Transformativno!

The Kiffness: mash-up kao “nova” i humoristična umjetnost

Priče

Je li vas YouTube već oduševio s mash-up kreacijama The Kiffnessa?

Jer nas jest, i totalno smo oduševljeni!

Prije čitanja, samo poslušajte:

Ok, a sad malo konteksta! Iako The Kiffness zvuči kao ime benda, iza ovog simpa imena stoji jedna osoba, a to je južnoafrički glazbenik David Scott.

Scott je sa svojim mash-up izdanjima postao izuzetno popularan na YouTubeu prošle godine, no to nije bio sam početak njegove glazbene karijere.

Ispočetka je studirao medicinu, no to mu je ubrzo dosadilo te se prebacio na Rhodes Sveučilište gdje je studirao glazbu i filozofiju te je istovremeno radio kao DJ i svirao u jazz bendu. 2013. s prijateljem Mattheweom Goldom imao je nekoliko uspješnih albuma, no od 2020. uplovio je u solo karijeru s ni više ni manje nego parodijom na nacionalnu himnu Južne Afrike! Uff, bilo je tu hajke… Uglavnom, možemo reći da je njegova karijera obojana raznoraznim aktivizmom! No, vratimo se mi na mjuzu!

The Kiffness koristi samo jedan „instrument“!

A sad, hoćemo li to nazvati instrumentom ili ne, na vama je… Radi se o MIDI tipkovnici/kontroleru! MIDI kontroleri super su stvar za sekvenciranje i „sviranje“ virtualnih instrumenata na računalu. Drugim riječima, tipka koju stisnemo na MIDI kontroleru pretvara se u signal koji računalo obradi i ‘izbaci’ van kao neki zvuk.

MIDI kontroler u punom sjaju u još jednom urnebesno dobrom The Kiffnessovom mash-upu!

Pomoću MIDI kontrolera mogu se kreirati tone različitih zvukova, a različite sekcije kontrolera mogu se programirati da oponašaju različite instrumente. Time kreativnosti, kompleksnosti i unikatnosti nema kraja! Nije ni čudo da Scott uspijeva biti one man band samo s MIDI tipkovnicom!

The Kiffness je ultra popularan upravo radi svoje glazbe, a radi se o mash-upovima!

Mash-up: krađa ili originalna produkcija?

Mash-up se u glazbi odnosi na kreativno spajanje dvije ili više pjesama/zvukova što naposljetku transformira originalni sadržaj u čemu je The Kiffness majstor! Tu se može naći svašta – od mash-upa životinjskih zvukova, perilica, sušilica, pjesama raznih Internet kreatora…

Ovi sa životinjama su genijalni!

Oko mash-upova se lomi podosta koplja, te je najveće pitanje radi li se tu o krađi ili originalnom umjetničkom sadržaju. Pritom se postavlja pitanje: što uopće znači ideja originalnog? Postoji li to danas?

Dobro pitanje zaista, i to je pitanje s kojim se umjetnici bore od davnih dana, a danas, uz svu tehnologiju koja nam omogućuje pristup raznim vrstama umjetnosti, teško je očekivati da će umjetničko djelo (u kojoj god formi se nalazi) ostati netaknuto. Primjerice, Mona Lisa ne postoji samo u Louvreu, zar ne? Nalazi se i na majicama, torbama, šalicama…

Ovom mash-upu priključilo se mnogo umjetnika te su zajedno napravili simfonijski mash-up!

Mash-upovi daju neku novu, svježu, humorističnu i kritičku perspektivu, čime stvari možemo sagledati (tj. poslušati) iz posve novog kuta. Remiksi i mash-upovi su ništa drugo nego kreativna ekspresija umjetničke slobode, i neki bi rekli, specifičan izraz kulture u kojoj živimo. Danas je sve podložno promjenama i transformaciji, pa je to slučaj i s glazbom, te na mash-upove možemo gledati kao na posve svjež način sudjelovanja u (popularnoj) kulturi!