O Dječjoj kući sigurno ste već puno čuli i čitali, a njezin arhitekt Saša Randić nam otkriva kako nešto tako zapušteno, poput stare ruševne zgrade, može postati svijet mašte, ideja i igre.

1. Ruševina koja oživljava

Zgrada je oblikovana kao kuća u kući, od postojeće su zgrade zadržani vanjski zidovi i u njih je “umetnuta” nova zgrada. Kuća je prostor igre i kreacije, prostor koji otkriva nova saznanja. Zgrada u koju se ulazi zamišljena je kao čarobna kutija, koja u svojim prolazima skriva prostorije različitih iskustava.

Kroz kuću je postavljen put, «arhitektonska promenada», gdje se prostor doživljava kretanjem, a prostorno iskustvo odgovara osobnom putovanju. Novi volumen obješen je o bočne zidove, ostavljajući na taj način prizemlje u potpunosti slobodno. Prizemlje je dnevni boravak zgrade u koji se spuštaju stepenice koje vode dalje u «kutiju», na gornje katove.

U kući su sačuvani postojeći željezni stupovi i grede. Umetnuta «kutija» postavljena je na njih, a reflektirajuća obloga vanjskih zidova naglašava željezni konstruktivni raster. Nova konstrukcija odmaknuta je od zidova, čime se prezentira fasadno platno i dodatno osvjetljava prostor prizemlja.

2. Pogled na Rijeku s krova Dječje kuće

Krov je zamišljen jednako kao i prizemlje, kao fleksibilan prostor koji se koristi kao dnevni boravak ili kao mjesto predavanja, projekcija, društvenih događaja. Krovna terasa je spuštena u odnosu na vijenac zgrade. Na taj način je spušten horizont zgrade i stvoren intimniji prostor. Dijelovi zgrade koji izlaze na terasu neutralno su oblikovani, obloženi željeznim limovima, uvučeni u odnosu na vanjski rub.

3. Lab

Na drugom katu Dječje kuće su audio i video laboratoriji, u kojima je smještena oprema za obradu filmova, kao i glazbeni studio s opremom za snimanje i produkciju. Prostor audio laba nalazi se uz dvoranu te će se koristiti i za snimanje programa Dječje kuće. U sklopu audio laba je učionica, opremljena za održavanje tečajeva audio i video produkcije.

Jeste li znali?

Dječja kuća u kompleksu “Benčić” bit će dovršena u ljeto 2020. godine kada je planirano i otvaranje njenih vrata korisnicima, posjetiteljima, tebi…

4. Brojevi za vrtoglavicu

U zgradu je ugrađeno 300.000 kg željeza, 275.000 kg betona, 2500 m2 gipsanih kartonskih ploča, 46 km električnih kablova, 340 metara ventilacijskih kanala… i puno prostora za igru i učenje.

5. Prilagođenost teže pokretnima

Dječja kuća je prilagođena i onima koji imaju poteškoće u kretanju. Do svakoga kata, pa i na krov, vodi dizalo. To istovremeno znači da Dječju kuću mogu koristiti i najmanji posjetitelji, koji prolaze kroz kuću u kolicima.