Da je kipar biti lako, kipar bi bio svatko!

Ne znam za vas, ali kada pomislim na kip, uvijek se sjetim onih predivnih grčkih kipova koje kao da nisu izradili ljudi, već neki čarobnjaci… Jesam jedina?

Danas i dalje mnogo studenata pohađa Akademiju kako bi se izučili za kipare, ali isto tako mnogi su samouki.

Kipar je u biti osoba koja izrađuje skulpture ili statue u 3D obliku od raznih materijala. To su najčešće materijali poput kamena, mramora, stakla, metala, drva, ali čak i leda! To su neki najčešći primjeri, no u kiparskim rukama znaju se naći i glina, zlato, žica, plastika. guma, tkanina i papir!

Da bi kipar napravio svoju umjetninu najčešće treba proći i do nekoliko mjeseci dugotrajnog rada!

Moderni kipari posao najčešće nalaze u izradi raznih skulptura za parkove i predvorja, muzeji ih mogu zaposliti da kreiraju specifičan rad potreban za izložbu, ili pak prodaju svoje radove privatnim kolekcionarima.

Umjetnik pod povećalom: Jason deCaires Taylor

Sjećate se onih nevjerojatnih slika podvodne izložbe koja je jedno vrijeme poharala internet? E pa upoznajte njenog tvorca!

Jason je, osim kipara, veliki prirodnjak i profesionalni podvodni fotograf. Jason je spojio ta tri aspekta, te je postao jedan od prvih umjetnika koji je krajobraznu umjetnost preselio u morsko carstvo!

Jason svoje skulpture izrađuje od pH neutralnih materijala koji potiču prirodni rast i promjene, a njegovi radovi su ne samo uspješni primjeri očuvanja mora već njima želi potaknuti na razvijanje ekološke svijesti i općenito svjesnosti ljepote podvodnog svijeta!

2006. godine postao je svjetski poznat kreiravši prvi podvodni skulpturalni park koji se nalazi na zapadnoj obali Grenade, no Jason je nastavio pratiti svoju strast te je nakon toga ostvario još niz totalno nevjerojatnih podvodnih umjetničkih instalacija!