Ovih nas dana stvarno zatrpavaju novim sadržajem na mreži svih mreža.

Doslovno, ne prođe dan da ne osvane novi naramak predstava, filmova, igara, knjiga… A dan ima samo 24 sata.

Sreća da trenutno možemo biti kod kuće nonstop i izgubiti se u tom virtualnom svijetu punom slatkiša, bez da nam itko prigovara. Zapravo, ne da nam ne prigovaraju, nego nas nutkaju na još. A nama teško palo. 🙂

Neke zanimljive predstave

Teatar Puna kuća donosi svaki dan novu epizodu interaktivne obiteljske igre koju su nazvali BACI KOCKU! u kojoj publika kreira priče, a glumci ih izvode.

Festival pripovijedanja u Slavonskom Brodu, koji se inače održava povodom Svjetskog dana pripovijedanja (20. ožujka), morao je biti otkazan, no zato je Udruga “Vilinput” napravila mali virtualni festival s četiri pripovjedačice, četiri lijepe priče na njihovom Youtube kanalu.

Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec puni svoju stranicu snimkama predstava za razne dobne skupine. Ok, nije baš od 7 do 77, kažu da su od 4 do 12+.

Što kažete na predstavu o pravim ljudskim vrijednostima koje su izgubljene i u društvu je stoga sve postalo naopako? Imamo i jednu takvu, odigrali su je članovi Dramske skupine Ex Voto.

Filmovi – svakojaki!

Platforma za promociju profesionalnog kratkometražnog filma Croatian.film uredno puni svoju bazu različitim igranim, animiranim i dokumentarnim radovima. Pogledati ovdje.

Bonobostudio, koji se bavi inovativnim animiranim i eksperimentalnim filmom, ponudio je neke svoje radove besplatno na Vimeo kanalu.

Na Youtube kanalu Zagreb filma dostupno vam je osam filmova iz njihove produkcije, uključujući klasike poput Oscarom nagrađenog Surogata Dušana Vukotića, Bećarca Zlatka Boureka i Đavoljih posla Zlatka Grgića.

Ako vam to nije dovoljno, ima animiranih filmova još: na jednom su linku objedinjeni Krava na Mjesecu i Mrav dobrog srca

…a na drugom Vau vau i Srce u snijegu.

Ima i slikovnica…

Kako najmlađe uzraste potaknuti na zanimanje za vlastiti jezik, narječja i baštinu? Naravno, putem slikovnica.

Stoga evo i jedne knjižice kajkavske abecede edukativnog karaktera. Potražit ćemo nudi li se nešto i na drugim narječjima…

Dostupna je i ilustrirana bajka Imbra Houstovnjak istog autora, inspirirana hrvatskom mitologijom i običajima.

Na stranici Hrvatskog psihološkog društva možete skinuti knjigu poznate američke psihologinje prof. Shue-Chen Yen Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu, namijenjenu djeci u dobi od 3 do 8 godine, te njihovim roditeljima, odgajateljima i učiteljima radi boljeg razumijevanja i suočavanja s aktualnom pandemijom.

Nešto kreativno!

Kad poželite odmoriti od čitanja i uloviti se nečeg kreativnog, inspirirajte se na kanalu Noli Voli!

Blankova dječja radionica i filmovi koje možete pogledati na njihovom Vimeo kanalu možda vas inspiriraju i da snimite vlastiti film. (svakako nam javite ako to napravite, možemo ga i mi shareati!)

Željni ste cirkusa? Trk na Facebook stranicu legendarnog Cirque du Soleil!

I šećer za kraj. Muzeji, galerije i knjižnce su privremeno zatvorene, ali tu je Europeana, sa desecima milijuna umjetničkih djela, artefakata, knjiga, video i audio zapisa iz cijele Europe!