Ulica je prostor gibanja, kretanja, kemijanja, pokušavanja. Upusti se u neke hrabre razigrane akcije i promijeni svoju ulicu.

Zelene bombe

Prostori između zgrada prepuni su zemlje, ali na njoj ne raste ništa korisno. Izradom i korištenjem zelene bombice to možemo promijeniti. One su jednostavna mješavina gline, gnojiva i sjemenja u obliku loptice-bombice. Glina i kompost kao osnovni dijelovi svake zelene bombice djeluju kao zaštita i “prijevozno sredstvo” sjemenja te olakšavaju njihovo bacanje preko zidova, ograda ili nepristupačnih područja kao što su željezničke tračnice.

Kompost nudi hranjive tvari koje će omogućiti klijanje i rast sjemenja, dok glina veže sve tvari u bombici kako se ne bi raspala jednom kada padne na zemlju. Zaprljao si ruke, sastavio bombicu i vrijeme je za šetnju po kvartu… Jedva čekamo sljedeće proljeće.

Dnevni boravak umjesto parkirališta

Ispred portuna ima jedan komad asfalta koji jako privlači, ali na njemu su parkirani automobili. Kao da u facu govore – tu nema mjesta za tebe, tu nema mjesta za tebe, tu nema mjesta za tebe… S ekipom se uzima stvar u svoje ruke i izrađuje dnevni boravak na ulici. Na listu papira priprema se informacija za susjede o tome što mislite napraviti – umjesto 4 parkirališna mjesta ispred zgrade ovog ljeta nastaje privremeni dnevni boravak za ekipu iz ulice.

U dogovoru s roditeljima palete koje su ispod zgrade, a nitko ih ne koristi iznose se na ulicu i zauzimaju se četiri parkirališna mjesta. Likovno nadareni oslikavaju pod, palete i zid, ljubitelji zelenog donose biljke, a neki drugi pak dobru hladnu limunadu. Na paletama se svaku večer radi nešto drugo – igraju društvene igre, raspravlja o stripovima, jedu kokice i ispija limunada.

Smijem li raditi na parkingu ispred zgrade? Čije je to? Javi se svom Mjesnom odboru. Oni ti moraju dati sve informacije o smjeru u kojem ćeš krenuti. Kako mogu zauzeti parking? Koga moram pitati? Čije je parkiralište?

Tvoj festival

Parkić pokraj igrališta nitko ne koristi. Ponekad navrati pokoja mama s bebom, susjed sa psom koji ne čisti kakicu, ali sve je to tako tužno.

Pravi prostor za vaš prvi ljetni festival. Svatko u društvu ima neki talent – netko svira gitaru ili kakav drugi instrument (nešto se šuška da nastaje i dobar bend), drugi vole kuhanje i eksperimentiranje s hranom, treći slikanje, grafite, ples…

Svi talenti se skupljaju na okup i priprema zabava za cijelu večer ili tjedan. Bez srama i samo opušteno.