Pet noviteta Striborovih: malo kakice, malo šapica, malo pelenastog Grega punkera

Priče

Na policama našeg Dječjeg odjela Stribor u Dječjoj kući stalno stiže nešto novo. Lorena izdvaja pet noviteta… 

Werner Holzwarth, Wolf Erlbruch: Tko se to maloj krtici pokakao na glavu?

Werner Holzwarth, Wolf Erlbruch: Tko se to maloj krtici pokakao na glavu?

Jeste li se ikada upitali je li kakici mjesto u književnosti? Ako niste, varate se jer je to nekim autorima inspiracija, bilo da je riječ o pomoći djeci kako se iz pelena prebaciti na tutu, bilo da je riječ o poznatoj basni Ptić i lisac. Tako je i autor Werner Holzwarth napisao simpatičnu i duhovitu slikovnicu Tko se to maloj krtici pokakao na glavu?, koja je kako naslovnom ilustracijom, tako i naslovom odmah privukla brojne malene čitatelje. Naime, u njoj je riječ o potrazi glavnog krivca koji je uneredio krtici glavu. Ilustracije su iznimno lijepe, a sam završetak je neočekivan i smiješan.

Jeff Kinney, Prepuna pelena

Jeff Kinney, Prepuna pelena

Svi već znate poznati serijal knjiga za djecu Gregov dnevnik koji je sad dobio svoj sedamnaesti nastavak. U ovom duhovitom i britkom polu-stripu polu-romanu, Gregov brat Rodrick na sve načine pokušava postati slavan. Jeff ni ovog puta nije iznevjerio svoje obožavatelje opisujući što se sve događa obitelji Heffley u potrazi za Rodrickovom slavom. Naslovna ilustracija otkriva pomalo temu djela, ali sam naslov nije jasan dok se ne pročita cijeli roman, s obzirom da je naziv Rodrickova benda Pune pelene. Na vama je da otkrijete o čemu je riječ, a mi ni ne sumnjamo u novi nastavak Gregova dnevnika, s obzirom da autoru to uistinu dobro ide. Napomenimo samo da je on ilustrator i pisac te na svojoj mrežnoj stranici čak i daje savjete kako nacrtati Grega.

Pogledaj katalog >>

Slavko Sobin, Šapice u Ulici strahova

Slavko Sobin, Šapice u Ulici strahova

Četvrti nastavak Šapica donosi nam nove dogodovštine već znanih psića Mrša, Done te njihovih prijatelja. Ovaj put susrećemo se sa zanemarivanjem vlastitih potreba, ali i brigom o sebi. Autor na maštovit način prikazuje koliko je važno ne zapostaviti sebe, a time i svoje prijatelje.

Julian Gough, Zec i medvjedica: leteći zalogaj i Zec i medvjedica: veliki zubi

Julian Gough, Zec i medvjedica: leteći zalogaj i Zec i medvjedica: veliki zubi

Nakon dva humoristična romana Zec i medvjedica: zečeve čudne navike te Zečeve nove nevolje, stigla su još dva djela o prijateljstvu zeca i medvjedice te njihovim dogodovštinama. Naime, u Letećem zalogaju, oni upoznaju sovu koju zec odmah proglašava neprijateljem jer se boji velikih sova koje jedu manje životinje. Ipak, kraj je sretan i poučan. Druga knjiga Veliki zubi ističe prijateljstvo između glavnih junaka priče te dabra.

Ilustracije su jednostavne i predivne, dok su romani duhoviti, ali nadasve poučni te stavljaju ljubav i prijateljstvo u prvi plan, pomalo kao i Sobinove Šapice.