Na vašu sreću ili žalost, danas nećemo pričati ni o Fortniteu, ni o Apexu, ni o Overwatchu, već o “rougelike” igrama u kojima se greške kažnjavaju i kad zeznete počinjete ispočetka…

…ali pametniji i bogatiji za jedno iskustvo, tako da ponovni prolazak istog levela postaje sve lakši. To obično dolazi uz nabrijanu i fora mjuzu koja varira od nekakvih retro sintesajzera pa do heavy metala što samo pojačava tempo igre i količinu zabave.

Počet ćemo s hrvatskom igrom Serious Sam: Tormental koja bi, u trenu dok ovo čitate, trebala biti dostupna na Steam-u, a završit ćemo s još nečim hrvatskim, čak bih se usudio reći i riječkim. Pa krenimo redom. 🙂

Serious Sam: Tormental

Platforma: PC (Steam Early Access)

Developer: Gungrounds Games

Publisher: Croteam Incubator

Cijena: 15€ Steam

Duboko u napuštenom hramu drevnog Egipta nalazi se začarani artifakt, drevni uređaj s moćima kakve samo možete sanjati; Je li bi to mogao biti ključ za ulaz u um boga uništenja – Mentala?

Ovo bi vam mogla biti jedina šansa da uronite duboko u izopačeni Mentalov um, gdje će Serious Sam u svom pohodu morati srediti horde Mentalovih neprijatelja, inače poznatih likova iz Serious Sam svijeta, kako bi se pripremio za zadnji, finalni obračun sa svojim smrtnim neprijateljem.

No ovaj put, Sam Stone nije sam. Uz njega su i simpatična žarulja Bulb, osobno računalo Netricsa te Bomb, klasična maskota Serious Sam igara, koje možete birati između 4 početna lika s kojima želite zaigrati. Igru možete zaigrati sami, ali i u lokalnom co-opu, takozvani “kauč co-op”, uz litru ledenog čaja i neke grickalice kod frenda ili kod vas doma. Kako bi se na istom računalu igralo u dvoje, potreban je samo jedan primjerak igre i dva kontrolera.

Runestone Keeper

Platforma: PC, Xbox One, Android, iOS

Developer: Blackfire Games

Publisher: INNOTEG LLC

Cijena: 8€ na Steamu, besplatno uz mikrotransakcije na mobitelima

Runestone Keeper je, ne bi vjerovali, kineska igra koja je vrlo zabavna i zarazna. Radi se također o “rouglike” naslovu, no za razliku od Tormentala koji se odvija u “real-timeu”, Runestone Keeper je igra na poteze. To je nikako ne čini dosadnijom, dapače, vrlo dobro morate promišljati što ćete i kako napraviti u svakoj sobi u kojoj se nađete. Kad uz to dodamo klasične RPG elemente i mješavinu strategije pa sve začinimo herojima, čudovištima, oltarima, zamkama, boginjama i trgovcima, jasno je da se radi o zabavnom naslovu.

Kao što vidite na slici, s desne strane nalazi se klasičan RPG prikaz vašeg lika, oružja, magija i svega ostalog, dok je lijevo soba ona u kojoj se nalaze čudovišta koja ćete morati poraziti te nagrade koje možete sakupiti. Naravno, svako čudovište ima i neke slabosti koje možete iskoristiti protiv njih. U svakom slučaju, ako tražite nešto “laganini” za guštiranje tokom ljeta, ovo bi vam se moglo svidjeti.

Runestone Keeper je dostupan na PC-u i Xbox-u, ali ono što je najprivlačnije, i na mobitelima, tako da je idealan izbor za igranje u hladu. Neka epska avantura počne! 🙂

Crypt of the Necrodancer

Platforma: PC, Xbox One, PS4, PSVita, iOS, Switch

Developer: Blackfire Games

Publisher: INNOTEG LLC

Cijena: 15€ Steam

Sljedeća u nizu ovih preporuka je igra Crypt of the Necrodancer, a ako naziv zvuči komično, igra humorom ne zaostaje za naslovom. Radi se o jedinstvenoj igri gdje sve akcije radite u ritmu glazbe. Možda zvuči komplicirano, ali ovaj ritmični “dungeon crawler” je zapravo fantastičan, a uz to je pokupio vrijedne nagrade.

Soundtrack je radio legendarni Danny Baranowsky (Super Meat Boy i Binding of Isaac), ali imate i mogućnost koristiti vlastitu glazbu u mp3 formatu.

Naravno, i ova igra ima roguelite elemente i morate jako paziti kamo ćete docupkati jer se u istom ritmu kreću i prepreke, zamke te čudovišta koja će vas rado sažvakati uz kvalitetan dubstep. Ali ako i padnete, dići ćete se pametniji. A padat ćete.

Igra je teška, to moramo napomenuti. Neki bi rekli i hardcore, ali ako volite izazove, Crypt of the Necrodancer će vam ih pružiti u izobilju. Dakle, zatancajte u ritmu glazbe i uđite u Necrodancerovu grobnicu u potrazi za lootom, a da li ćete iz nje izaći – to je druga stvar!

Minit

Platforma: Steam, GoG, Xbox One, PS4

Developer: Kitty Calis, Jan Willem Nijman, Jukio Kallio & Dominik Johann

Publisher: Devolver Digital

Cijena: 10€ Steam

Minit je nešto neobično, moćno, zabavno, a radi se prvenstveno o roguelite avanturi. Avanturi koju igrate po 60 sekundi. Izađite iz kuće, izvan svoje komforne zone, da bi pomogli neobičnim ljudima, otkrili mnogobrojne tajne i nadjačali opasne protivnike, a sve u nadi da ćete uspjeti ukloniti kletvu koja prisilno završava dan nakon samo jedne minute.

