Donosimo vam pregled svih sadržaja programskog pravca Dječja kuća kroz 2020. godinu. Svega je jako puno, a moramo napomenuti da je ovo samo programski pravac – ne i programi fizičke Dječje kuće čiji nastanak očekujemo ovo ljeto. Znači ima toga i više. 🙂

Priča o Benčiću

siječanj – svibanj, rujan – prosinac

Interaktivna radionica za učenike o kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić. 

Priča o Benčiću interaktivna je radionica u trajanju od dva školska sata za jedan razred, a obrađuje nastanak kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić i njegovu budućnost, s naglaskom na programe za djecu u sklopu programa Rijeke 2020 — Europske prijestolnice kulture i izgradnju prve Dječje kuće u Hrvatskoj. Radionica se temelji na aktivnostima pomno osmišljenima kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanje komadića povijesti i budućnosti kompleksa. Osim što se temelji na interaktivnim metodama, specifičnost je radionice činjenica da se održava na licu mjesta — u kompleksu Benčić.

To potiče povezivanje učenika s određenim mjestom i pomaže u uspostavljanju odnosa i razumijevanju vlastite okoline, čime se stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u vlastitim zajednicama. Radionica je prikladna za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih i izbornih predmeta kao što su, primjerice, Povijest, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje ili Sat razredne zajednice, i otvorena je za sve škole iz Rijeke i okolice.

Putujuće filmske radionice

siječanj – lipanj, listopad – prosinac

Poticanje dječje kreativnosti u riječkim osnovnim školama kao rasadnicima filmskog stvaralaštva.

Projektom Putujuće filmske radionice želi se potaknuti aktivno sudjelovanje u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanje filmske umjetnosti te poticanje kreativnog izražavanja u djece i mladih. Radionice koje se provode tijekom školske godine u zainteresiranim osnovnim školama grada Rijeke stavljaju naglasak na stjecanje konkretnih znanja o razvoju scenarija, snimanju slike i zvuka te o montaži, kako bi polaznici imali uvid u sve produkcijske i postprodukcijske faze snimanja filma.

Time se želi potaknuti kreativno izražavanje djece i mladih preko filmskog medija te ojačati filmsko stvaralaštvo u riječkim osnovnim školama pokretanjem filmskih družina⁄klubova. Provođenjem radionica želi se i detektirati škole i nastavnike koji su zainteresirani za filmsko stvaralaštvo kao oblik izvannastavne aktivnosti. Krajem veljače 2020. u Art-kinu održat će se svečana prezentacija dječjih kratkometražnih uradaka snimljenih u sklopu Putujućih filmskih radionica u razdoblju 2017. — 2020.

Kiša

3. – 7. ožujka

Poetična lutkarska priča o vršnjačkom nasilju i nesnalaženju u izražavanju emocija u procesu odrastanja.

Predstava Kiša bavi se aktualnim temama današnjice poput vršnjačkog nasilja te nesnalaženja u izražavanju emocija u procesu odrastanja i niza važnih životnih situacija kroz koje prolazi njezin protagonist Petar, koji je zapravo bilo tko od nas. Predstava je pobijedila na Lutkolabu, natječaju kojim se mladim i neafirmiranim umjetnicima želi omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave.

Članovi žirija bili su umjetnici i djelatnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka te skupina od desetak djece koja pohađaju radionice Vijeća mladih Benčić. Djeca su prije sudjelovanja u žiriranju prošla kroz lutkarsku radionicu pod vodstvom Petre Šarac (HR) i upoznala se s osnovama rada na umjetničkoj produkciji predstave i kritičkog promatranja kazališnog rada.

Sretna kućica

21. ⁄ 23. ⁄ 24. ⁄ 25. ⁄ 26. ⁄ 27. ⁄ 28. ožujka

2. ⁄ 3. ⁄ 4. ⁄ 5. ⁄ 6. ⁄ 8. ⁄ 9. ⁄ 10. ⁄ 12. ⁄ 13. lipnja

Lutkarska putujuća predstava za najmlađe inspirirana pričom o osnivanju male knjižnice u Gorskom kotaru.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković (HR) i Dijane Arbanas (HR) s ilustracijama Darka Macana (HR), napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana.

Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove.

Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava sretna kućica, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Mjesec dobre dječje knjige

1. – 30. travnja 

U Rijeci u Gradskoj knjižnici Rijeka već godinama gradimo Tjedan dobre dječje knjige, ali kako u godini kad smo Europska prijestolnica kulture sve postaje bolje i veće, tako je i tjedan postao mjesec. Nekako mu i samo ime govori o čemu je riječ, a stiže nam puno pisaca, ilustratora, izdavača i svega onoga što čini zanimljivim svijet dječje knjige…

Carevo novo ruho

17. ⁄ 18. ⁄ 20. ⁄ 21. ⁄ 22. ⁄ 23. ⁄ 24. ⁄ 25. travnja 

Lutkarska predstava o ljudskoj taštini Gradskog kazališta lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor. Kao i mnoge druge bajke i priče Hansa Christiana Andersena, priča o caru koji je povjerovao lažljivcima i lopovima zbog vlastite gluposti, aktualna je i danas, a bajkovitost je jedna od najboljih podloga lutkarskoj predstavi za djecu. Bit Careva novog ruha nije samo u dječjoj iskrenosti i istinitosti, koja je čudesno imuna na koruptivnost odraslih, već na prepoznavanju činjenice da nas tkanina riječi, kojom prekrivamo vlastite strahove, ne može pred njima samima zaštititi.

Poznati citat „Car je gol!“ pripada upravo ovoj bajci koja na suvremen način, koristeći se modernom tehnologijom, govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti. Predstavu kao autorski projekt postavlja redatelj Zoran Petrovič sa suradnicima — mješovitom hrvatskom i slovenskom autorskom i glumačkom ekipom.

Balthazarov Uragan

svibanj 2020.

Dorja Benussi i Ivan Benussi iz “Benussi & the Fish” sagradit će novo dječje igralište oko starog broda Uragan na riječkom lukobranu. Dobit ćemo novo, šareno, umjetnički oblikovano i za razna osjetila poticajno igralište s pogledom na Balthazargrad… odnosno Rijeku, ali to je više – manje isto.

Balthazarovo igralište

svibanj 2020.

Portugalski ulični umjetnik Pedro Campiche, poznatiji kao Akacorleone, oslikat će kvartovsko igralište, pozivajući pritom susjede da igralištem prošeću, zaigraju košarku ili nogomet, odmaknu se malo od malih ekrana i virtualnih svjetova te se podruže s prijateljima. Uđite u sliku koja će se razmotati pod vašim nogama, kao da ste ušli u crtić. Možda baš kao da živite u Balthazargradu?

Strašljivci 

22. ⁄ 23. ⁄ 25. ⁄ 26. ⁄ 27. ⁄ 28. ⁄ 29. svibnja 2020.

Autorski projekt Strašljivci mladog redatelja Tina Grabnara, poznatog po inovativnom istraživačkom pristupu lutkarskim temama i tehnikama, nastao u suradnji s autoricom teksta i dramaturginjom Anom Duša (SI), istražuje za kazalište neuobičajen žanr — horor, istodobno se duhovito poigravajući njime temom suočavanja sa strahom. Namjera mu je približiti ovaj žanr djeci (u prvom redu osnovnoškolcima) i različitim suvremenim lutkarskim pristupima, plošnim lutkama, igrom sjene i svjetla stvoriti lutkarsku predstavu koja prelazi okvire predvidljivoga te pridonijeti razbijanju predrasuda o lutkarstvu pronalaženjem puta k novoj publici različitih generacija.

U predstavi s pravom dozom dobrog humora prevladavamo strah, prije svega strah od nepoznatog, s kojim se stalno suočavamo u svakodnevnom životu. Jer strah je danas prisutan svuda oko nas, postao je dio naše svakodnevice. Zato je došlo vrijeme da se detaljnije posvetimo ovoj temi i proučimo je iz različitih perspektiva kako bismo strah doživjeli kao integralni dio čovjekova života. Neka strah postane naš saveznik!

Balthazargradsko kupalište

lipanj 2020.

Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti uz pomoć mentora Igora Eškinje, napravit će umjetničke instalacije inspirirane crtićem Profesor Balthazar na plaži Grčevo. Tako će Grčevo, poznato i kao Pajol ili Šestica, postati glavno kupalište Balhtazargrada.

Tobogan 

26. lipnja – 10. srpnja 2020.

Tobogan je hit. Svi već znate za festival Tobogan, to je ono zbog čega jedva čekate da završi školska godina i počne ljeto. Niz tobogan se spuštate dva tjedna, jureći kroz gomilu atraktivnih dječjih radionica, predstava, koncerata, uličnih performansa, igara i filmskih projekcija te, već tradicionalno, spektakularno otvorenje na gradskim ulicama. Ove se godine programu pridružuje i Cirkus Toboganius, trodnevni nastup vrhunskih uličnih zabavljača koji će razveseliti velike i male.

