “Hej, pa zašto bih kupovala zelenu jastučnicu kad ju mogu napraviti sama, točno onakvu kakvu želim?!

Već zvuči sjajno, zar ne?

Evo nekoliko savjeta prije nego se upustite u šivalačku avanturu!

Budite strpljivi!

Već sam gore spomenula da je šivanje odlično za vježbanje strpljivosti, no još ću jednom ponoviti – baš zato što je to precizan rad koji zahtjeva fokusiranost, ponekad je lako izgubiti strpljenje ako nešto krene nizbrdo (npr. konac koji stalno puca). Pomalo, zaista vam se nigdje ne žuri!

Savršeno ne postoji!

Ako nešto iz prve ne ispadne točno onako kako ste zamislili, nemojte biti tužni, jer niti jedan ručni rad nije kao iz tvornice, i upravo u tome i leži njihova posebnost!

Budite realni prema svojim mogućnostima i znanju – ako nešto baš ne ide, možda je trenutno ipak preveliki zalogaj, a možda je zapravo i super ispalo samo ste pre kritčni prema sebi! U svakom slučaju, što više vježbate, razviti ćete finiju motoriku i radovi će ispadati sve bolji i bolji.

Oprezno sa šivaćom mašinom!

Ako nikada prije niste koristili šivaću mašinu, obavezno upitajte nekog starijeg za pomoć! Šivaće mašine su odlična stvar, no isto tako u neiskusnim rukama mogu biti jako opasne!

A sad, vrijeme je za inspiraciju!

Hajmo vidjeti što sve možete kreirati u svom putu prema postajanju super-šnajder(ic)om!

Za početak savjetujemo da naučite osnovne tehnike kako biste znali koju odabrati specifično za vaš projekt:

Ideja je zaista mnogo, a kako budete u vještini napredovali, tako ćete moći izrađivati sve zahtjevnije projekte!

No za početak, možete napraviti gumicu za kosu…

…ili slatku malu torbicu…

…a ako niste baš od torbica, možda će vam dobro doći platneni ruksak!

Naravno, uvijek možete sašiti igračku…

…a najbolje je nekako iz naše perspektive da se okušate u izradi bookmarkova (ipak smo mi od knjiga 🙂 )