Ova igra nastala je kao suradnja nekoliko poznatih imena u gaming svijetu u želji da tržištu ponude nešto novo i u tome su uspjeli. Minit je vrlo interesantan, kako svojim konceptom tako i neobičnim gameplayom. Igra je dostupna za sve veće platforme osim Switcha, a na PC-u ju možete uzeti i u DRM free GoG verziji ako je to nešto na što obraćate pažnju.

Minit je sladak, dobar, drag. On je svima prijatelj i svima želi pomoći, no često ga u tome omete kraj dana koji dolazi, klete li sudbe, svakih 60 sekundi. Skenirajte QR kod, izaberite platformu i pomognite Minitu da konačno poništi kletvu i nastavi svoj život bez stalnih prekida.

Moonlighter

Platforma: Steam, GoG, Xbox One, PS4, Switch

Developer: Digital Sun

Publisher: 11bit Studios

Cijena: 20€ Steam

Moonlighter je akcijski RPG ali i dalje se držimo igara s roguelite i roguelike elementima pa je i ova predivna igra 11bit Studiosa (This War of Mine, Frostpunk) došla na našu listu preporuka. Ono što je zanimljivo u konceptu Moonlightera je da pokazuje dvije strane medalje u RPG svjetovima; s jedne strane dosadan dnevni život u malom fantasy mjestašcu, a po noći opasne i unosne avanture u tamnicama i rudnicima oko gradića.

Nalazite se u ulozi Willa, avanturistički nabrijanog vlasnika dućana koji potajno sanja da postane veliki istraživač. Tako ćete po noći obilaziti tamnice i skupljati svakakav loot, a po danu ćete taj isti loot prodavati na policama svog dućana. Ovo, za razliku od Shoppe Keepa, nije ekonomski simulator. Moonlighter uzima najbolje od oba svijeta i pruža nam to u svojoj igri. Osjećaj napretka i zarade u odnosu na uložen znoj i trud u tamnicama tokom noći ne ostavljaju gorak okus. Međutim, nemojte se dati zavarati. Moonlighter nije laka igra, tako da opravdava svoje rougelite elemente koji će vas često baciti na koljena, ali nikada bez naučene lekcije.

Kao što se vidi na screenshotu, radi se o predivnoj pixel art grafici koja mijenja boje i atmosferu ovisno nalazite li se u gradu ili u tamnicama ili nekim drugim opasnim mjestima. Glazba je isto ugodna i lijepo upotpunjuje taj fantasy ugođaj u igri. Ako ste se umorili od Fortnitea, dajte šansu i ovakvom naslovu jer vjerujem da bi vas mogao ugodno iznenaditi.

I Hate Running Backwards

Platforma: Steam, Xbox One, PS4, Switch

Developer: Binx Interactive

Publisher: Devolver Digital

Cijena: 15€ Steam

Binx Interactive likove mogli ste susretati na InfoGameru, a radi se o talentiranom timu koji je već izdavao igre za mobilne platforme, a onda se prebacio na veći projekt. I Hate Running Backwards (citat iz Serious Sama) je totalno cool projekt koji uzima neke od poznatih likova iz roguelite žanra i ovdje ih nudi kao igrive likove. Tu su Crystal iz Nuclear Thronea, Bullet iz Enter the Gungeon, Richard iz Hotline Miami, Lo Wang iz Shadow Warriora, Sam Stone iz domaćeg Serious Sama, Rambro iz Broforcea kao i neki novi, originalni likovi, a svaki dolazi sa svojim unikatnim skillovima.

I Hate Running Backwards je never-ending pucačina s roguelite elementima, nabijena adrenalinom, brutalno dobrom glazbom i podrškom za single player i kooperativni mod ,poznat kao “couch co-op”, koji stavlja naglasak na razaranje okoline i neprekidnih valova neprijatelja dok sami ili s prijateljem putujete vremeplovom kroz proceduralno generirane svjetove.

Za ciglih (pun intended) 15 eura, I Hate Running Backwards može biti i vaš te ga možete zaigrati u dvoje na Switchu, PS4, XB1 i PC-u i pokazati koliko ste kompetitivni. Pogotovo s obzirom na to da svaka platforma ima svoju dnevnu rang listu na koju se možete popeti i pokazati svima tko je gazda.

Bonus: Global Game Jam 2019 (Rijeka)

Platforma: PC (svih 5), Android (Warmth)

Developer: Gerijatrija, Swingers, Nostalgia Trip, Ljubav je na Jamu, DoktoRi

Publisher: /

Cijena: besplatan download na GGJ Rijeka sajtu (QR kod)

Spomenuli smo da ćemo se na kraju dotaknuti nečeg domaćeg. E, pa za one koji ne znaju, krajem siječnja je u Rijeci održano Global Game Jam natjecanje. Cilj je po zadanoj temi napraviti igru u roku od 48 sati. Neki dolaze u timovima, a neki dođu solo pa tek oformljuju timove na licu mjesta, no pohvalno je čuti da su od 5 timova koji su radili svoju igru, svi uspješno završili, a od toga 3 tima iz Rijeke. Ovogodišnja tema je bila What home means to you.

Nećemo ulaziti u opise svih igara, ali ćemo reći da su sve javno dostupne i potpuno besplatne za download i isprobavanje. Sve su rađene za PC, a Warmth je dostupna i za mobitele. Pobjednička igra, Stray Away, osvojila je i Indie paket za Reboot Develop na kojem se okupljaju najveća imena svjetske gaming industrije.

U nastavku pogledajte video koji će vam dočarati dio atmosfere na GGJ lokacijama diljem svijeta i pokazati gameplay svih igara koje, kao što smo spomenuli, možete besplatno skinuti na GGJ Rijeka linku.