Ta divna matematika

Svjetski dan matematike: i biljke mogu brojiti!

Priče

Bez obzira na to jesmo li izvrsni poznavatelji matematike ili se ubrajamo u osobe koje od nje bježe kao vrag od tamjana, u jednome se svi možemo složiti – matematika je svuda oko nas, gotovo u svemu što možemo vidjeti, dodirnuti ili zamisliti.

Na Svjetski dan matematike koji se obilježava prve srijede u ožujku donosimo par odličnih izdanja Školske knjige koja na skroz zabavan način približavaju tu znanost djeci i učenicima, njihovim roditeljima te starijim naraštajima čitatelja.

Svi znamo da su aritmetika, razlomci i jednadžbe dio matematike. Ali često ne primjećujemo da je matematika prisutna u svakom dijelu našeg života, od naših gradova do naših vrtova, od prometa do vremenskih uvjeta. Ona je neiscrpno vrelo fascinacije predstavljeno u zanimljivu djelu Knjiga o matematici – Pustolovine u svijetu oblika i brojeva Anne Weltman i ilustratora Paula Bostona te u prijevodu dr. sc. Darija Hrupeca.

Knjiga o matematici sadržava stotine nevjerojatnih, začuđujućih i divnih činjenica o matematici. Otkriva nam učinke matematike na život čovjeka, biljaka i životinja te njezine utjecaje na razna područja života: likovnu i glazbenu umjetnost, arhitekturu, sport, nove tehnologije i dr. Možemo je čitati bilo kojim redoslijedom – početi od naslovnice i nastaviti do samoga kraja ili listati nasumce i zadubiti se u nešto zanimljivo!

Čitatelji će upoznati slavne matematičare, krafnu s rupom koja se može pretvoriti u šalicu kave i biljku koja zna brojiti. Otkrit će koliko bi puta trebalo saviti list papira da bi njegova debljina odgovarala udaljenosti do Mjeseca i kako je zbog male matematičke pogreške pala svemirska letjelica vrijedna 750 milijuna kuna. Usput će svladati neke matematičke trikove, upoznati neprobojnu tajnu šifru i ispitati svoje umne sposobnosti s pomoću nekoliko mozgalica.

Postoje li igdje u galaktici kockasti planeti? Što je teorem o sendviču sa šunkom? I kako vam matematika može pomoći da pobijedite u raznim igrama? Odgovore doznajte u iznimno zanimljivoj knjizi za sve generacije s intrigantnim poglavljima: Poruke s drugih svjetovaZagonetni paradoksiŽivotinjska aritmetikaŽivot u drugim dimenzijamaMatematika za špijuneObilje igara

Mnogi veliki matematičari zaljubili su se u matematiku već u djetinjstvu. Među njima je i Ada Lovelace, znamenita matematičarka i pjesnikinja, autorica prvoga računalnog programa u povijesti. Ta je nadahnuta vizionarka svojim radom pridonijela izumu računala koji se dogodio više od stotinu godina poslije. Kako su počele Adine kreativne pustolovine, možete doznati čitajući knjižicu Mali ljudi, veliki snovi – Ada Lovelace koju je napisala Maria Isabel Sánchez Vegara, ilustrirala Zafouko Yamamoto, a preveo je Ozren Doležal.

Kći darovite matematičarke Anne Isabelle Milbanke i neobuzdanog pjesnika lorda Byrona naslijedila je od svojih roditelja kreativan način razmišljanja. Sanjala je o strojevima s krilima koji se mogu kretati u svim smjerovima. Svojom je lucidnošću sedamnaestogodišnja djevojka zadivila poznatog matematičara i izumitelja Charlesa Babbagea; izmislila je način kako programirati njegov diferencijalni stroj – divovsko mehaničko računalo. Bio je to prvi računalni program u povijesti!

Ada Lovelace dokazala je da snovi mogu postati stvarnost kad se spoje znanost i mašta. U svjetski popularnoj seriji Mali ljudi, veliki snovi, prodanoj u više od četiri milijuna primjeraka, otkrijte živote i drugih istaknutih osoba, od dizajnera i umjetnika do znanstvenika. Svi su ostvarili nevjerojatna dostignuća, no svatko je od njih na početku bio samo dijete s velikim snom.

„Mašta je u prvom redu sposobnost otkrivanja, ona prodire u neprobojne svjetove oko nas, svjetove znanostiˮ, tvrdila je grofica Ada Lovelace. Za razvoj mašte i kreativnog razmišljanja unutar i izvan matematičkog okvira odlično će poslužiti poučno i zabavno izdanje Ova knjiga misli da si matematički genijalac – Eksperimentiraj, zamisli, stvaraj čija je autorica Georgia Amson-Bradshaw, ilustratorica Harriet Russell, a prevela ju je dr. sc. Franka Miriam Brückler.

Voliš li igrati igre, stvarati cool uzorke i bojiti? Voliš li rješavati zagonetke, peći kolače i slati tajne poruke? Ako je tvoj odgovor na ta pitanja potvrdan, možda si… matematički genijalac!
Matematika nisu samo ubitačni zbrojevi i žongliranje brojevima. Postoji velik svijet matematičke zabave koji možeš naći u ovoj knjizi. U njoj se nalaze svakojaki matematički pothvati koji uglavnom ne nalikuju onome što se radi na satu matematike u školi. Razbijat ćeš šifre, crtati cool uzorke, loviti predmete i smočiti noge. Nakon što pročitaš ovu knjigu, zasigurno ćeš zavoljeti matematiku!

Dakle, matematički genijalče, kreni!