Ilustrirala: Vanda Čižmek
Ilustrirala: Vanda Čižmek

A kada ako ne sada vrijeme je za malo nereda u kuhinji.

U tri najbolja doživljaja na svijetu, Gladuš bi bez puno razmišljanja uvrstio guštanje u maminim “friganim” srdelicama, maženje sa svojom kujicom Štrudlicom i prespavanac kod bake Trešnje na Lošinju. Njegova baka Trešnja proputovala je cijeli svijet i o svakoj zemlji u kojoj je bila Gladušu rado priča. Nedavno se vratila iz Danske, zemlje u kojoj su nastale LEGO kockice, u kojoj kiša pada i do 170 dana godišnje i koja ima najpoznatije kekse na svijetu. 

Kao pravi keksoljubac, Gladuš je na bakinom stolu odmah spazio kutiju danskih keksića i taman kad je pomislio kako će potamaniti sve što unutra nađe, skinuo je poklopac i ukiselio se kao krastavac. Umjesto keksa, u kutiji je pronašao šivaće igle različitih veličina, dugmiće i konce u svim bojama.

– A gdje su nestali keksi? – pitao je Gladuš baku i ucmoljio se od gladi. 

– Zlato bakino pa znaš da keksi u našoj obitelji nikad ne prežive dulje od nekoliko dana. Napravit ću ti nove. Lošinjske kekse! – tješila ga je baka no Gladuš je zapeo za danske kekse i nije se dao pobijediti.

– Može onda jedna dansko – kvarnerska kombinacija mljac keksića? – trudila se baka Trešnja.

– Može, zvat ćemo ih mljackići! – razveselio se Gladuš i s bakom odlučio napraviti sasvim njihove kekse, pomalo danske, a pomalo i hrvatske. Totalni mljac!

Recept za danske mljackiće s mirisom Kvarnera

– Trebat će ti jedna šalica maslaca narezanog na kockice koji je barem pola sata bio izvan hladnjaka. (Neki će reći da je to maslac na sobnoj temperaturi, a ta temperatura iznosi od 22 do 25 stupnjeva celzijevih.)

– 1 šalica šećera u prahu

– 1 jaje

– 2 i pol šalice oštrog brašna (ne brini, iako je oštro, ne grize)

– Naribana korica domaće naranče 

– Naribana korica domaćeg limuna

– 5 kapi maslinovog ulja

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva celzijevih, a zatim posudu za pečenje obloži papirom za pečenje.

U zdjelu stavi maslac, jaje, šećer u prahu, maslinovo ulje pa promiješaj drvenom žlicom dok ne usitniš maslac. Zatim dodaj brašno i naribanu koricu naranče i limuna pa miješaj dok ne dobiješ smjesu bez grudica.

Jednu čajnu žličicu napuni smjesom i stavi na papir za pečenje. Malo ju pritisni i oblikuj u krug. Nekoliko centimetara dalje napravi to isto. Pa nekoliko centimetara dalje opet isto, sve dok ne napuniš cijelu posudu za pečenje. 

Keksiće peci 11 minuta i zatim ih izvadi iz pećnice. Neka još nekoliko trenutaka stoje na papiru za pečenje, a onda ih prebaci u kutiju u kojoj mogu stajati i nekoliko tjedana. No dobro, bit će super ako potraju i nekoliko dana jer dansko-kvarnerski mljackići bake Trešnje i Gladuša nestaju dok si rekao KEKS!

Jesi li isprobao? Ako jesi, ocijeni Gladušev recept.

Želiš li nešto dodati ili oduzeti mljackićima?