Bomboniera variete!

28. – 29. lipnja 2020.

Lutkarski kabaret na placi — autorski projekt prema motivima iz povijesti grada Rijeke i Gradskog kazališta lutaka Rijeka postavlja se u sklopu Festivala Tobogan i u povodu šezdesete obljetnice GKL-a. Koristeći se već u naslovu nekadašnjim starim nazivom današnjega riječkog kazališta lutaka, Matija Solce vodi nas u svome neobičnom lutkarskom varijeteu kroz povijest lutkarstva u Rijeci: od Marionetskog kazališta Giovannija Lukezića u Rijeci do Sokolskoga lutkarskog kazališta na Sušaku i lutka, legendarnog Jurića, kojega je stvorio Viktor Car Emin. Predstava tako spaja dva različita povijesna trenutka riječkog lutkarstva u ludo putovanje kroz vrijeme, u priču o Rijeci i njezinoj industrijskoj baštini preko omiljenih proizvoda poput poznate čokolade Slon (Elefante) i omiljene slastice rigojanči.

U predstavu su uključene i intimne priče o običnim ljudima, koje čine duh i identitet grada, inspirirajući se pritom i gradom u kojem živi toliko manjina i u kojem se nekoć govorilo toliko različitih europskih jezika. Spajajući riječku lutkarsku povijest, sadašnjost i budućnost u urnebesan lutkarski varijete, ovaj lutkarski Amarcord želi skrenuti pozornost na važnost lutkarske umjetnosti za grad, ali i njezin značaj u kontekstu hrvatskog i europskoga lutkarstva. Lutkarski rad Matije Solcea, lutkara, glazbenika, boema, svjetskog putnika i otkačenjaka, posvećen je istraživanju neobičnog odnosa između lutke, teatra objekata i glazbe. Predstava je zamišljena i kao svojevrsno kazalište na specifičnoj lokaciji pa se tako odigrava na punktovima Tržnice Brajda i oko nje, sve do samoga Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Djeca luke

srpanj 2020.

Predstavom Djeca luke, prema rock i punk pjesmama iz knjige Riječke rock himne, priča se priča o buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija s gradom u kojem žive u određenom trenutku tranzicije. Predstava izlazi na riječku šetnicu Molo longo koja se cijelom dužinom razrađuje u pojedine dramaturško-izvedbene cjeline. Publika se vodi na putovanje od početka Molo longa do svjetionika na njegovu kraju. Po uzoru na starogrčko kazalište, riječka rock-himna Ajmo Rijeka Ri-vala koristi se umjesto prologa, na ulazu Molo longa, a pjesma Metrobolika Kad noć padne na grad umjesto epiloga, na kraju Molo longa.

Cilj je predstave nastale u Kazališnoj radionici Malik trajno povezivanje kazališne umjetnosti mladih, u postdramskom izričaju, s lokalitetima Rijeke — kultnim riječkim okupljalištima mladih rokera te poticanje istraživanja i glumačko-glazbeno-plesno-izvedbenog djelovanja. Predstava je i istraživanje prepoznatljivosti identiteta Rijeke kao grada mladenačke energije i bunta, iskazane rock-glazbom tijekom njezina razvoja od Drugoga svjetskog rata do danas.

Sve sekvence predstave ozvučene su modulacijama glasa i krikovima te proizvode kreativno-organiziranu buku koju upotpunjuju različiti instrumenti izrađeni od motornih pila, kao i zvukovi zavijanja sirena za uzbunu te različitih šuškalica. U predstavi sudjeluju djeca i mladi koji se pripremaju u Kazališnoj radionici Malik pod stručnim mentorstvom Denis Kirinčić.

Balthazargrad: izložba 

kolovoz – prosinac 2020.

Iako je profesor Balthazar dotaknuo srca milijuna djece, još nikad nije dobio vlastitu veliku izložbu. Zbog toga će Rijeka, grad koji je poslužio kao inspiracija za Balthazargrad, u godini Europske prijestolnice kulture ispraviti tu nepravdu. Prostor Exportdrva ugostit će brojne predmete koji će na atraktivan, zabavan i interaktivan način pričati priču o nastanku profesora Balthazara. Zamisao je da cijela izložba ujedno bude i veliko igralište za djecu, jer smo sigurni da bi to tako i profesor Balthazar htio. 

