Pozornost je jedna od najtraženijih valuta današnjice, ljudi je vole i primati i davati. Nekome je palo na pamet da bi se to moglo iskoristiti i kao motivaciju za akcije poput čišćenja okoliša od otpada.

Jednostavno je: kad naiđete na nekakav otpad – poput plastične boce, hrpe papira ili opušaka – izvadite telefon iz džepa i upalite aplikaciju kroz koju prijavite nalazak.

Ona vas automatski tagira na karti i pomoću ugrađenog algoritma prepozna vrstu otpada kako bi vam olakšala njegovo uklanjanje. Sad još dodate par hashtagova i objavite sve online. Tako zabilježite otpad i svoje dobro djelo. 

Ako vam to nije dovoljno, pomoću iste aplikacije se možete pridružiti nekom lokalnom ili globalnom izazovu tako da počistite određenu lokaciju ili se bacite na određenu vrstu smeća. Možete organizirati i vlastitu akciju u svojoj ulici ili kvartu pa pozvati druge da vam se pridruže. Kako vrijeme prolazi, aplikacija vam pokazuje koliki je vaš udio u očuvanju okoliša i tako vas bodri na daljnje aktivnosti.

Dobro, sad je već red da vam kažemo ime aplikacije: Litterati. Na službenoj stranici možete naći i nekoliko inspirirajućih priča drugih ljudi. Možda vas one dodatno motiviraju da svoj kvart označite na mapi. 🙂