Bez brige, nismo zaboravili na glazbenike koji svojim talentom i kreativnošću uljepšavaju skoro svaki trenutak naše svakodnevice!

Zamislite naš svakodnevni život bez glazbe. Ali ne mislim samo na radio u autu ili doma kao pozadinski šum dok kuhaš ručak – zamisli reklame bez glazbe (gdje ljudi samo nešto pričaju) ili pak film bez glazbe (samo pokušajte zamisliti uvod Harry Pottera bez one divne muzikice).

Skoro nemoguće, jelda?

Često niti ne primjećujemo koliko nam glazba zapravo ispunjava svaki dan, a još manje mislimo o ljudima koji ju stvaraju. Hajmo upoznati glazbenike!

Glazbenici mogu svirati neko glazbalo, pjevati, skladati ili dirigirati!
Svirač (odnosno, glazbeni instrumentalist) može instrument svirati samostalno ili pak u grupi (orkestru ili bendu).
Pjevači naravno pjevaju, a s obzirom na to koju vrstu glazbe izvode, mogu biti operni pjevači, pjevači narodne, zabavne, rock ili neke druge glazbe.
Skladatelji skladaju glazbena djela, a da bi to učinili moraju poznavati i slijediti zakone i pravila ritma, harmonije, melodije i tonova.
Dirigenti su osobe koje vode instrumentalne skupine ili zborove .

Kada nastupaju, mogu to činiti samostalno ili kao dio grupe ili benda, izravno pred publikom ili pak u nekom studiju za potrebe filma, radia, televizije i slično.

Glazbenici jako jako jako puno vremena provode vježbajući i usavršavajući svoju tehniku, a nerijetko i pišu tekstove pjesama!

Možemo se složiti da je najvažnija kvaliteta glazbenika ta da posjeduje talent, i da bude kreativan! Mora također biti predan tomu što radi i stalno se usavršavati satima i satima vježbanja, što iziskuje veliku izdržljivost i disciplinu!

Radno mjesto glazbenika je toliko raznovrsno da ih ne možemo sve nabrojati, ali kao što možete zamisliti, tu su pozornice kazališta, dvorana, kafići, vjenčanja, studio prostorije, plaže…

Uvjeti rada često su nepredvidljivi (zamislite samo da imate veeeliki koncert, a netom prije padne kiša!). Također, česta je pojava da glazbenici mnogo putuju.

Priča umjetnika: Jacob Collier

Jacob ima samo 26 godina, a mnogi ga u glazbenom svijetu smatraju genijem. On je glazbenik (doslovce ga ne možemo smjestiti u niti jednu potkategoriju, jer pjeva, svira, sklada, a vjerojatno i dirigira).

Odrastao je u Londonu te su mu majka i djed violinisti. Pohađao je srednju glazbenu školu a kasnije je završio Akademiju za jazz pijanista. Ove godine osvojio je čak 2 nagrade Grammyj u kategoriji za najbolji instrumentalni aranžman! Jedna od njih bila je za Moon River:

Posebnost njegovog izričaja gotovo je nemoguće opisati riječima, stoga vam toplo preporučujemo da poslušate njegova djela (koja većinu radi sam, od doma), za koja ćete sigurno ostati bez teksta! Pogledajte kako je Jacob stvorio i aranžirao Moon river!

Boje koje vidite označavaju trake instrumenata ili vokalnih dionica, a svaka od ovih crtica je jedan vokalni ili instrumentalni djelić. Zamislite tu kompleksnost!