Ne bi li stigle spremne u Dječju kuću i knjige moraju proći proces prilagodbe, a rezultat će biti pozitivan – lakše ćete ih pronaći.

Kao što znamo, a i vidimo u kompleksu “Benčić” gradi se Dječja kuća u kojoj će svoj budući prostor pronaći i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Ne bi li u novim uvjetima usluga bila bolja i smislenija potreban je niz stručnih radnji koje traže i privremeno zatvaranje kultne knjižnice.

Od 17.6. do 3.8. Dječji odjel Stribor bit će zatvoren za sve korisnike. Srećom, motiv nisu problemi, nego štoviše – proces priprema za život u Dječjoj kući u kojem je potrebno napraviti iskorake i na planu organizacije knjiga odnosno načina vašeg snalaženja među obiljem naslova.

Svakoj knjizi njezin čitatelj i svakom čitatelju njegova knjiga – to je načelo svake knjižnice. Da bi u mnoštvu knjiga korisnik pronašao upravo svoju, važno je da je građa u knjižnici predstavljena na odgovarajući način. Upravo s tim ciljem, knjižničari iz Gradske knjižnice Rijeka posljednjih nekoliko mjeseci pripremaju novi raspored slikovnica i knjiga u dječjem odjelu ili, knjižničarskim rječnikom rečeno, novi sustav signiranja za smještaj građe na polici.

Svi koji moraju knjige vratiti u Dječji odjel Stribor moći će to i učiniti u prostoru do samog odjela, tzv. Labosu ili Stakleniku kroz prvih tjedan dana od zatvaranja, a potom kroz cijelo razdoblje u kutiju ispred odjela. Ljetni mjeseci su vrijeme čitanja iz gušta, pa sva djeca i roditelji do željenih knjiga, slikovnica, stripova u navedenom razdoblju mogu doći u našim ograncima Zamet, Drenova, Trsat, Turnić, Knjižnici Čavle i Knjižnici Vid Omišljanin. Vrata su naravno otvorena uz jedinstvenu člansku iskaznicu Gradske knjižnice Rijeka. Svakako preporučujemo i pretraživanje online kataloga knjižnice na adresi katalog.gkr.hr i jednostavnije lociranje željenog naslova.

Signatura je oznaka u gornjem lijevom kutu knjige koja predstavlja adresu knjige i govori na kojem mjestu knjigu možemo naći. Novi sustav se stvar kako bi signature jednostavnije i intuitivnije razumjeli i vi, a ne samo knjižničari. Koristit će se riječi iz prirodnog jezika ne bi li se mogli lakše snaći i brzo naći željeni naslov. Osim toga, slikovnice i knjige okupljat će se prema njihovoj temi pa će djeca i roditelji lako pronaći ono što im treba: slikovnicu o životinjama, knjigu o dinosaurima, detektivski roman za djecu, fantastični roman za mlade, knjigu o prehrani djece…

Kao što smo rekli ovakav prijateljski način predstavljanja knjižnične građe dio je pripreme za preseljenje u Dječju kuću, a zajedno s ostalim novostima koje nas tamo očekuju činit će dolazak u Dječji odjel Stribor jedinstvenim i neponovljivim iskustvom.

U Striboru se ponovno vidimo u kolovozu, a od tada samo brojimo dane do preseljenja u “Benčić” ljeta 2020. godine!