Gostujući profesor 

kolovoz – rujan 2020.

Profesor Balthazar doći će u goste. Obići će jedanaest javnih lokacija u Rijeci, na kojima ćete moći pogledati neke od najzanimljivijih Balthazarovih pustolovina. Ali osim gledanja crtića, družit ćete se i s vrlo zanimljivim ljudima, obrtnicima i predstavnicima nekih od zanimanja koja se pojavljuju u serijalu. A možda nešto i naučite na zabavnim radionicama.

Oh La La

Mateja Bizjak Petit (FR/SI)

30. – 31. listopada, 2. studenog

Predstava za najmlađe Oh la la kazalište je iz kovčega: igra riječi, boje i ritma.

Ovaj jedinstveni projekt osmišljen je upravo za program Dječje kuće i njezin potprogram Priče s krova. U njemu se sjedinjuju francuski, slovenski i hrvatski jezik s obzirom na to da ga izvode glumci iz triju koprodukcijskih kuća.

Redateljica Mateja Bizjak Petit, u čijoj se Dječjoj kući u francuskome gradu Tinqueux godišnje održava iznimno zanimljiv festival poezije i umjetnosti za djecu i mlade, otvara dijalog između poezije, riječi i melodija različitih jezika, likovnosti i lutkarstva. Predstava za najmlađe Oh la la plod je suradnje jednoga od najoriginalnijih i najomiljenijih književnika i dječjeg pjesnika Bernarda Friota (FR) i slavnog ilustratora Hervéa Tulleta (FR), poznatoga i po svojim popularnim slikovnicama za najmlađe, performerskim čitanjem knjiga te dinamičnim radionicama za djecu. 

Osnova je predstave činjenica da su sva djeca na svijetu, bez obzira na različite kulture i običaje, vrlo slična. Njihov je zajednički element igra! Igra kao najbolji predvodnik spoznavanja i upoznavanja svijeta. Svoga i onoga koji nas okružuje. Igra je jedan od ključnih elemenata važnih za razvoj čovjeka, njegova motoričkog i senzoričkog razvoja, intelektualnog i društvenog razvoja te razvoja njegova jezika. A kazalište je igralište! Prostor za empatiju, sudjelovanje i neagresivno komuniciranje. Sadržajno, riječi iz naslova odražavaju: Oh — boju ⁄ la — riječ ⁄ la — ritam te čine kolaž igre bojama, riječima i ritmom. I to sa što više ideja!

Crveni tepih/Revija lutkarskog kazališta 

2. – 11. studenoga 2020.

Poseban program jubilarne, 25. Revije lutkarskog kazališta u godini kada Rijeka slavi Europsku prijestolnicu kulture i šezdesetu obljetnicu rada Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Tradicionalan međunarodni festival Revija lutkarskih kazališta u jednome svom dijelu predstavlja posebno odabrane programe za Europsku prijestolnicu kulture te prostire crveni tepih u povodu šezdesete obljetnice rada Gradskog kazališta lutaka. 

Šuš, njuš, vuš!

studeni 2020.

Senzorno kazalište — kazalište za sva osjetila.

Multisenzorna, glazbeno-lutkarska predstava za djecu iz spektra autizma, u kojoj se u intimnoj izvedbi isprepleću glazba izvođena uživo i brojna osjetilna iskustva. Dođite na pustolovinu kampiranja u multisenzornoj, glazbeno-lutkarskoj predstavi koju je za djecu iz spektra autizma razvila i osmislila ekipa umjetnika, lutkara i glazbenika iz Rijeke i Galwaya. Predstava je osmišljena za mali broj publike od šestero djece u dobi od četiri do sedam godina te njihove odgajatelje i obitelji.

Šuš, njuš, vuš! posebna je predstava u kojoj se u intimnoj izvedbi isprepleću glazba izvođena uživo te brojna osjetilna iskustva u zajedničkom kampiranju i putovanju s publikom.

U projektu sudjeluju: Damir Orlić (HR), Alex Đaković (HR), David Petrović (HR), Vedrana Balen Spinčić (HR), Luči Vidanović (HR), Phillida Eves (IE) i Michael Chang (IE).

Organizatori programskog pravca: RIJEKA 2020, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije RUKE – Projekt Vijeće mladih Benčić

Partneri: Udruga Kombinat, Prirodoslovni muzej Rijeka, Kazališna radionica Malik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Dom mladih Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti, Veleposlanstvo Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj